Visszatértek Sármellékre az orosz charterek

Másfél éves szünet után július 10-től újra közlekednek menetrend szerinti légi járatok a sármelléki repülőtér és Moszkva között. Az első gépet novemberig még 17 járat követi.

Az orosz UTair légitársaságnak a moszkvai Vnukovó repülőteréről induló Boeing 737-es gépe tele volt, 126 utas érkezett a Hévíz-Balaton Airportra, de már az első visszaútra is csaknem félig megtelt a járat.

Fotó: Varga György - MTI/MTVA

Az újraindulással idén már több mint 2000 utassal gyarapodik a sármelléki leszállóhely forgalma, Hévízen pedig mintegy 8000 vendégéjszakát töltenek a repülőgéppel érkező orosz vendégek, mondta az MTI-nek Kepli József János, a repteret üzemeltető Hévíz alpolgármestere.

Az orosz menetrend szerinti járatok az oroszországi gazdasági helyzet bizonytalanságai miatt álltak le másfél évvel ezelőtt, tette hozzá. A 2014 óta érzékelhető gondok miatt tavaly Hévízen is kevesebb orosz vendég fordult meg, a másutt tapasztalt 40-50 százalékos visszaesés a zalai fürdővárosban azonban nem érte el a 30 százalékot. A múlt év végétől érzékelhető volt, hogy csökken a bizonytalanság, újból van érdeklődés az orosz vendégek részéről, így a Hévíz városa által kifejtett népszerűsítési akcióknak is köszönhetően indulhattak el újra az orosz légitársaság gépei.

A heti egyszeri, vasárnapi járatok novemberig közlekednek Sármellék és Vnukovó között, az utasok többségét a magyar piacon régóta jelen lévő 1000 Út utazási iroda, a Vedi Tours és a Robinson Tours szervezi. Év végén, illetve a jövő esztendő elején, a pravoszláv karácsony idejére minden bizonnyal idén is indulnak újabb charterek, jövő márciustól pedig várhatóan ismét elindulnak az UTair menetrend szerinti gépei.

Míg 2013-ban 33 ezer utast regisztráltak Sármelléken, tavaly ez a szám éppen az oroszok elmaradása miatt csökkent 22 ezerre. Idén az utasforgalom a tervek szerint meghaladja majd a 25 ezret, az újraindult orosz járatoknak is köszönhetően.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a moszkvai járat azért is jelentős a repülőtér szempontjából, mert önmagában mintegy 20 százalékkal növeli az éves utasforgalmat. A repülőtér igazgatója kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a Balaton Sound miatt jelentősen nőtt a sármelléki leszállóhely VIP-forgalma, a balatoni rendezvény sztárfellépőit és kíséretüket szállító magángépek ugyanis itt landoltak és innen indultak. Hozzátette, hogy a közel tucatnyi luxusgép összesen mintegy félszáz utasa nem a létszám miatt jelentős a repülőtér számára, ez sokkal inkább a minőségi igények növekedése miatt fontos.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek