Hulladékolajjal repülnek a kínai gépek

Hulladékolajjal repülnek a kínai gépek

A környezetvédelmet szolgáló alternatív megoldásként hulladékolajjal vegyített kerozinnal tette meg útját a kínai Hainan Airlines egyik utasszállító repülőgépe a hétvégén Sanghaj és Peking között - adta hírül az MTI.

A kínai fővárosban sikerrel landolt Boeing 737-es üzemanyagát a China National Aviation Fuel csoport és a Sinopec, Ázsia legnagyobb olajfinomító és petrolkémiai vállalata biztosította, a repülő feltankolásához pedig ötven-ötven százalékban használtak hagyományos kerozint és úgynevezett "csatornaolajból" készült üzemanyagot. Ian Thomas, a Boeing China elnöke jelentős mérföldkőként értékelte az újítást, a gépen utazó alelnök pedig úgy véli, a Hainan a kísérlettel bebizonyította, hogy a bioüzemanyag felhasználása a légi közlekedésben is biztonságos.

A Hainan Airlines egyik, még nem hulladékolajjal repülő Boeing 737-eseFotó: Kentaro IEMOTO / flickr

Kínában az elmúlt években bűnözői csoportok sora bukott le az éttermekből begyűjtött rákkeltő főzőolaj újbóli forgalomba hozatala miatt, és igen súlyos ítéletek is születtek ezekben az ügyekben. A Hainan az új módszerrel két legyet ütne egy csapásra, hiszen megoldást kínál a használt olaj bioüzemanyagként történő felhasználására, miközben akár még legális csatornába is terelheti a hulladékolaj felhasználását.

A szakértők szerint a bioüzemanyagokkal - akár növényekből, akár használt étolajból előállítottakról van szó - a károsanyag-kibocsátás nyolcvan százalékkal is csökkenthető a kőolajszármazékokhoz képest. Kínának a sajtójelentések szerint a következő húsz évben több mint hatezer új repülőgépre lesz szüksége, ezért a pekingi kormány komoly alternatívaként tekint a bioüzemanyagokra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek