Így csap a villám egy Boeing törzsébe

Így csap a villám egy Boeing törzsébe

A valamivel több mint félperces videó felvételein jól látszik, milyen erővel képes a villám egy repülőtér gurulóútján várakozó repülőgépek közé sújtani. A világ legforgalmasabbnak számító, atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőtéren várakozó másik repülőgép utasa vette fel videóra, ahogy a Delta Airlines Boeing 737-esébe belecsap a villám - írja a CNN.

A légitársaság szóvivője megerősítette, hogy az eset még a viharos keddi időjárás során történt, amikor a Las Vegasba induló Boeing 737-900R repülőgép törzsébe felszállásra várakozás közben csapott bele a villám. A hat fős személyzettel és 111 utassal induló járatról sérülést nem jelentettek, két órával később biztonsági átvizsgálás után a járat megkapta a felszállási engedélyt is. A Delta Airlines szóvivője a másnapi közleményben azt is hozzátette, hogy a repülőgépek törzsének kialakítása és a speciális szigetelés egyaránt villámhárítóként szolgál, a személyzet és az utasok biztonságát a villámcsapások nem veszélyeztetik.

A brit International Business Times magazin is a Faraday-kalitka jelenségére hívja fel a figyelmet, a repülőgép villámláskor ugyanis ilyen formában funkcionál. A fémből készülő közlekedési járműveken külső elektromos erőtér nem hatol be, és mivel sem mágneses tér, sem elektromos tér nincs a belsejében, ezért nincs veszéllyel a villám a bezárt repülőben vagy akár autóban ülő emberekre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek