Jógatermek a reptéren - hasznos lazítás két út között

Az első jógatermek Amerika repterein váratlan népszerűséget arattak, így a Heathrow is nyitott egyet. Egy jó kezdeményezés a megfáradt utazók kényelméért, és hogy valahol kiereszthessék a gőzt.

A hosszú utazás rengeteg eltölteni való üres időt jelent a reptéren, arról pedig már sokszor írtunk, hogy a repülőterek miképpen igyekeznek egyedi élményekhez, wellness-szolgáltatásokhoz, vagy legalábbis egy-két nyugodt perchez juttatni vendégeiket. Az angol Independent egyik cikke a legújabb őrületet, a jógaszobák fokozatos elterjedését mutatta be.

Amikor a San Francisco-i Nemzetközi Repülőtér 2012-ben megnyitotta a világ első tranzit jógahelyiségét, a fogadtatás elég vegyes volt. Egyesek azon sopánkodtak, hogy minek egy divathóbortra energiát pocsékolni, a szoba csak üresen fog porosodni. Mások azt nem értették, hogy egy ilyen csodálatos ötlet hogy maradhatott ennyi ideig kivitelezetlen.

 

San Francisco Nemzetközi Repülőtér Galéria: Jógatermek a reptérenFotó: San Francisco International Airport 4

Úgy tűnik, a jógapártiak állnak nyerésre, mert a példát több reptér követte az Egyesült Államokban. A Dallas/Fort Worth, a vermonti Burlington és a chicagói O'Hare várótermeiben is találni már jógázásra kialakított helyiségeket. Chicagóban például bambuszpadló, sötétített üvegen át beszűrődő természetes fény, tévéképernyőn csobogó vízesések és relaxációs csengettyűzene fogadja a látogatókat, a sarokban felstócolt jógaszőnyegekkel. Kívánni sem lehetne tökéletesebbet egy jógaimádónak, akire amúgy öt órányi kényszerű semmittevés várna.

A trend Finnországon keresztül érte el Európát – a helsinki reptér várójában non-stop nyitva tartó helyiséget állítottak a közönség szolgálatába szőnyegekkel, oktató poszterekkel és a kifutópályára néző üvegfallal. Az átutazók jóga-, pilates vagy meditációs gyakorlatokat is végezhetnek itt.

Az Egyesült Királyságban a Heathrow Skyteam várójában debütált pop-up jógastúdió pedig olyan népszerűnek bizonyult, hogy a szolgáltatás állandó bevezetése mellett döntöttek. Jógavideókkal és repülés előttre és utánra ajánlható gyakorlatokkal tuningolják az alapkínálatot. Eddig a Heathrow az egyetlen légikikötő, ahol a jógázási lehetőség csak lounge-belépővel együtt jár. 27,5 fontért viszont akár a helyi oxigénbárt is meglátogathatjuk, miután végeztünk a savászanával (háton fekve végzett relaxációs póz - a szerk.).

 „Ez eredetileg egy tévészoba volt, de néhány jógaszőnyeg és oktatóvideó segítségével teljesen új funkciót adhattunk a helyiségnek" – magyarázza Guylaine Burfield, a Skyteam illetékese. Most, hogy már mindenki iPaddel utazik, a repülőterek tévével felszerelt várói fölöslegessé váltak, ennél jobb helyet pedig keresve sem lehetne találni néhány csíknyi elfekvő padlószőnyegnek.

„Nagyszerű ötlet" – nyilatkozta Louise Palmer-Masterton jógaoktató, a Camyoga stúdió alapítója az Independentnek. „Gondoljunk csak arra, hogy az utasokat alapesetben milyen tevékenységekre kényszeríti a repülőtéri várakozás: elsősorban túl sokat isznak és túl sok haszontalan ételt esznek. A jógázás fizikai és mentális hatásai pontosan azt adják a testnek, amire egy utasnak a legnagyobb szüksége van – a repülőutasok pedig különösen ki lehetnek éhezve minderre."

Az idő valahogy mintha értékét vesztené a repülőtéren: ahelyett, hogy hasznos eltöltésére törekednénk, inkább elpocsékoljuk. Az üres órákat, amelyek bármikor nagyon jól jönnének nekünk a biztonsági kapukon kívül – megnézni egy filmet, meglátogatni a szüleinket, elmenni sétálni egyet – vámmentes parfümminták szagolgatására, bűnrossz szendvicsekre, és a sikertelen küldések miatt kiborító emailezésre pazaroljuk.

Rengeteget hallani arról is, hogy a légiút milyen rosszat tesz a szervezetnek a hosszú mozdulatlansággal, az utastérben keringő állott levegő szárító hatásával, a megerőszakolt bioritmussal. De azon kívül, hogy bepattanunk a kompressziós harisnyánkba és a stewardesseket nyaggatjuk újabb és újabb gyűszűnyi vizekért, nem valami sok lehetőség áll rendelkezésre, hogy tegyünk valamit az érdekünkben.

Bár San Diego repterén fanfár és csinnadratta közepette két éve nyílt meg a világ első (200 000 dollárba kerülő) meditációs szobája, az igény a csendes, elmélkedésre alkalmas helyiségekre egy reptéren nem újkeletű. Az első repülőtéri kápolnát 1951-ben nyitották meg az utazóközönség előtt a bostoni Logan-en, és a Polgári Repülés Lelkészeinek Nemzetközi Szövetsége (IACAC) a mai napig megszervezi éves konferenciáját. Annak ellenére, hogy mára mindenhol inkább a személyzet nélküli, „többvallású", vagyis felekezeti kötöttségek nélküli imaszobák a jellemzők.

 

San Diego Nemzetközi Repülőtér Galéria: Jógatermek a reptérenFotó: San Diego International Airport

Ahogy az emberek fokozatosan egyre elfoglaltabbak lesznek és egyre többet utaznak, már egy ici-pici kis nyugalom is felértékelődik egy forgalmas reptéren. „Az üzleti utasok számára a meditáció például felbecsülhetetlen értékű" – mondja Louise Palmer-Masterton.

A legjobban valószínűleg az a körülbelül két és fél millió brit polgár fog örülni repterei jógaszobáinak, akik már most is jógáznak. Nekik csak be kell tenniük a megfelelő felszerelést a kézipoggyászukba, és alkalomadtán helyesen betájolni magukat egy napüdvözlethez. Ha a dohányosoknak jár szeparé, itt az ideje, hogy a jógik is megkapják, ami jár nekik.

Néhány repülőtéri szolgáltatás, ami annyira menő, hogy azt szeretné, bárcsak törölnék a járatát

Pillangókert, Changi, Szingapúr
Képtelenség eldönteni, hogy a kétszintes pillangóröpdét a nyolc méter magas vízeséssel, vagy a balinéz tetőmedencét válasszuk inkább.


Spa központ, Suvarnabhumi, Bangkok
Már rengeteg repülőtér kínál wellness-szolgáltatásokat, a Suvarnabhumi masszázsközpontja külön piros pontot érdemel: csak pár percre az éttermektől jetlag-enyhítő kezeléseket és 10 fontért hagyományos thai masszázst is kínál.


Golfváros, Incheon, Szöul
Hagyja a maratoni Candy Crush-ozást, és fejlessze inkább golftehetségét koreai átszállása közben! 300 méternyi gyakorlóterület, oktatás 18 lyukú pályán, sőt lendítésanalízis-központ is várja.


Művészeti galéria, Schiphol, Amszterdam
A duty free parfümreklámok helyett legeltesse a szemét egy Rembrandt-festményen a Rijksmuseum kihelyezett fiókmúzeumában.


Akvárium, San Francisco-I Nemzetközi Repülőtér
Ha végzett a quinoa salátájával a büféknél, máris rácuppanhat a Csendes-óceán koralljaira.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Ezek a világ legjobb és legrosszabb repterei 
A Reptéri alvás kalauza nevű oldal idén is felállította a legjobb és legrosszabb repülőterek listáját, amelynek résztvevőire a szolgáltatásaik minősége alapján lehetett szavazni.

A világ legjobb reptere vidámparkkal bővül 
Sövénylabirintussal, óriáscsúszdákkal és egy szimpla, negyvenméteres vízeséssel. Nézze meg a videós látványterveket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek