Utoljára repült Tupoljev gép európai járaton

  Utolsó járatát teljesítette a Belavia színeiben az utolsó, kereskedelmi forgalomban még közlekedő Tupoljev Tu-154-es. Ezzel megszűnt a típus európai kereskedelmi üzemeltetése.

  Az egykor népszerű szovjet géptípus utolsó járatán Minszkből a fehérorosz Gomelbe közlekedett. A cég tájékoztatása szerint a flottából véglegesen csak december végén vonják ki, addig az ország északi részébe charter járatként munkásokat fog szállítani - írja az MTI a ch-aviation légiközlekedési szaklap alapján, amelyet a légitársaság tájékoztatott.

  A Malév TU–154B2 típusú repülőgépe Zürichben 1985-benFotó: Eduard Marmet / Wikipedia

  Ezzel az utolsó, még kereskedelmi forgalomban közlekedő Tu-154-es is távozott, a világon már csak két légi cég repüli a típust: az észak-koreai Air Koryo, valamint a jakutföldi regionális Alrosa. Az unióból a típus korábbi verzióit már kitiltották, mivel hajtóműveik túl zajosak. A Belavia egy évvel ezelőtt tervezte, hogy leállítja az utolsó Tupoljevét is, 2015 júliusában a Genf-Minszk járat lett volna az utolsó, de a gépet tovább üzemeltették.

  A Tu-154-es a Szovjetunióban készült, háromhajtóműves, keskenytörzsű gép, amelyet a Boeing 737-es, és az Airbus A320-as ellenfelének szántak. Az először Kuznyecov, majd később csendesebb, és nagyobb teljesítményű Szolovjov hajtóművekkel szerelt típus 1972-ben mutatkozott be az Aeroflotnál, gyártását 2013-ban állították le 1026 példány előállítása után.

  Elsődleges üzemeltetői szovjet-orosz regionális légitársaságok, valamint az Aeroflot voltak, de a Malév is repülte a típust 2001-ig. A Tu-154-esekhez kötődik két Malév-baleset is, a bejrúti járat 1975-ös tengerbe zuhanása, valamint a thesszaloniki járat 2000-es balesete, utóbbiban nem sérült meg senki, de a gépet le kellett selejtezni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!