A mobil megmondja, le fog-e zuhanni

Megszívjuk, vagy nem szívjuk meg? – így is lehetne fordítani a londoni Vanilla Pixel új mobilappjának címét, amely megtippeli, hogy a repülőjárat, amellyel utazni készülünk, mekkora eséllyel fog lezuhanni.

Ahogyan azt a CNN írja, az angolul 'Am I Going Down?' névre hallgató alkalmazás valós statisztikai adatok elemzésével jut eredményre, és létrehozóinak célja az volt, hogy a repülésfóbiásokat segítse félelmük leküzdésében. A cég társtulajdonosának felesége, Julie ugyanis szintén ezzel a problémával küzdött. Bár azt hihetnénk, hogy egy-egy ilyen applikációval generált tipp inkább csak ront a helyzeten, a visszajelzések rendkívül pozitívak.

Fotó: iTunesForrás: Travelo

 Az elemzéshez a légi baleseteket vizsgáló genfi szervezet, a B3A (Bureau of Aircraft Accidents Archives), az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség, és a montreali székhelyű Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet által tárolt információkat is felhasználják, összesen mintegy 10 millió légiút adataival.

Itt csak a legalább egy halálos áldozatot követelő légibalesetek számítanak balesetnek, azaz csak ezek kerülhetnek bele a vizsgált halmazba. Ezt az információt vetik össze a repülések számával, és súlyozzák az elmúlt 10 évre vonatkozóan. Így jön ki az 'egy a millióhoz' eredmény, amely ugyanakkor valóban releváns is.

A feljesztők elismerik, hogy az applikációnak csak néhány nappal az Air Asia QZ8501-es járatának lezuhanása után történt piacra dobása furcsán hathat, sőt a fejlesztés 2014 februári befejezése szinte egybeesett a maláj gép lezuhanásának időpontjával. Akkor elhalasztották az alkalmazás bemutatását, és decemberben juttaták el a végleges verziót az Apple-höz. A beküldés után két héttel zuhant le az Air Asia gép, ami kétségkívül zavarbaejtő, de Nic Johns fejlesztő szerint ez természetesen csak szerencsétlen egybeesés.

Az applikáció jelenleg Apple eszközökön érhető el, de hamarosan elkészül az Android verzió is. Arról nincs információnk, hogy vajon mást mond-e repülés előtt és repülés üzemmódban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek