Így élje túl stresszmentesen Ferihegyet

Utazzon csak kézipoggyásszal, ne vegyen fel se övet, se holdjáró cipőt, figyeljen oda a folyadékokra és várakozzon inkább az ételudvarban, ahol sokkal több széket talál, mint a földszinten. Praktikus tippek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről nyaralni indulóknak.

Múlt héten fogtuk magunkat, és a jól megérdemelt római vakációnkra indulva kipróbáltuk a Vodafone reptéri szolgáltatását. Arra voltunk kíváncsiak, mennyiben parasztvakítás és mennyiben hasznos a kilátásba helyezett saját reptéri asszisztens, a gyorsítósáv és a lounge használata. De természetesen rengeteg módja van a reptéri stressz minimalizálásának akkor is, ha nem ennél a mobilszolgáltatónál vagyunk, így élménybeszámolónk után további hasznos tippekkel is szolgálunk.

A gyorsítósávért már önmagában megéri

Ha Vodafone Red előfizető az ember, egyszerűen meg kell rendelnie az ingyenes reptéri szolgáltatást, majd két nappal az indulás előtt felvenni a telefont, amikor a mobilcég egyik alkalmazottja adategyeztetés miatt felhívja. Ha a foglalási kódunkat is eláruljuk neki, a reptéren kinyomtatott beszállókártyákkal várnak. Mi nem bíztuk a véletlenre, és kinyomtattuk magunknak a szükséges dokumentumokat, de annak hasznos lehet, akinek otthon nincs nyomtatója.

Ami viszont tényleg életmentő tud lenni, az a hosszan kígyózó sor kikerülése a biztonsági ellenőrzésnél. Ha semmi előzetes hókusz-pókusz nem lenne pirosba csomagolt hoszteszekkel, jegynyomtatással és ingyen macaronnal, csupán kielőzhetné az ember a csúcsidőben elképesztő nagyra növő sort, már megérné igénybe venni a szolgáltatást.

A Red Lounge Ferihegyen
Galéria: Így élje túl stresszmentesen Ferihegyet
Fotó: mimi / Travelo

 A biztonsági ellenőrzés után lelkesen vártuk, hogy megnyíljon a beígért lounge ajtaja, és ingyenes frissítőkkel és harapnivalókkal kényeztessenek minket. Ezzel szemben a valóságban a lounge kifejezés egy piros pultot és ülőalkalmatosságokat, valamint három kihelyezett tabletet takar, közvetlenül a duty free shop kijárata előtt felállítva. A pultnál ásványvíz vagy kávé, illetve két macaron vagy két kis pogácsa közül választhatunk, amit a Gundel kihelyezett egységétől hordanak át a hoszteszek. Persze jól esnek ezek az apró figyelmességek is ingyen, de klasszikus, elszeparált térben található, pihentető lounge-ra senki ne számítson, mert csalódni fog.

És mi a helyzet akkor, ha nincs ilyen előfizetésünk? Így segíthetünk magunkon, ha minél kellemesebbé akarjuk tenni a sokszor idegőrlő reptéri várakozást:

1. Csekkoljunk be online!

A fapadosok esetében alapvető, hogy mindenkinek online el kell végeznie a bejelentkezést, a reptérre pedig kinyomtatott beszállókártyával kell megérkezni. Aki nem így tesz, komoly összegeket fizethet ki teljesen feleslegesen. Ugyanakkor, a hagyományos légitársaságoknál többnyire még választhatunk az online check-in, és a személyes sorbanállás között. Mi mindenképp az elsőre szavazunk, főleg ha betartják második javaslatunkat is.

 2. Utazzunk kézipoggyásszal!

Ugyanis, ha már előzetesen becsekkolva, kezünkben beszállókártyával érkezünk a reptérre, poggyászunkat pedig egyetlen kabinbőröndre redukáljuk (ehhez remek tippeket korábbi cikkünkben talál), máris egy sorral kevesebbet kell kiállnunk, és egyenesen mehetünk is a biztonsági ellenőrzésre.

3. Vegyük igénybe a gyorsítósávot!

Aki egyáltalán nem bírja a várakozást, viszont nincs erre alkalmas mobil-előfizetése, a Budapest Airport nemrégiben bevezetett új szolgáltatását megváltva kerülheti ki a sort a biztonsági ellenőrzésnél. A Fast Track igénybevétele 1500 forintba kerül fejenként, de bizonyos légitársaságoknál automatikusan jár a jegy mellé ez a lehetőség. Hogy önnek ilyen repjegye van-e, itt tud tájékozódni.

4. Készüljünk fel előre a biztonsági ellenőrzésre!

De akkor is könnyíthet helyzetén, ha a repjegye nem jogosítja fel a gyorsítósáv használatára, és fizetni sem akar ezért. Például úgy, hogy mielőtt beáll a sorba, megnézi, nincsenek-e kevesebben a túloldali ellenőrzésnél. A 2A és 2B terminál indulási oldalait ugyanis egy folyosó köti össze, így könnyedén át lehet menni egyikről a másikra, ha az egyik helyen kisebb a sor. Bármelyik oldalon megyünk is be, a biztonsági ellenőrzés után így is, úgy is a Sky Court központi csarnokában találjuk magunkat.

 Pakolásnál ügyeljünk arra, hogy a folyadékokat egy visszazárható, maximum 1 literes, átlátszó műanyag zacskóban helyezzük el, a flakonok pedig maximum 100 milliliteresek legyenek. (Ezzel kapcsolatban erre talál tippeket.) Így nem húzzuk feleslegesen az időt a túlméretes, vagy a bőröndbe random behajigált folyadékok kidobásával. Hasznos továbbá, ha ezt a zacskót nem a bőröndünk legmélyére pakoljuk, és már a sorbaállás előtt kivesszük a táskánkból.

Utazáshoz amúgy is érdemes kényelmesen öltözni, így a gyűrűket, karkötőket, öveket jobb a poggyászunkba pakolni, ahelyett, hogy mindent magunkra aggatnánk. Így megússzuk a hosszadalmas procedúrát ami az övek és más fémalapú kiegészítők levételével és felvételével jár. Jó ötlet továbbá zsebeinket kiüríteni, és a lábbelinken is elgondolkodni: ha tehetjük, cipőnk legyen lapos talpú, ne érjen boka fölé, és ne legyenek fémes csatjai. Így nagy valószínűséggel nem vetetik le velünk. Szívesen olvasna még az ellenőrzés meggyorsításával kapcsolatos tippeket? Ide kattintva megteheti.

5. Irány egy lounge vagy az ételudvar!

Bár a Vodafone lounge nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mégis találtunk egy békés helyet a várakozáshoz Ferihegyen. Ez a Food Court, vagyis az ételudvar. Azt figyeltük meg, hogy az utasok többsége a biztonsági ellenőrzést követően azonnal lehuppan a földszinten, pedig az emeleten sokkal több asztalt és széket találni, ahol nyugalmasabban várakozhatunk. Akkor sem zavar el senki, ha nem veszünk semmit, hanem például csak az asztalon kártyázunk gyerekeinkkel. Sőt, kisgyerekesek egy apró játszóteret is találhatnak itt fenn, és persze vannak mosdók is.

 

SkyCourt Lounge
Galéria: Így élje túl stresszmentesen Ferihegyet
Fotó: TravelingOtter / flickr

 Aki pedig megvásárolja a belépőt, vagy rendelkezik megfelelő bankkártyával, természetesen a valódi lounge-okban is pihenhet a gép indulása előtt. Ezekről a Budapest Airport oldalán informálódhat, hamarosan pedig mi is kipróbáljuk ezeket, hogy megoszthassuk olvasóinkkal tapasztalatainkat.

6. Ne álljon sorba feleslegesen!

Már a legfapadosabb fapados, a Ryanair is előre kiosztja, – valamint megvásároltatja –, az ülőhelyeket, így teljesen okafogyottá vált a beszállókapu előtti sorbanállás. Ennek ellenére a mai napig rengetegen állnak sorba még azelőtt, hogy elkezdenék a beszállítást a gépbe. Azt javasoljuk, üljenek nyugodtan, elég akkor a kapuhoz menni, amikor már ténylegesen be lehet szállni a gépbe, így egy újabb idegesítő sortól kímélik meg magukat.

És önök hogyan küzdenek meg a reptéri sorokkal és az unalommal? Írják meg nekünk praktikáikat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek