Túlélőkalauz: okos cuccok a fesztiválszezonra

Mert egy picit lesarkítva a cél mégiscsak a túlélés. Na, nem amolyan Bear Grylls módra, de azért jobb megúszni egy fesztivált rovarcsípések, kisebb-nagyobb kórok és felesleges kóválygások nélkül. Segítünk is ehhez csomagoló listát írni!

Kézmosás víz, szappan és törölköző nélkül

 

Kezdjük az alapoknál. Ezt minden fesztiválarc, de akár csak a játszótérre induló kismamák is tudják: kézfertőtlenítőre szükségünk lesz. Rengeteg felesleges kört, sorban állást megspórolhatunk így a mosdóknál, ahol aztán vagy jön rendesen a víz, vagy nem. Vagy van szappan, vagy nincs.

Tipp: A Caosept 110 ml-es verziója például fesztiválra is tökéletes. Nem ragad, nincs fertőtlenítőszaga, széles spektrumú vírus-, baktérium- és gombaölő. A Caosept név nem áthallás, ez a magyar Caola cég egyik terméke. Mi is próbáltuk, nekünk bevált.

 

Hurrá fesztiválozunk! A nagy öröm mellett azért érdemes néhány dologra figyelni!Fotó: Carol C / Flickr.com

 

Por, füst és fények okozta irritáció ellen: szemcsepp

 

A kontaktlencse-viselők és az allergiások (szegény allergiás kontaktlencse-viselők!) körében jól ismert probléma az irritált, bepirosodott szem, ami rosszabb esetben csíp, viszket, még rosszabb esetben könnyezik is és homályosan lát az ember.

Egy fesztiválon ugyanakkor sokkal szélesebb kör érintett. Hiszen ennyi pornak, pollennek ennyire intenzíven sosincs kitéve a szemünk, nem is beszélve az ilyenkor teljesen természetes kialvatlanságról - ami ugye szintén nyomot hagy szemeink körül.

Alap pakk:
- Naptej
- Fejfedő: sapka, kendő vagy kalap
- Esőkabát
- Papírzsebkendő, vécépapír
- Kullancscsipesz
- Svájci bicska

 Tipp: A Jutavit Eye Clinic például több szemcseppet is forgalmaz, mi kifejezetten ezt a termékét ajánljuk (nem összetévesztendő azzal, amit a sok számítógéphasználat okozta szemszárazság ellen javasolnak). Ha kontaktlencsét hordunk, érdemes akár a patikában megkérdezni, hogy milyen cseppet használhatunk mellé - mert vannak egymást kizáró márkák.

 

Egy kis kompakt csomag: varrószett

 

Bevalljuk, van egy titkos vonzalmunk az efféle miniatűr cuccok iránt. A tenyérben elférő varrószett egy mini ollóval és a kinyithatós gyűszűvel például irtó cukin tud kinézni. És most nem egy családi sátras kézimunka-szakkörre gondolva íruk ezt, hanem a praktikussága miatt. Ha leszakad rólunk a kedvenc pólónk vagy nadrágunk, jól jön majd a gyorssegély, és a kis készlet alig foglal helyet a hátizsákunkban.

 

Az allergiáról se feledkezzünk meg!Fotó: Juhan Sonin / Flickr.com

 

...és az útipatika

 

A gyógyszercsomag elengedhetetlen része a fesztivál-felszerelésünknek. Mondjuk kezdjük a sebtapasszal, egy köteg gézzel, és a hagyományos barna vagy fehér színű ragasztócsíkkal. Ne hagyjuk ki a fejfájás csillapítót - amit legjobb, ha lázcsillapítóval együtt pakolunk be -, és vigyünk gyógyszert hányinger vagy hasmenés ellen is. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy ha valaki rendszeresen gyógyszert szed, akkor azt is ebbe a mindenes neszerszerbe pakolja be. És mivel nagyon sok fesztivált telepítenek tópartra, mindenképp vigyünk magunkkal egy gélt, amivel a rovar/csaláncsípés viszketését enyhíthetjük.

De tapasztalatból mondjuk azt is, milyen jó szolgálatot tehet egy fertőtlenítő orrspray. Amikor egy fesztivál reggelén már feketét fújunk ki az orrunkból, érezhetően jót fog tenni egy kis tisztítás belülről.

 

A vietnami papucs nem elég: magas szárú cipő

 

Persze eljön majd az a pont a fesztiválon, amikor még a papucsot is soknak érzi az ember, és legszívesebben mezítláb ugrál - de ezt tekintsük átmeneti állapotnak, és semmiképpen se egy zsúfolt koncertdühöngőben mezítlábaskodjunk, mert annak bizony meglesz a böjtje.

Hiába dühöng a nyár, a szandál/papucs kombón kívül vigyünk magunkkal zárt cipőt is! Örök favoritunk persze a gumicsizma, ami rózsaszín, lila, pöttyös, masnis, egyszóval csajos verzióban is kapható már. Ugyanakkor nincsen gumicsizma fülledtségérzet és szagok nélkül - ezért ha csak nem kell bokáig gázolnunk a sárban, egy magas szárú cipő is bőven megteszi.

 

Akár egyedivé is varázsolhatjuk a Nagy Felkészülés alattFotó: A / Flickr.com

A magas szárú egyik nagy előnye, hogy tartja a bokát. Így aztán pogózhatunk, indián szökellhetünk, és a talaj is lehet bármilyen göröngyös, nem bicsaklik ki a bokánk. De nem csak a hepehupák ellen véd: a kullancsok kb. másfél méteres magasságig laknak a zöld növényzetben. Fűszálakon, zöld levelek fonák oldalán, bokrokban várnak arra, hogy átmászhassanak emberre, állatra élősködni, ezért találunk a legtöbbször kullancsot a bokánk körül. És még egy egy utolsó érv a magas szárú cipő mellett: attól, hogy a fesztiválon nappal szinte hőgutát kapunk, éjjelre - pláne hajnalra - rendesen lehűlhet a levegő.

Tipp: ezzel kapcsolatos első gondolatunk természetesen a jó öreg Converse AllStar. A legmenőbb tornacsukát nem olcsón, 20 és 30 ezer forinti összegekért vesztegetik, de a koncertveteránok szerint nem érdemtelenül. Jó pár évadot le lehet húzni egyetlen párban. Bár idén egy pasztell szériával rukkoltak elő, mi fesztiválozni inkább egy ilyen terepszínű (van terepmintás is egyébként) darabot javasolnánk.

 

Angol vécé híján: pisitölcsér

 

Amikor egy termék nevében megjelenik a „lady" szó, joggal gyanakodhatunk, hogy a mosdó környékén fogjuk tudni hasznosítani. Na, de mi a helyzet akkor, ha mosdóról, főleg kényelmes vécéről csak álmodozhatunk? Mert ez egyébként a fesztivállét egyik sarkalatos pontja, és ezen a problémán igyekszik enyhíteni pl. a pisitölcsér is.

 

Forrás: Travelo

Tipp: Nem olcsón, 5000 forintért találtunk ilyet, de a webshop leírásában azzal vigasztalják a vásárlót, hogy 15 éven át megbízható társa lehet. Nagy hazai fesztiválok bejáratánál mi is láttunk már pisitölcsért árusító standot, ott 1000 forint körüli áron egy egész kis pakkot árusítottak, benne eldobható tölcsérekkel.

 

Mobil segítség

 

Persze az is komoly kihívást jelent egy soknapos ereszdelahajamat alkalmával, hogy a mobilunk életben maradjon. Erre a problémára már ajánlottuk a powerbanket, azaz a vésztöltőt (részletesebben például ebben a citybreak cikkünkben írtunk).

 

Hálás app egy görbe este után: sátorkereső

 

Hazafelé olykor veszélyes az út, de legalább célt adhat neki, ha sikerül az app útvonaltanácsát követnünk. Az okoseszközökre tölthető sátorkereső alkalmazást ugyanis GPS-szel szerelték fel, így aztán az kifejezetten a sátrunk előre beprogramozott koordinátáihoz vezet minket. A letöltés után meg kell adnunk neki a pontos sátorhelyet - de feltölthetünk mellé egy fotót -, hogy aztán az éjszaka legkritikusabb pontján rábízhassuk magunkat a mobilunkra.

Tipp: a Boutique Camping Tent Finder applikációja egyelőre csak iPhone-osok számára elérhető.

 

Egy trendi svájci bicska mindig jól jön. De arra számítani kell, hogy a 8 centiméternél hosszabb vágóélű kést, pillangókést és rugóskést nem engedik be a fesztiválokra!Fotó: Quality & Style / Flickr.com

 

Szúnyogriasztó

 

Na ezt magyarázzuk el a nagypapánknak! Az alábbiakban ajánlott applikáció olyan magas hangtartományban ad ki hangfrekvenciákat, amelyeket az emberi fül nem érzékel, a kis vérszívók viszont igen. A leírás szerint mintegy 3500-féle szúnyogfaj él a föld kerekén, ezért ha nem működik az applikáció, finomhangoljuk a kibocsátott frekvenciát, mert lehet, hogy csak a mi szúnyogjaink nem érzékelték azt éppen.

Tipp: az iPhone-osok tehetnek egy próbát például az Anti Mosquito appal, amely 2,5-3 csillagos osztályzattal fut, vagyis nem a felhasználók széles körű elégedettségét jelzi, de egy próbát megér. Androidosok pedig Anti Mosquito Prank néven fognak találni szúnyogokat távol tartó alkalmazást.

És ha már appok - jó, ha kéznél van egy tényleg használható zseblámpa, egy ingyenes chat-program és egy Mit kell tennem? nevű, magyar nyelvű elsősegély alkalmazás is. Persze a legfontosabb, hogy ne hagyjuk otthon a fesztiválbérletet, és hogy ne csak értékeinkre, de egymásra is vigyázzunk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek