Magyar repülőexpedíció a Földközi-tenger körül

Magyar repülőexpedíció a Földközi-tenger körül

Túrarepülővel vállakozik 12 ezer kilométeres, 15 országot érintő Földközi-tenger körüli útra egy magyar utazópáros. A Magnus Fusion/NatGeo Expedíció tagjai, Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotóriporter különleges kihívásra vállalkozott: a magyar tervezésű, Kecskeméten készült Magnus Fusion túrarepülőgéppel a Földközi-tengert kerülik meg. A közel másfél hónaposra tervezett repülős út ma indult Ferihegy 1-ről, és a tervek szerint Magyarországon kívül Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Algériát, Tunéziát, Líbiát, Egyiptomot, Izraelt, Jordániát, Ciprust, Törökországot és Görögországot érinti majd.

 

Indulás FerihegyrőlFotó: Magnus Fusion NatGeo

Az expedíció egy 82 évvel korábbi magyar rekordnak állít emléket, amikor is Bánhidi Antal és Bisits István végigrepülte ugyanezt a távot Gerle 13 elnevezésű, a Budapesti Műszaki Egyetemen tervezett repülőjükkel. A Magnus Fusion/NatGeo Expedíció napra pontosan az 1933. február 19-i start évfordulóján indult Ferihegyről. A magyar fejlesztésű és gyártású kétszemélyes, kompozit sárkányszerkezetű túragépet 100 lóerős Rotax motor hajtja. A gép 194 km/h utazósebességre képes, egy feltöltéssel pedig maximum 1100 km távolságra képes elrepülni.

Az indulást hosszas felkészülés, számos próbarepülés, és többhónapos szervezés előzte meg. A Magnus Fusiont a legtöbb országban küldöttség fogadja majd, és az expedícióra a nemzetközi sajtó is felfigyelt.

A repülős túráról Hankusz Kálmán fotóriporter folyamatosan kép- és videóanyagot készít, de a gépre külső kamerákat is rögzítettek. A 12 000 kilométeres út legnagyszerűbb pillanatait a National Geographic Channel weboldalán is megtekinthetik az érdeklődők, a tévécsatorna ugyanis videós útinaplóban számol majd be a nem mindennapi kalandról.

Az expedícióról friss információkat az alábbi linken olvashat:

www.natgeotv.com/hu/magnus-fusion-expedicio

Az expedíció weboldala: magnusexpedition.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek