Balesetnek nyilvánították az eltűnt maláj gép katasztrófáját

Balesetnek nyilvánították az eltűnt maláj gép katasztrófáját

Hivatalosan is balesetnek minősítették a malajziai hatóságok a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító repülőgépének tavaly márciusi rejtélyes eltűnését - közölte az MTI.

Azharuddin Abdul Rahman, a maláj polgári légi közlekedési hivatal igazgatója televíziós adásban jelentette be, hogy a kormány nevében "fájó szívvel és mélységes sajnálattal" hivatalosan balesetnek minősíti az MH370 járattal történt esetet és hozzátette, hogy feltehetően a gép mind a 239 utasa életét vesztette. Az utasok többsége kínai és maláj állampolgár volt. A balesetté nyilvánítás a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet előírásaival összhangban történt, és ezáltal lehetővé válik, hogy az utasok hozzátartozói kártérítést igényeljenek a légitársaságtól. A Malaysia Airlines kész azonnal megkezdeni a kárpótlási eljárást - jelentette ki Rahman.

 

Képünk illusztráció!Fotó: Aero Icarus / flickr

A Boeing 777-es típusú utasszállítónak tavaly március 8-án veszett nyoma Kuala Lumpurból Pekingbe tartó útján. A gép egy órával a felszállás után tűnt el a radarokról, a roncsait azóta sem találják, pedig több ország is részt vesz a szünetekkel megszakított, de azóta is tartó kutatásban, és - Rahman közlése szerint - már megvizsgáltak minden megbízható nyomot és rendelkezésre álló adatot. A keresés októberben indult újra négy hónapos szünet után, korszerűbb eszközökkel, de egyelőre eredménytelenül. Máig nincs magyarázat arra, hogy a gép miért tért el az eredeti útiránytól több ezer kilométert haladva tovább, mielőtt végleg eltűnt. Najib Razak maláj miniszterelnök az Inmarsat brit távközlési társaság műholdas adatainak elemzése után jelentette be, hogy a gép az Indiai-óceán déli részének távoli szegletében zuhanhatott le.

Rahman közölte, hogy jelenleg négy hajóval folyik a kutatás, és hogy a hatóságok a bűnügyi nyomozást sem zárták le. Az utóbbihoz azonban nincs támpont, ugyanis nemcsak a gép fekete dobozai nincsenek meg, de semmiféle tárgyi maradvány sem áll rendelkezésre, így nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a baleset okaival kapcsolatos bármilyen találgatást. A maláj polgári légi közlekedési hivatal a gép eltűnéséről szóló előzetes jelentést az eset egyéves évfordulója előtt egy nappal, március 7-én hozza nyilvánosságra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek