Vadul a British Airways: szenzoros tablettát nyeletne le az utasokkal

Vad ötlettel állt elő a British Airways: "digitális tablettát" kellene a repülés elején az utasoknak lenyelniük, amely adatokat gyűjtene arról, hogy érzik magukat az utazás ideje alatt.

Komolyan javítana az utasok repülőn töltött óráinak kényelmén a British Airways (BA). Az egyik ötletük szerint egy sor szenzort helyeznének el az utaskabinban, kiemelten az egyes ülésekben. De nem minden érzékelő lenne a repülőbe építve – lenne olyan is, amit az utasoknak kellene lenyelniük, szó szerint, számolt be a hvg.hu.

 

Fotó: British Airways

A BA által benyújtott szabadalomban felvetett kapszulában lévő szenzor többek között a test maghőmérsékletét, a gyomor savasságát és más értékeket mérne, és az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton át juttatná el a repülő vonatkozó rendszerébe. Nem kell túl nagy dologra gondolni, az MIT által tavaly kifejlesztett technológia egy mindössze mandulányi méretű, könnyen lenyelhető tablettában is elfér.

A szervezetből nagyjából egy-két nap alatt kijutó kapszula, a gép többi utasfigyelő rendszerével együtt, komoly adatforrást jelenthetne a légitársaságnak, illetve a gép személyzetének arról, hogyan is lehetne még kellemesebbé tenné egy-egy személy utazását. A szenzor alapján látszódna, mikor van mélyalvásban az utas (és nem szerencsés felébreszteni egy pohár víz miatt), mikor éhes, mikor fázik stb. A gép rendszereit és az utasellátást pedig ezekhez lehetne igazítani.

A Standard kérdésére a British Airways szóvivője úgy fogalmazott: folyamatosan gondolkodnak kényelmi fejlesztésekben, a digitális tabletta most az egyik ilyen ötlet. Arra tehát senkinek nem kell számítania, hogy néhány hónap múlva már kapszulával várják a stewardessek a gép ajtajában, de ha jól alakul a tervezés/tesztelés, akkor pár éven belül be is vethetik a technológiát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek