Hét jó tanács, amit minden utazónak érdemes megfogadni 2017-ben

Kemény falú gurulós bőrönd helyett könnyű hátizsák, random behajigált dolgok helyett szisztematikus pakolás, kényelmes utazóruhák és okosan kiválasztott ülések - apróságok, amik megkönnyítik minden utazó életét. És azt tudja, hogy miért jó, ha mindig van önnél egy kis folpack, egy iratcsipesz és egy szemüvegtok? Mindjárt megtudja.

Ötödik szülinapját ünnepli a Travelo magazin, ennek örömére cikksorozattal jelentkezünk, melyben megmutatjuk azokat a helyeket a világban, amiket valamilyen okból örökre az emlékezetünkbe véstünk. Kedvenc kajálásainkról, világörökségi helyszíneinkről, túraútvonalainkról, fürdőhelyeinkről, valamint a legbizarrabb, legszédítőbb és a legegzotikusabb helyekről, ahol eddig jártunk, már mind meséltünk. Most a leghasznosabb trükkök következnek, amik remélhetőleg önöknek is beválnak majd az újévben.

Amikor csak teheti, utazzon csak kézipoggyásszal!

A repjegy is olcsóbb így, és még időt is nyerünk a reptéren. Hiszen nem kell sorban állni a bőrönd leadásánál, leszállás után pedig míg a többiek a csomagjukra várakoznak a futószalag mellett, mi már a buszon ülhetünk a célpontunk felé.

Ha csak kézipoggyásszal megyünk, ez az epizód már ki is maradt Galéria: Praktikus trükkökFotó: . / Northfoto

 Azt is érdemes megfontolni, hogy rövidebb kirándulásokhoz ne kemény bőröndbe, hanem inkább sporttáskába, hátizsákba pakoljunk, ami elfér az ülés alatt is. Így elkerülhetjük, hogy a felső csomagtároló üres helyeit vadászva töltsük a felszállás előtti perceket.

Arról, hogy hogyan a legegyszerűbb bepakolni egy kabinbőröndbe (vagy kisebb hátitáskába) úgy, hogy közben minden szabályt betartunk itt, itt, itt és itt írtunk korábban.

Mindig pakoljon listával!

Sokkal szívesebben áll neki az ember a bepakolásnak a megfelelő időben, ha van egy klassz listája az összes szükséges dologról, és nincs más feladata, mint végigmenni a tételeken, és betenni azokat a bőröndbe.

Érdemes már az út előtt pár nappal Google Docs-ba, vagy még inkább Evernote-ba felvinni a listát, így telefonról és számítógépről is elérhetjük. És ha bármikor eszünkbe jut valami, simán hozzáírhatjuk a korábbi listához. Ha út közben mégis hiányozna valami, érdemes azt is ugyanebbe a listába beleírni, így a következő útnál már biztosan nem fog kimaradni.

Ha listával pakol az ember, kevésbé esik túlzásokba Galéria: Praktikus trükkökFotó: . / Northfoto

 És hogy miért pont az Evernote? Ezzel a számítógépre, Androidra és iOS-re is letölthető alkalmazással olyan listát tudunk létrehozni, amin könnyedén kipipálhatjuk a tételeket, így egyszerűen láthatjuk, mi hiányzik még. A következő út előtt pedig egyszerűen kiszedjük a pipákat, és kezdhetjük a kész lista alapján a pakolást.

A csizma, az ékszerek és az öv inkább a táskába kerüljön, mint ránk

Ha repülővel utazunk, mindig olyan cipőt húzzunk a lábunkra mielőtt kilépnénk az ajtón, amit könnyen le és fel tudunk venni a biztonsági ellenőrzésnél. Vagy egy olyan kényelmes, alacsony szárú tornacipőt, amiben biztosan nincsen fém merevítés, ezért nem jelez be a fémdetektoros kapunál, így a lábbeli rajtunk maradhat. Egy biztos: magas sarkú, vagy boka fölé érő cipő, csizma vagy bakancs esetén borítékolható, hogy le fogják vetetni velünk. Tehát, ha szeretnének időt spórolni, és kényelmesen átsétálni az ellenőrzésen, ne a kedvenc magassarkú csizmájukban induljanak útnak.

Mindenki nagy kedvence: a biztonsági ellenőrzés Galéria: Praktikus trükkökFotó: China Photos / Getty Images Hungary

 Az ékszereket, karórákat és öveket is inkább tegyék el a táskájukba még indulás előtt, semmi szükség rá, hogy ezeknek a le- és felvételével húzzuk az időt, amikor úgyis késésben vagyunk. A nadrágjuk zsebébe se tegyenek semmit, mert a zsebek kiürítésével is csak idő megy. Ha hűvös van, kabát és kardigán helyett inkább olyan belebújós pulóvert válasszanak, amin nincsen fém gomb vagy cipzár, így azt nem kell levenni az ellenőrzés során.

Maratoni repülőútra mamusz és cicanadrág

Az ember általában szeret csinosan megérkezni egy új helyre, pláne, ha még ismerősök vagy rokonok is várják a célállomáson. Ugyanakkor néha muszáj kompromisszumot kötni, és a praktikumot előtérbe helyezni. Egy tízórás repülőút pont ilyen helyzet. Akármilyen szexi az a miniszoknya, vagy menő a szűk farmer, felejtsük el (vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, pakoljuk a kézipoggyászba, és vegyük fel a mosdóban érkezés után). A gépre viszont kényelmesen, rétegesen öltözködjünk. Eleve nehéz elaludni tízezer méter magasan egy olykor zötykölődő repülőn, ne akarjunk tovább súlyosbítani a helyzeten.

Ez a szett mondjuk valószínűleg nem túl kényelmes Galéria: Praktikus trükkökFotó: Northfoto

 

A legjobb választás egy kényelmes nadrág – csajoknak egy vastagabb leggings –, egy póló és egy hosszabb derekú pulóver vagy kardigán, hogy a legfurább testhelyzeteket felvéve se lógjon ki a derekunk. Érdemes még egy nagy sálat vagy egy vékony plédet magunkkal vinni, mert bár adnak a repülőn is, ha fázósak vagyunk, biztosan nem lesz elég. Van, ahol a mamusz és a zokni is alapfelszereltség, de jobb nem a véletlenre bízni, és bedobni az úti csomagba egy zoknit, cipőből pedig fűzős helyett bebújósat választani, így könnyebb le- és felvenni azt.

Válasszon okosan ülést a repülőn

Ha csak egy javaslatunk lehetne az ülőhely kiválasztásával kapcsolatban, annyit mondanánk: aki ténylegesen ki akarja magát pihenni a repülőn, az vegyen jegyet az üzleti osztályra, ahol az ággyá alakítható ülések (és korlátlan italfogyasztás) garantálják a jó éjszakát. Persze ehhez jó vastag pénztárca szükségeltetik, így többségünk sajnos nem engedheti meg magának. Szerencsére azért akkor is tehetünk kényelmünkért, ha természetellenes szögben hátradöntött üléseken, a turistaosztályon kell átvészelnünk az utat.

Először is, derítsük ki a kinézett járat géptípusát, és nézzük meg az ülőhelykiosztást a Seatguru.com-on. Így egyből láthatjuk, hogy melyek azok az ülőhelyek, amiket kerülnünk kell, vagy azért, mert veszélyesen közel vannak a folyamatos zajforrást biztosító mosdóhoz, vagy mert egy széksor közepén helyezkednek el, így mindkét irányból utasok fognak közre. Az egyedül utazóknak a szélső üléseket ajánljuk jó szívvel, mert így csak egy irányból zavarnak, ha pedig fel akarunk állni nyújtózkodni vagy kimennénk a mosdóba, nem kell senkin átverekedni magunkat.

Egy hosszú útnál nagyon nem mindegy, melyiket választjuk Galéria: Praktikus trükkökFotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

 Persze olyan is van, aki a belső, ablak melletti helyre esküszik, mert nagyon kényelmes bekuckózva aludni. De ne felejtsük el, hogy amint ébren vagyunk, komoly kihívás tud lenni, ha ki akarunk jutni a helyünkről, és a mellettünk ülő éppen akkor aludt el, és vagyunk olyan jó fejek, hogy nem akarjuk felébreszteni.

Ha ketten utazunk, a legjobb stratégia olyan helyet választani, ahol a középső széket közrefogjuk. Ha nem muszáj, ide biztosan nem akar majd senki ülni. Persze, ha durván tele a gép, akkor nem ússzuk meg, hogy közénk üljön valaki, de még mindig tuti, hogy elcserélik velünk akár az ablak melletti, vagy a folyosó melletti széket, így ülhetünk egymás mellett. Egy próbát mindig megér, nagyon nem mindegy, hogy három széken nyúlhatunk-e el ketten, vagy csak kettőn. (További kényelmi tippek hosszú repülőutakhoz itt.)

Egy kis folpack, vagy egy iratkapocs is megkönnyítheti az életet

Utazáskor mindig kifolyik a tusfürdője a táskájába, a telefon és a fényképezőgép töltője pedig sosincs kéznél amikor kéne? Előbbi problémára egy kis folpack fólia, utóbbira egy szemüvegtok lesz a megoldás. Aki sokat utazik, idővel rájön, hogy egészen apró, hétköznapi tárgyak milyen sokat tudnak segíteni.

 Például, hogy a borotvák szállításakor milyen jól jön pár iratcsipesz az irodából, hogy táskajelölőnek a névjegykártya milyen jó választás, vagy hogy a hotelszobai zenehallgatáshoz pedig nagyon hasznos, ha kéznél van egy üres bögre. Hogy miért? A fenti videóból kiderül.

Egyen ott, ahol a helyiek

Mert ők nagy eséllyel nem a turistacsapdákban ebédelnek, így az igazi helyi ízeket ismerhetjük meg ezeken a helyeken. Ráadásul általában jóval olcsóbban. Persze egy idegen országban nem mindig olyan magától értetődő.

Ha Airbnb-n és társain, vagy mondjuk egy kis családi panzióban foglaltunk szállást, könnyű dolgunk van, egyszerűen csak meg kell kérdezni a szállásadónkat, ő hova jár enni. Mi imádjuk ezt a megoldást, olyan helyekre jut el így az ember, amiket magától nem valószínű, hogy megtalált volna.

A helyi piac mindig jó kiindulási pont Galéria: Praktikus trükkökFotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

 Ha nincs közvetlen kapcsolatunk valaki helyihez, akkor érdemes egy kis kutatómunkát végezni indulás előtt, például rákeresni az adott helyen élő gasztrobloggerek posztjaira. Ha szerencsénk van, találunk valakit, aki angolul ír, ha nem, akkor marad a Google Translate. Végezetül a helyi élelmiszerboltok és piacok kínálatát is fedezzük fel!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek