Dubai repülőtérnek tervezett irányító-központot a HungaroControl

A HungaroControl szakértői által kidolgozott magyar távoli toronyirányítási megoldás (Remote Tower, rTWR) volt annak a tervezetnek az alapja, amelyben az Independent Business Group tanácsadó cég vezetésével megalakult négytagú konzorcium elkészítette a Dubai Nemzetközi repülőtérre szánt tartalék irányítótorony terveit - olvasható a HungaroControl Zrt. közleményében

Kamerák adják a torony ablakából látható képet

A Dubai Nemzetközi repülőtér, a DXB tartalék irányításának kialakítása a Magyar Légiforgalmi Szolgálat távoli torony technológiák területén felhalmozott tudására és tapasztalataira épít. A HungaroControl által kidolgozott megoldás egy kamerarendszer segítségével jeleníti meg a légiforgalmi irányítók számára a jelenlegi irányítótorony ablakából látható képet, így bármilyen időjárási körülmények és látási viszonyok között 100 százalékos kapacitással biztosítja a repülőtér működését. A technológia alkalmazásával a dubai léginavigációs szolgáltató egy, a repülőtértől független helyszínről tudja ellátni irányítási feladatait kényszerhelyzet esetén is.

Fotó: HungaroControl


A Svédországban nemrégiben elindított távolsági toronyirányítástól eltérően, amely főként kis forgalmú repülőterek forgalmát képes egy központból kezelni, a HungaroControl megoldása nagyobb, közepes forgalmú repülőterek kiszolgálására alkalmas. A működési koncepció része volt továbbá egy költség-haszon analízis, amelyet az angliai székhelyű Winsland Consulting készített el, illetve a megvalósítást támogató humán faktor elemzés is, amelyet a svéd GEISTT AB végzett el.

„A HungaroControl idén márciusban megkezdte a távoli toronyirányítás koncepció megvalósítását a budapesti repülőtéren. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy – olyan esélyesek mellett, mint például a svéd léginavigációs szolgáltató – a dubai kollégák választása ránk esett" – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója utalva a nemzetközi pályázaton elnyert tervezetükre. A HungaroControl szerint a projekt a későbbiekben kiterjeszthető a másik dubai reptérre, az Al Maktoumra is – ahova többek között a WizzAir Budapest-Dubai járatai is érkeznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek