Egyre többször inzultálják a sztyuvikat az utasok

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint egyre több a fegyelmezetlen utas a repülőgépek fedélzetén, ezért további lépéseket sürget a szervezet.

2015-ben 10 854 esetben kellett intézkedni nem megfelelően viselkedő utassal szemben, vagyis minden ezerkétszázötödik járatra jutott egy eset. Ez 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban - írja az MTI az IATA közleménye alapján.

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Az esetek döntő többségében szóbeli inzultus éri a személyzetet, vagy az utasok figyelmen kívül hagyják a légiutas-kísérők utasításait. Az esetek 11 százalékában fizikai bántalmazás is éri a személyzetet, vagy a többi utast, de olyan is előfordul, hogy a dühöngő utas a repülőgépet kezdi el rongálni. A kiváltó ok legtöbbször a beszállás előtti alkohol és/vagy drogfogyasztás.

Alexandre de Juniac, az IATA vezérigazgatója a romló adatok miatt arra hívta fel az országok figyelmét, hogy ratifikálják jogrendjükbe a Montreal Protokollt, amely az ilyen esetekben az eljáráshoz szükséges nemzetközi jogi keretet biztosítja. A 2014-ben keletkezett ajánlást eddig hat ország iktatta jogrendjébe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek