Kerülőúton repülnek a japán gépek Észak-Korea rakétakísérletei miatt

Japán két légitársasága, az ANA Holdings és a Japan Airlines (JAL) pénteken bejelentette, hogy megváltoztatja néhány repülési útvonalát amiatt a phenjani bejelentés miatt, amely szerint Észak-Korea egy ballisztikus rakétát felbocsátására készül a következő hetekben.

A február 8-25. közötti időszakban, amikor saját közlése szerint a phenjani rezsim egy műholdat készül Föld körüli pályára állítani, a két légitársaság kerülő útvonalon közlekedteti majd az indonéz és a Fülöp-szigeteki fővárosba, Jakartába és Manilába tartó járatait. Ezek a járatok máskor a Fülöp-szigetek körüli vizek felett vezető légi folyosókat használják, számolt be az MTI.

Fotó: Bloomberg - Europress / Getty

 A lépést az indokolja, hogy a rendelkezésre álló információk szerint ebben a térségben zuhannak majd le az észak-koreai rakéta hajtóművének darabjai.

Néhány héttel azután, hogy Észak-Korea a nemzetközi közösség által elítélt újabb kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, a phenjani vezetés arról értesítette az ENSZ illetékes szerveit, hogy egy műholdat készül Föld körüli pályára állítani.

Az ENSZ határozatai mindenféle nukleáris és ballisztikusrakéta-program folytatását tiltják a vele ellenséges országokat rendszeresen katonai megtorlással fenyegető Phenjannak.

A világtól elzárkózó phenjani diktatúra az közölte a világszervezettel, hogy űrprogramja tisztán tudományos célokat szolgál, az Egyesült Államok és távol-keleti szövetségesei szerint azonban Észak-Korea célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták (ICBM) tesztelése.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek