A Lufthansa törölte budapesti járatait a sztrájk miatt

A Lufthansa német légitársaság törölte a pénteken délután 14 óra után Frankfurtból Budapestre érkező, illetve Budapestről Frankfurtba induló két-két járatát a légitársaság légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt.

A Lufthansa légiutas-kísérői először a frankfurti és a düsseldorfi repülőtéren lépnek sztrájkba péntek délutántól az Ufo német ágazati szakszervezet által kezdeményezett, és a tervek szerint egy héten át tartó munkabeszüntetés során. Emiatt a Lufthansa összesen 290, köztük 23 hosszútávú pénteki járatát volt kénytelen törölni, ami csaknem 37,5 ezer utast érint.

Törölt járatok a frankfurti repülőtér egyik menetjelző táblájánFotó: Boris Rössler / MTI

A Lufthansa Frankfurtban 2,5 ezer szállodai szobát bérelt azoknak az utasoknak, akik nem tudnak elindulni repülőgépeikkel. A sztrájkot vasárnapig nem terjesztik ki Münchenre, mert tekintettel vannak arra, hogy Bajorországban most fejeződnek be az őszi szabadságok.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport röviddel 13 óra előtt elérhetővé vált járatinformációi szerint törölték a Lufthansa Budapestről 14.35-kor és 19.05-kor Frankfurtba induló járatát, valamint a Frankfurtból 18.20-kor és 22.45-kor Budapestre érkező járatát. A sztrájk csak a Lufthansa anyavállalatot érinti, a konszernhez tartozó leányvállalatok, így a Germanwings, a Eurowings, az Austrian Airlines és a Swiss zavartalanul működik.

A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában álló dolgozók esetében kész elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló - alacsonyabb nyugdíjat jelentő - feltételeket hajlandó biztosítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek