A nyolc legszebb hely, amit egy Délkelet-Ázsiába utazónak látnia kell

Tízrészes cikksorozatunkban Délkelet-Ázsiába kalauzoljuk olvasóinkat, ahol a különböző országok mind a világ legjobb tájait, tengerpartjait, kultúráit és ételeit sorakoztatják fel, és amelyeket egyetlen hátizsákkal, néhány hasznos tudnivalóval felszerelkezve bárki könnyen végigjárhat. Szerzőnk nyolc hónapot töltött Délkelet-Ázsiában, ám ha valakinek ennél kevesebb ideje lenne egy körutazásra, az alábbiakban azokat a helyeket és látnivalókat találja, amelyeket egyszerűen vétek kihagyni az útitervből.

1. Bali, Indonézia

Indonéziában közel 18 ezer sziget van, és ezek közül Bali az, ami a legnépszerűbb, és ahova mindenki el akar menni. Nem véletlenül. A balinéz emberek híresek vendégszeretetükről, laza, könnyed életfelfogásukról és különleges kultúrájukról, a tengerpartjai pedig tökéletesek a szörfösöknek. Bali annyira változatos, hogy már két hét alatt több inger érheti az embert, mint máshol két hónap alatt.

Tegalalang rizsterasz, UbudForrás: Kovács Barbara

Láthatunk óriási rizsteraszokat, hintázhatunk a dzsungel felett, szent vízben kérhetünk áldást, és még a híres cibetmacska ürülékből kinyert, a világ egyik legdrágább kávéját, a KopiLuwakot is itt kóstolhatjuk meg. Mindezek miatt érthető, hogy tele van turistákkal, ugyanakkor ez semmit sem vesz el az autentikus érzésből és a békéből, ami mindenhonnan árad, és ami egyedi hellyé teszi.

2. Angkor, Kambodzsa

Angkor a Khmer Birodalom fővárosa volt a 9. században. A birodalom régi szíve óriási területen fekszik. Egykor hatalmas város volt, ahol csak a templomok épültek kőből - a házak és egyéb épületek fából készültek - , így ma már csak a templomokat, illetve ezek romjait látjuk. És ez teszi igazán érdekessé, misztikussá a helyet. Mert olyan, mintha itt egykoron tényleg csak templomok álltak volna. A SiemReap-től északra található Angkor Wat, vagyis a fő "város templom" 1992 óta az UNESCO világörökség része.

Angkor Wat, Kambodzsa - érdemes napfeltekor menni, mert egyrészt kevesebben vannak, másrészt gyönyörű a látványForrás: Kovács Barbara

Könnyen elérhető autóval vagy biciklivel, de gyakran használják a turisták azt a megoldást is, hogy egy sofőrt megfizetnek, aki egész nap velük van a tuktukkal, és amíg ők az egyik templomromot látogatják, addiga sofőr kint vár, majd a következőhöz szállítja őket. 

3. Petronas-ikertorony, Malajzia

A felhőkarcolók kihagyhatatlan látnivalónak számítanak Kuala Lumpurban. A Petronas-ikertornyok a metropolis közepén emelkednek a magasba, és a maguk 452 méterével sokáig a világ legmagasabb épületének számítottak. Ázsiába főleg a kultúráért és a természet látványáért megy az ember, de érdemes ezeket a fényűző városokat is megnézni, például a torony 42. emeletéről, ahonnan az egész lüktető várost belátni.

4. Thai-öböl

A thaiok szerint akkor teremtette meg Isten a Thai öblöt, amikor a földi paradicsomot tervezte. Hiszek ebben. Az itteni szigetek egyikén szökött először könny a szemembe, amikor egy hegy tetejéről néztem a szárazföldet fentről, és tanúja lehettem a világ legszebb naplementéjének.

KohPhangan, ThaiföldForrás: Kovács Barbara

Az öböl a Dél-kínai-tengerrel szomszédos, amelyet Kambodzsa, Thaiföld és Vietnám partjai vesznek körül, és olyan népszerű szigetektalálhatók benne, mint Koh Tao, Koh Samui és KohPhangan. Ez utóbbinak, melyről videó is készült, két arca van: a sziget egy része a bulizó Full Moon Party iránt érdeklődőknek kedvez, a másik része viszont olyan, mintha egy egészen másik szárazföld lenne. A sziget a spirituális turizmus egyik népszerű úti célja, számos jóga központ ésvegán étterem található területén. De az például minden szigetre igaz, hogy életünk egyik legszebb látványát kaphatjuk, hamotorral járjuk körbe – erről részletesebben majd egy későbbi cikkben írunk.

5. Csiangmaj, Thaiföld

Bangkok kistestvére északon az igazi Thai városi hangulatot adja nekünk színes éjszakai piacokkal, világklasszis gasztronómiával és annyi templommal, amennyit csak el lehet képzelni. Ez a város tökéletesen magában foglal mindent, ami egy alapos thai kulturális élményhez kell. A „régi városban" több mint 30 templom található, de a városon kívül is rengeteg vízesés, elefántpark és kisebb falusi törzsek lephetnek meg minket. A közelben található a gyönyörű Pai vagy ChiangRai hófehér temploma is. 

LoiKrathong lámpás fesztivál, Chiang MaiForrás: Kovács Barbara

Érdemes alaposan megterveznünk, hogy milyen időszakban megyünk, hiszen itt több fesztivált is elcsíphetünk. Ilyen a novemberi LoiKrathong lámpás fesztivál, amikor több száz lámpást engednek az emberek egyszerre az égbe, de látványos a februári virágfesztivál is. A Csiangmajról szóló videót erre a linkre kattintva lehet megnézni.

6. KohRongSanloem

Hófehér homok, kristálytiszta víz, snorkel paradicsom, kevés turista, boldogan napozó kutyák, vendégszerető kambodzsai emberek – ez a sziget KohRong sziget kistestvére, és amíg a nagy szigetet hotelekkel és party helyekkel népesítik be, addig itt még jóval kevesebb a vendéglátóhely.

KohRongSamloem, KambodzsaForrás: Kovács Barbara

Az egész szigeten 20 perc alatt át lehet sétálni, más közlekedési lehetőség mondjuk nincs is, hiszen vagy a fehérhomok, vagy a dzsungel lehet az útvonal, amin keresztül eljutunk egyik pontról a másikra. Ha még többet szeretne látni, a szigetről készült videót itt nézheti meg.

7. Ha Long-öböl

A Vietnám északkeleti részén található Ha Long Bay olyan gyönyörű látvány, mintha egy fantasyfilm díszlete lenne a több ezer különböző alakú és méretű mészkőszikláival. A név az alámerülő sárkány öbleként fordítható, mivel a helyi legenda szerint a közeli hegyekben élt egy sárkány, aki mikor a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe, amit ezután elárasztott a tenger. Túránk során sok kis úszófalunál állhatunk meg, de ha már itt vagyunk, mindenképpen menjünk el a majom szigetre is, amelyet ha megmászunk, az egész öblöt láthatjuk, miközben társaságnak majmokat kapunk majd magunk mellé.

8. Gili-szigetek

A Gili-szigetekhárom szigetet jelent Lombok mellett, és leginkább azoknak lehet jó választás, akik szívesen kiszakadnának a mindennapi rohanásból. Autók és motorok nincsenek a szigeten, csak kerékpárral, gyalog vagy lóval lehet közlekedni.

GiliMeno, Gili szigetek, LombokForrás: Kovács Barbara

A legkisebb szigeten, GiliMenon, például olyan érzésem volt néha, mintha az egész szigeten csak én és az a néhány helyi lenne, akik pár nap múlva már a közösségük tagjaként köszöntöttek, ha megláttak. Búvároknak is kötelező úticél, hiszen itt található a „teknős városként" elhíresült pont a tenger mélyén, rengeteg itt pihenő és csapatostul úszkáló teknőssel.

Cikkünk szerzője Kovács Barbara, az ajánlóban lévő képen Bali látható, forrása: Monika Vlageryte/Shutterstock.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek