Legyen türelmes, ha Kínában akar repkedni!

A kínai repülőterek korábban is vezették és most is vezetik a késő járatok világranglistáját: a repülőtéri statisztikákat összesítő FlightStats szerint Pekingben a járatok 82 százaléka, Sanghajban 71 százaléka késett az elmúlt egy évben. Utóbbi városban hétfő délig több mint hatszáz járat késett.

Az időjárás és a térségben zajló hadgyakorlatok több mint ezer késést és járattörlést okoztak az elmúlt három napban több tucat kínai város repterein, és a hatóságok figyelmeztetése szerint a helyzet még hetekig fennmaradhat - írja az MTI. A tömeges késés és járattörlés több mint kéttucat város - köztük Sanghaj, Nanking, a közép-kínai Csengcsou vagy Vuhan - repülőterének több tízezer utasát érintette a hétvégén és hétfőn.

Beijing Capital International AirportFotó: Feng Li / Europress / Getty

 A hatóságok 23 kínai városban adtak ki vasárnap estig narancs színű riasztást, amely 50-90 járat több mint egyórás késését, illetve esetleges törlését jelzi előre. Sanghajban hétfő délig több mint 600 járat késett, másfél száznál többet pedig töröltek. A tömeg a kelet-kínai metropolis repülőterein a képes beszámolók szerint akkorára dagadt, hogy a várótermek teljesen megteltek, sokan az épületen kívül, illetve a szomszédos létesítményekben voltak kénytelenek várakozni.

A késések és járattörlések július közepétől jellemzőek, okként a keleti part mentén zajló légi hadgyakorlatokat nevezték meg a hatóságok. Az elmúlt napokban ehhez járult a heves esőzést hozó csapadékos időjárás, ami együtt átlagosan 40 százalékkal vetette vissza az érintett repülőterek forgalmát.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek