Kiválthatja az útlevél-ellenőrzést egy svájci fejlesztés

Biometrikus adatok használatával egyszerűsítené a repülőtéri utaskezelést egy svájci cég. A Smart path megoldásnak köszönhetően csak a repülőtérre érkezéskor ellenőriznék az utasok dokumentumait, a későbbiekben arcfelismeréssel történne az azonosítás.

A légi közlekedési informatikai rendszereket fejlesztő svájci SITA (Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques) közleményéről az MTI számolt be. A fejlesztés lényege, hogy az utas biometrikus (egyedi fizikai ismérvek és testi jellemzők) és utazási adatait a repülőtérre érkezéskor felveszik, majd az utazás további szakaszaiban már nem kell semmilyen dokumentumot felmutatni, a beazonosítás arcfelismerés alapján működik.

Képünk illusztráció.

Fotó: Allen J. Schaben - Europress /Getty

Így az utasnak sem az utasfelvételnél, sem a biztonsági ellenőrzésnél, határellenőrzésnél, sem pedig a beszállításnál nem kell útlevelet, vagy személyi igazolványt, illetve beszállókártyát felmutatnia.

A Smart path névre keresztelt megoldás könnyen csatlakoztatható a már meglévő repülőtéri infrastruktúrához (például a beszállókártya-nyomtatókhoz, automata útlevél-ellenőrzőkhöz), de igény esetén hatósági rendszerhez is csatlakoztatható, ha a határellenőrzés azt megkívánja.

A légi közlekedési informatikai rendszereket gyártó genfi székhelyű SITA jelenleg kétszáz országban van jelen, 2800 vevőjük van és 4500 embert alkalmaznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek