Szigorították a biztonsági ellenőrzést az amerikai reptereken

Tovább szigorították az utasok biztonsági ellenőrzését az amerikai reptereken, miután az al-Kaida egy kiadványában minden eddiginél részletesebb leírás jelent meg arról, hogyan lehet összeállítani egy fémdetektorok által nem kimutatható robbanószerkezet - közölte hétfőn híroldalán terrorelhárítási szakértőkre hivatkozva az ABC amerikai televízió.

Jeh Johson amerikai belbiztonsági miniszter szerint a közlekedésbiztonsági hatóság hétfőn vezette be az amerikai repülőtereken az utasok és kézipoggyászuk véletlenszerű átkutatását. Ezt az eljárást egyes külföldi repülőtereken nyár óta alkalmazzák.

Johnson szerint az amerikai biztonsági szerveknek nincs tudomásuk a párizsihoz hasonló konkrét és hitelt érdemlő fenyegetésről, ám az incidens, valamint a Kanadában és Ausztráliában nemrégiben elkövetett terrorcselekmények, és terrorszervezetek fenyegetőzései után magától értetődő, hogy fokozni kell a biztonsági készültséget az amerikai repülőtereken és máshol is.

A jelentősebb amerikai légitársaságok biztonsági főnökeit tájékoztatták a publikációról, amelyet az al-Kaida terrorszervezetnek Arab-félszigeten aktív csoportja jelentetett meg az angol nyelvű magazinjának decemberi számában, Hogyan készíts bombát anyád konyhájában címmel. Biztonsági szakértők szerint a fém alkatrészt nem tartalmazó szerkezetet a testszkennerek kimutatják, de a kisebb reptereken, ahol még nem használnak ilyen berendezéseket, nehezebb lehet a nyomára bukkanni.

Az al-Kaida jemeni ága többször is megpróbálkozott már amerikai repülőgépek felrobbantásával. 2009 karácsonyán például Umar Farouk Abdulmuttalab az alsónadrágjába rejtett robbanóanyaggal kísérelt meg megsemmisíteni egy utasszállító gépet. Abdulmutallab egyébként Szanaában a Charlie Hebdo ellen végrehajtott terrortámadás egyik elkövetőjének, Said Kouachinak a lakótársa volt. Mindketten kapcsolatban álltak a Jemenben 2011-ben amerikai dróncsapással likvidált, amerikai állampolgárságú Anwar al-Awlaki szélsőséges imámmal - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek