Három géppel bővült a ferihegyi repülőmúzeum

Három géppel bővült a ferihegyi repülőmúzeum

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett található Aeropark repülőgép múzeum három újabb példánnyal bővült. Pénteken hajnalban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területéről egy L-410-es és egy Yak-40-es repülőgépet vontattak át a múzeumba, és megérkezett a tavaly bezárt Üllői úti gyorsétterem parkolójából kimentett An-2-es repülőgép is. Június 20-án, szombaton az Aeroparkban szervezett Múzeumok Éjszakája rendezvényen már ez a három új gép is látható lesz a múzeum eddigi kiállítási tárgyaival együtt.

Ez a HA-LRA lajstromjelű Yak-40 típusú sugárhajtóműves repülőgép volt az egyik a három újból, amit péntek hajnalban a repülőmúzeumba szállítottak. A szovjet gyártmányú háromhajtóműves regionális gép a 2014 májusában repülőgép-balesetben elhunyt pilóta és repülőgépgyűjtő Komócsi Zoltán tulajdona volt.

Fotó: Lakatos Péter / MTI

A repülőgép múzeumban a magyar polgári légiközlekedés hőskorának összes meghatározó repülőgép-típusa megnézhető. A Li-2-es, Il-14-es, Il-18-as történelmi, légcsavaros utasszállító repülőgépek mellett a sugárhajtású korszak ikonikus gépei, a Tu-134-es és Európában egyedülálló módon a Tu-154-es pilótafülkéi is nyitva várják a látogatókat. De látható egy Yak-40-es regionális repülőgép, egy népszerű kétfedeles An-2-es és egy Mi-2-es mentőhelikopter is. A múzeum látogatói egy repülőszimulátor segítségével azt is kipróbálhatják, hogy milyen egy repülőgépet irányítani.

Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ezt a több tonnás, még 1990-ben gyártott HA-LAF lajstromjelű L-410 UVP-E8A Turbolet típusú repülőgépet is ma hajnalban vontatták új helyére. Az L-410-es típusból eddig egyetlen példány sem volt kiállítva Magyarországon.

Mi a Múzeumok Éjszakáján igyekszünk tesztelni is néhány kiállított darabot, tapasztalatainkkal hamarosan jelentkezünk itt a Travelón.

Aeropark repülőgép múzeum
Belépő: gyerek és nyugdíjas 800, felnőtt 1500 forint
Nyitvatartás főszezonban: hétfőtől csütörtökig: 9:00-18:00; péntek, szombat, vasárnap 9:00-20:00
További információ a weboldalon.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek