Az ukrán események miatt döntött rekordot a tavalyi légi forgalom

A HungaroControl légiforgalmi irányítói rekordmennyiségű, több mint 700 000 légi járművet navigáltak tavaly, ami 11,55 százalékkal több, mint 2013-ban - közölte a légi szolgáltató kedden az MTI-vel.

A társaság szerint a kimagasló forgalmi adatokat leginkább az ukrán események magyarázzák, de jelentősen hozzájárult a Koszovó feletti magas légtér megnyitása, aminek eredményeként 2014. április 3-tól 2015 május közepéig csaknem 70 ezer polgári légi járművet kezeltek a légi irányítók. Az átrepülő gépek száma a nemzetközi események következtében folyamatosan emelkedett, de megállt a budapesti érkező-induló forgalom korábbi években tapasztalt csökkenése is, így tavaly már 3,36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A HungaroControl szerint tovább folytatódik a forgalom intenzív növekedése, már idén az első öt hónapban 16 százalékkal több gépet kezeltek a magyar légiforgalmi irányítók a tavalyi év azonos időszakához képest.

A társaság úgy véli, hogy a légi közlekedési adatok növekedéséhez hozzájárulhat a HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) hálózat bevezetése, amely lehetővé teszi a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát Magyarország felett. A gazdaságosabb üzemelés és a menetidő pontosabb betartásának lehetősége miatt már olyan be- és kilépő pontok között is megjelentek járatok, amerre korábban nem volt kijelölt légi útvonal. A HungaroControl szakértői pedig a nyári turistaszezonban újabb adriai nyaralóhelyekre tartó repülőgépek megjelenésére is számítanak.

A jelentős forgalomnövekedés következtében a nyilvános adatbázis szerint a HungaroControl árbevétele egy év alatt 5 százalékkal, 32,11 milliárd forintra emelkedett. Ugyanakkor mérleg szerinti eredménye 2,06 milliárd forintról, 1,52 milliárd forintra csökkent 2014-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek