A repülő futóművére tapadva szökött Jakartába

A repülő futóművére tapadva szökött Jakartába

A 21 éves Mario Steven Ambarita egy repülőgép futóművén tett meg egy egyórás utat az indonéz fővárosba, nagy mértékben veszélyeztetve ezzel testi épségét - írja a mashable.com.

Garuda-gépek pihenőn - egy évnyi előkészítés kellett, hogy Mario felszökhessen egyreFotó: Bloomberg / Europress / Getty

Bár az út relatíve rövid volt, a Boeing 737-800 elérhette volna a 34 000 láb magasságot is, ahol a levegő rendkívül ritka, és fagypont alatti. Ambarita szenvedett néhány fagyási sérülést, de landolás után még képes volt a saját lábára állni. „Jól van, de nem teljesen stabil az állapota, több ujja bekékült, a füle pedig vérzett" – mondta el a Garuda Airlines szóvivője. Mint az indonéz légitársaság illetékese hozzátette, Ambarita látni szerette volna Jakartát, ahol született.

A fiatalember a repülőgépre való felszökést egy éven át tervezte gondos munkával.

Nagyon ritkán, de előfordul a világban, hogy valaki a futómű mellett, titokban próbáljon átvészelni egy repülőutat. Így tett tavaly egy kaliforniai tinédzser is, aki egy Hawaii-ra tartó gépen öt órát töltve a fentiekhez hasonló módon, szerencsére túlélte a kalandot.

Jeff Wise légiutazási szakértő CNN-nek tett nyilatkozata alapján ezek a csodával határos megmenekülések, ha azt vesszük, hogy a szervezet olyan sokkot él át, mintha az embert minden átmenet és hozzászoktatás nélkül a Mount Everesten tennék ki.

Az indonéz közlekedési miniszter ígéretet tett az ország reptereinek szigorúbb biztonsági ellenőrzésére, hogy a jövőben megakadályozzák a hasonló eseteket.

A testi épség komoly veszélyeztetése nem újkeletű történet, ha valaki titokban szeretne repülőutat tenni. Már 1964-ből is tudunk olyan vállalkozó szellemű, üres zsebű potyautasról, aki kis híján belehalt a csomagtérben átélt viszontagságokba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek