A világ legnagyobb 3D-vel nyomtatott tárgya egy Boeing-szárny

  A világ legnagyobb 3D-vel nyomtatott tárgya egy Boeing-szárny.

  Új világrekordot állított fel a Boeing és az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium, amikor 3D-nyomtató segítségével kinyomtatták a világ első egyetlen darabból álló repülőgép-szárnyat, amelyet a Boeing következő generációs 777X jet gyártása során is tesztelni fognak - írja a Digital Trends.

  Az 5,3 méter hosszú, 1,68 méter széles, 50 cm vastag szárnyat 748 kg-nyi speciális, hőre lágyuló anyag felhasználásából készítették egy hatalmas nyomtatóval. Összesen 30 óra alatt nyomtatták ki egy darabban.

  A nyomtatott Boeing-szárny Guiness-rekordnak számít a világ legnagyobb 3D-technológiával nyomtatott tárgyainak kategóriájábanFotó: Oak Ridge National Laboratory

  "A hagyományos eljárással és jóval drágább fém alapanyagokból készülő, jelenleg is használt repülőgép-szárnyak általában három hónap alatt készülnek el. A 3D-nyomtatással azonban energiát, időt, munkaerőt és nem kevés pénzt spórolhatunk meg a termelési költségekből" - fogalmazott Leo Christodoulou, a Boeing fejlesztésekért felelős igazgatója, miközben hozzátette, hogy hamarosan ez a technológia fogja meghatározni minden termelési terület gazdaságos működését.

  Fotó: Boeing.com

  Az új Boeing 777X típusú gépek gyártását - egyelőre még hagyományos technológiával - jövőre kezdik meg, az első darabokat pedig a tervek szerint 2020-ban állítják forgalomba.

  A légi iparban régóta dolgoznak azon, hogyan tudják a repülőgép alkatrészeinek súlyát nyomtatott példányokkal minimalizálni, miközben a lassacskán ipari méretűre növő 3D-technológiával komplett épületeket is ki tudnak nyomtatni. Így nyomtatták ki például tavasszal a szíriai Palmüra lerombolt Baál-temploma jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását Londonban, miközben ma már mobilról indítható többdimenziós otthoni nyomtatókkal célozzák meg a technológiai újdonságokra érzékeny lelkes amatőröket is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!