Londonból repül haza? Bukhatja a mobilját!

A Nagy-Britanniából induló, illetve oda érkező gépek utasainak be kell kapcsolniuk a mobiljukat, laptopjukat a biztonsági ellenőrzésnél.

A héten már megírtuk, hogy az Egyesült Államokba tartó járatokra többé nem lehet felvinni a lemerült telefonokat és kütyüket, az új brit szabályozás szerint azonban ez valamennyi, Nagy-Britanniából induló és oda érkező járatra is érvényes. Így tehát a Londonból vagy éppen Manchesterből Budapestre tartó gépek utasainak is be kell kapcsolniuk a mobiljukat, laptopjukat a biztonsági ellenőrzésnél.

Fotó: Pascal Le Segretain / Europress / Getty

Akinek lemerült a kütyüje, azt nem engedik felszállni. Vagy berakja az eszközt a feladott poggyászba, vagy feltölti, ha viszont egyikre sincs módja, akkor kénytelen a reptéren hagyni a cuccot. Ez azokra a holmikra is vonatkozik, melyeket a duty free boltokban vásárolnak az utasok.

Kütyülista
Nemcsak a mobilokat, de minden akkus készüléket be kell kapcsolni az ellenőrzésnél. A mobilok, laptopok és tabletek mellett a zenelejátszók, elektromos borotvák, fényképezőgépek és videokamerák is ilyenek. Nem említik a listán, de akkuval működnek az elektronikus könyvolvasók is, tehát vélhetően ezeket is csak feltöltve lehet majd a kézipoggyászba tenni.

A British Airways ilyen esetben vállalja, hogy az utas visszatéréséig a brit reptéren tárolja az eszközt, de akár postázni is hajlandó a megadott címre. A Virgin Atlantic is hasonlóan jár el, az EasyJet még nem adott ki közleményt arról, hogyan segít a hoppon maradt utasokon, írja a BBC.

Mint már korábban írtuk, először az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal szigorított a szabályokon a múlt héten, mivel megnövekedett a terrortámadás veszélye. Most a brit közlekedési minisztérium is hasonló szabályokat vezetett be, illetve az Amerikába induló gépekre vonatkozó szabályokat kiterjesztette valamennyi külföldre induló járatra. Azokat az utasokat, akik lemerült telefonjukkal fennakadnak az ellenőrzésen, további vizsgálatoknak is alávethetik.

A brit közlekedési minisztérium szerint a szigorított biztonsági ellenőrzést csak bizonyos külföldi repülőterekre induló illetve onnét érkező járatoknál végzik el, ám azt biztonsági okokból nem közölték, melyek ezek a járatok.

Nagy-Britanniába repült a héten, vagy onnét érkezett haza? Írja meg tapasztalatait az olvir@travelo.hu címre!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek