A gigantikus reptér, ahol évente 75 millióan fordulnak meg

A gigantikus reptér, ahol évente 75 millióan fordulnak meg

260 célpont, 180 ezer utas naponta, 2,4 millió tonna áru évente. A világ egyik legforgalmasabb repülőtere megdöbbentő statisztikákkal rendelkezik.

 

Fotó: fox

Tudta például, hogy a Dubaj Nemzetközi Repülőtér futópályájáról másfél percenként a levegőbe emelkedik egy gép? A következőkben a számok szerelmesei további érdekességeket olvashatnak a világ egyik legforgalmasabb légiközlekedési csomópontjáról.

1. A Dubaj Nemzetközi Repülőtér hármas terminálja rendelkezik a legnagyobb poggyászszállító rendszerrel a világon, amely 90 kilométer hosszú és 12 000 motor hajtja. A szállítószalagok óránként 15 000 utas poggyászait képesek továbbítani.
2. A repülőtér hármas termináljának mérete 160 futballpálya nagyságával megegyező. Ez a világ legnagyobb terminálja, ahol az üzletekkel zsúfolt kereskedelmi terület is 18 teniszpálya nagyságú.
3. A repülőtér alkalmazásában több mint 90 000 ember áll, a légiközlekedési ágazatban összesen 250 000-en dolgoznak.
4. A repülőtér utasforgalmi kapacitása 75 millió fő évente.
5. Az utasoknak és a poggyászoknak komoly biztonsági ellenőrzésen kell keresztülmenni. Dubajban nagyon szigorú törvények vannak, így például kábítószer-birtoklásért minimum 4 év börtönbüntetés jár.
6. A repülőtéren az utasok jó része csak egy átszállás idejéig tartózkodik, innen ugyanis a világ szinte minden tájára indulnak járatok. A legkedveltebb úticél India, ahova 2013-ban közel 8,5 millió utas repült Dubajból.
7. A világ legnagyobb utasszállító repülőgépe a közel hatszáz tonna súlyú Airbus A380-as. Ezekre a gépekre egy hatalmas, 18 kapuval rendelkező külön terminálból lehet felszállni.


Akinek a fenti információk sem elegendők, a National Geographic Channel Reptéróriás: Dubai című sorozatának új évadában a látogatók elől lezárt területekre is bepillanthat, illetve a műszaki problémák elhárításától a kábítószer-csempészek elfogásáig számos izgalmas jelenet szemtanúja lehet. De annak is érdemes lehet követni a sorozatot, aki reptéren szeretne dolgozni: a forgatócsoport végigkövette a reptéri dolgozók egy napját is, a légiforgalmi irányítóktól kezdve a vámtiszteken át a karbantartó mérnökökig.

A Reptéróriás: Dubai sorozat 2. évadát december 4-től csütörtök esténként 21 órakor vetíti a NatGeo. További információk itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek