Legyen óvatos: csúnyán átverhetik, ha utazás közben dolgozik

Sok utazó indul el olyan tervekkel, hogy az utazás költségeit alkalmi munkákból fedezi majd. Egy ausztrál kutatás szerint azonban nem árt vigyázni: gyakran kihasználják és alulfizetik a hátizsákos munkavállalókat.

Könnyen csalódhat, aki alkalmi munkákból akarja megkeresni az útra valót - előfordul, hogy szexuálisan zaklatják, alulfizetik, és még ki is használják az alkalmi munkákat vállaló külföldi utazókat, derül ki egy ausztrál kutatásból, amelyről a theguardian.com írt - számolt be a hvg.hu.

Fotó: Jo Christian Oterhals, Flickr.com

 Az ausztrál munkaügyi ombudsman jelentése szerint a jellemzően fiatal turisták nem is nagyon panaszolják be főnökeiket, mert tartanak attól, hogy emiatt kirúgják őket, és elveszítik a munkavállalást lehetővé tevő vízumot is.

A munkaadók változatos eszközöket vetnek be a zaklatáson túl is. Volt, akitől elvették az útlevelét, volt, akitől pénzt kértek azért, hogy dolgozhasson. Másokat tarthatatlan körülmények között szállásoltak el.

A kétéves vizsgálat során megkérdezettek mindössze 38 százaléka számára volt pozitív élmény az ausztrál kiruccanás.

A kevés pénzből utazó fiatal turisták számára kitalált engedély, az úgynevezett Working Holiday Visa (WHS) rendszere Magyarországon is működik. Kétoldalú egyezmények alapján évente összesen száz magyar igényelheti, de kizárólag Új-Zélandra, Dél-Koreába vagy Tajvanra. További megkötések is vannak: egy ember mindössze egyszer veheti igénybe, és legfeljebb 30-35 éves koráig. A vállalható állások jellege is kötött: jellemzően rosszul fizetett szezonmunkákról van szó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek