Ingyen mehet hétvégén a szentendrei skanzenbe

Szokatlan módon ünneplik meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Ünnepi beszédek helyett szinte élő helyszíneken idézhetik fel a látogatók, mit érzékelt a vidék lakossága az októberi eseményekből. Mindeközben azt is bemutatják, hogyan élt egy hétköznapi család az ötvenes években.

Október 22-én és 23-án egy felbolydult Skanzenbe érkezik a látogató. Bányászdalokat, munkásindulókat énekelnek micisapkás, ballonkabátos dolgozók, teherautóról gyűjtik a városban harcolók számára a ruha- és élelmiszer-ellátmányt, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről, a recsegő-ropogó rádióban a tüntetésekről beszélnek, mindeközben a családok élni próbálják megszokott életüket. Sül a kenyér, a parasztlányok számára rongybaba készül, a legények az ötvenes évek szokásai szerint snúroznak, golyóval játszanak, még gombfoci-bajnokságot is tartanak - sorolja közleményében a hétvége programjait a szentendrei skanzen.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 Néhány portán kimondottan az adott falu korabeli helytörténetéhez kapcsolódó események jelennek meg. Installációk segítségével élheti bele magát a közönség a süttöri uradalmak felszámolásába, szétosztásába, a hidasi bányásztüntetésekbe, a hatalmi visszaélésekbe Szennán, és abba, hogy milyen volt, amikor a levert forradalom után Jánossomorján keresztül özönlöttek egy szál bőrönddel - vagy anélkül - a határ felé a menekülő forradalmárok és a nyugati jobb életben reménykedők.

Az ünnepi hétvégén mindkét napon ingyenes a belépés a Skanzenbe, a részletes programról itt olvashat. Ha pedig már ott jár, megnézheti a kedden nyílt legújabb kiállításukat is, amely az I. világháború hétköznapjait idézi meg a frontról küldött levelek és képeslapok segítségével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek