Akkor is jár a kártérítés, ha műszaki okok miatt késik a gép

Az Európai Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy a légitársaságok utasait akkor is megilleti kártalanítás, ha egy járat váratlan műszaki probléma miatt késik.

Kivételt csak rendkívüli körülmények esetén lehet tenni, mint például szabotázsakció vagy terrorista cselekmény - írja hírei között az MTI.

A bíróság egy holland utas panasza alapján döntött, aki 600 euró kártalanítást követelt a KLM légitársaságtól, mert a Quito-Amszterdam járat 29 órát késett. A KLM megtagadta a fizetést, azzal érvelve, hogy a késés oka egy üzemanyagszűrő hibája volt, amelyet a karbantartás során nem lehetett észlelni és előrelátni. Az alkatrészt végül Amszterdamból kellett elhozatni. A bíróság azonban úgy döntött, hogy egy légitársaságnak számolnia kell az ilyesfajta előreláthatatlan műszaki problémákkal, következésképp a szóban forgó eset nem minősíthető rendkívüli körülménynek. A légitársaságnak arra van lehetősége, hogy a gyártó cégtől kérjen kártalanítást.

A bíróság már 2012-ben úgy határozott, hogy már három órát meghaladó késés esetén is kártalanítás illeti meg az utast. Az EU előírása szerint az utas 250-600 euró kártalanításra tarthat igényt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek