Bérlettel olcsóbban roboghatunk át a svájci képeslap-tájon

Alpesi legelők, tehéncsordák, felvonók és gőzhajók - persze, hogy Svájcról van szó. Festői tájai miatt a borsos árú ország sokak kedvence, ezért most megmutatjuk, hogyan lehet egy kicsit olcsóbb itt az utazás.

Egy utazás szervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy tisztázzuk, hogyan jutunk majd el A-ból B-be. Lehet, hogy odautazni fapadossal fillérekből megvan, de mennyibe kerül majd a kiszemelt városok között közlekedni? Svájcban kitűnően szervezett és pontos a tömegközlekedés, a vonatok és a buszok, de még a pályaudvarok is tiszták és szépen karban tartottak. A legkisebb városokba is az itthon megszokott menetrendekhez képest jóval sűrűbben találunk csatlakozást, egyáltalán nem kell egész napos utazásra és várakozásra számítanunk, ha két-három átszállással érhető csak el a kiszemelt célunk.

Viszont ahogy Svájcban minden, a tömegközlekedés is drága az átlag magyar pénztárcájához mérten. Ahogy sok más turistának is, ezért a svájciak kialakítottak egy olyan bérletet, amivel a helyi árakhoz képest jóval olcsóbban tudjuk felfedezni az országot. A Swiss Pass nevű bérletet – a helyiek nagy bánatára – csak turisták vásárolhatják meg. Ezzel jutányosabb áron vonatozhatunk, buszozhatunk, hajózhatunk szerte az országban. Ráadásul a legtöbb múzeumba is ingyen bemehetünk a Swiss Pass-szal. Lássuk a részleteket.

Mennyibe kerül a jegy, és mit tartalmaz?

Az árakat természetesen a jegy típusa és érvényességi ideje befolyásolja. Útitervünk függvényében négy választásunk van: a három, az öt, a nyolc vagy a tizenöt egymást követő napon érvényes Swiss Travel Pass. A bérlettel a kiválasztott időszak alatt korlátlanul utazhatunk: ebbe a tavakat átszelő hajók és a legszebb vasúti panorámautak nagy része is beletartozik. Emellett több mint 75 városban használhatjuk a tömegközlekedést, és megnézhetünk több mint 490 múzeumot.

A Swiss Pass bérleteivel utazhatunk vonattal, busszal és hajóval is, csak az egyes hegyi felvonókért és kisvasutakért kell fizetnünk, de arra is kapunk 50 százalék kedvezményt Galéria: Kedvcsináló svájci vonatozáshozFotó: Gé Nielissen / flickr

A hegyi felvonókra sajnos nem érvényes a bérlet, viszont a felmutatásával féláron vehetünk jegyet. És akkor az árak: egy három napig érvényes, másodosztályra szóló felnőtt Swiss Pass 210 svájci frankba (kb. 59 ezer forint) kerül, a tizenöt naposért pedig 440 svájci frankot (kb. 123 ezer forint) kell fizetni. Igen, drága, de Svájcban ez kifejezetten kedvező árnak számít. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az egész országot bejárhatjuk vele.

Ha hosszabb időre megyünk, és előre tudjuk, hogy nem akarunk állandóan helyet változtatni, a Swiss Travel Pass Flex jobban megéri. Ez az általános bérlet rugalmas kiadása, amellyel egy hónapon belül kedvük szerint utazhatnak három, öt, nyolc vagy tizenöt napot. A bérletek ára 239 sváci frank (kb. 66900 forint) és 484 svájci frank (kb. 135 ezer forint) között mozog.

A Luzerni-tavon nagy szeretet övezi a gőzhajókat: a Swiss Travel Pass-szal ezen is utazhatnak Galéria: Kedvcsináló svájci vonatozáshozFotó: Peter Rüegger / Swiss Image

Családoknak jó hír, hogy ők ingyen kiválthatják az ingyenes családi kártyát, amivel a szülők akár hét 16 év alatt gyereket is magukkal vihetnek további díjfizetés nélkül. Hat éven aluli gyerekek esetében még a családi kártyát sem kell kiváltani.

Íme egy kis kedvcsináló a vonatra pattanáshoz:

A videóból kiderül, hogy van családi kocsi, ahol a gyerekeket is leköthetjük út közben a játszótéren, míg mi a suhanó tájon ámuldozunk. Még 30 centiméternél alacsonyabb háziállatunk is velünk tarthat az úton, amennyiben van hordozója. A nagyobb állatoknak napi 35 frankért (kb. 10 ezer forintért) válthatunk menetjegyet.

További jegytípusok

A Swiss Transfer jegyet akkor válasszuk, ha csak egy határállomásról vagy reptérről szeretnénk eljutni úti célunkhoz. A jegy két napig érvényes és a két pont közötti leggyorsabb és legrövidebb útra igényelhető (így le kell mondanunk a panorámás kitérőről, hacsak nem az a legrövidebb út). A jegy ára másodosztályon 141 svájci frank (kb. 39300 forint), első osztályon pedig 226 svájci frank (kb. 63 ezer forint).

A Swiss Half Fare Card megvételével egy hónapon keresztül féláron használhatjuk a különféle közlekedési eszközöket. Ez a kártya az általános Travel Pass kiegészítéseként is megvehető 120 svájci frankért (kb. 33500 forint).

De melyik vonatra szálljunk?

Ugorjanak fel a Sankt Gallent és Luzernt összekötő Pre-Alpine Expresszre, mely dimbes-dombos tájon vezet át, amelyet képeslapra illő falvak és gyümölcsöskertek tarkítanak. Az út két és fél órás, és a látnivalók közül érdemes megnézni többek közt a Sankt Gallen-i kolostort, a rapperswili kastélyt, és a Säntis hegyet. A Travel Pass-szal ráadásul ingyen felvonatozhatunk a Rigire, ahonnan a Luzerni-tóban gyönyörködhetünk.

A Rigiről csodás kilátás nyílik a Luzerni-tóra. Galéria: Kedvcsináló svájci vonatozáshozFotó: Christof Sonderegger / Swiss Image

Ha a Luzern melletti hegyek közül nem csak a Rigit, de a Pilatust is meghódítanák, az itteni felvonóra Swiss Pass tulajdonosként 50 százalék kedvezménnyel vehetnek jegyet. És ha már amúgy is erre járnak, badarság lenne kihagyni a tavon ringatózó, nosztalgikus hangulatú gőzhajókat, amelyekre szintén érvényes a bérlet.

A svájci pontosság az órák nélkül mit sem érne: a Jura-hegységen keresztül vezető vonatos körút során saját szemükkel láthatják az óragyárakat, amelyek nem a városokban, hanem a dimbek-dobok között készülnek. Az út három órás.

Különlegességek svájci módra: sajtvonat, csokivonat, mikulásvonat

A svájci csokoládé és sajt messze földön híres: ennek szellemében tematikus vonatjáratokat is indítanak. A csokijáratra szállva Montreux szőlőtőkéiből kiindulva felfedezhetik a Gruyère sajt szülőföldjét, aztán a broc-i Nestlé gyárban csokoládét kóstolhatnak.

Legyenek kalandvágyóak és kóstoljanak meg minél több sajtot. Jó szuvenír is lehet az otthoniaknak Galéria: Kedvcsináló svájci vonatozáshozFotó: Jonathan Irish / Getty Images Hungary

Ehhez mindenképp kiegészítőjegyet kell venniük – a jegy elsőosztályú Swiss Travel Pass-szal 59 svájci frank (kb. 16 400 forint), másodosztályúval 69 svájci frank (kb. 19 ezer forint) –, amelynek árában benne van a sajt- és a Nestlé csokoládégyár látogatása, az első osztályon való utazás és némi harapnivaló a vonaton. Részletek itt.

Idén még Train du Fromage-t, vagyis sajtvonatot is indítottak a országban, mely Montreux-ből kiindulva Château-d'Oex érintésével tett egy vonatos körutat, amely során minden a sajtról szólt. A jegy ára magában foglalta a vonatos sajtkóstolót, kézműves sajtkészítést és egy már-már kötelező érvényű fondüzést is. Sajnos egyelőre nem találtunk információt róla, hogy jövőre lesz-e megint, de nagyon reméljük. Tartsák szemmel a társaság honlapját friss információkért.

Ha a csemetéjük Télapóra vágyik, nem kell Rovaniemiig elmenni vele, a Télapó már Svájcban is lencsevégre kapható november végétől. Ha az adventi időszakban Montreux felé járnak, akkor próbáljanak meg időpontot szerezni a svájci Télapóhoz, aki Rochers-de-Naye hegyén várja a gyerkőcöket. A jegy hat év feletti gyermekek számára 19 svájci frank (kb. 5300 forint), ugyanez Travel Pass-szal 10 svájci frank (kb. 2800 forint), a 16 éven felüli gyerekek és felnőttek pedig 39 svájci frank (kb.11 ezer forint), Travel Pass birtokában pedig 20 frankért (kb. 5500 forint) élvezhetik Télapó társaságát.

Hasznos linkek

A svájci közlekedési rendszerről bővebben a Swiss Travel System honlapján tájékozódhatnak.

A közlekedési hálózat teljes térképet itt érik el pdf-formátumban.

További hasznos infókért pedig böngésszék a MySwitzerland angol nyelvű oldalát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek