Pénztárcabarát programok szeptemberre: pikniktől az utcafesztiválokig

Nyüzsgő utcafesztiválokkal tarkított Budapest, szüreti mulatságokban gazdag vidék, és londoni popkultúra: a szeptember elképesztően izgalmas programokkal lesz tele. A bónusz: teljesen ingyen!

Elnézve a szeptemberi programkínálatot, nem kell attól tartanunk, hogy unatkozni fogunk. Még akkor sem, ha a nyaralások megcsapolták pénztárcánkat. Számos ingyenes, vagy legalábbis olcsón megúszható programot találunk ebben a hónapban is ország- és Európa-szerte.

Kultúrában és borban gazdag programok a fővárosban és környékén

Úgy tűnik, a belváros például egy szemhunyást sem fog aludni a programorkán miatt szeptemberben. Augusztus 30-án kezdődött, de szeptember 3-ig még javában tart az 5. Nemnövekedési Konferencia Budapesten, melynek központi kérdése, hogy szükség van-e egyáltalán a folyamatos növekedésre. A témában számos beszélgetést szerveznek, amelyeket bárki ingyen meghallgat. A nyilvános programok leírását pedig itt találják angolul.

A szeptember hónap a színházakban is az új évad kezdetét jelenti. Az Örkény Színház például szeptember harmadikán, szombaton tartja az Örkény Kertet, amelyre jógával, versolvasással és számos különböző előadással várja a látogatóit. Mindezalatt a Kazinczy utca és környéke már a Sétáló Karnevál kulturális programjaitól és koncertjeitől zsong majd. A részletes programot megtalálják az utcafesztivál Facebook-oldalán.

Az Örkény kert két évvel ezelőtt / Indafotó
Galéria: Győzzenek válogatni a szeptemberi programok sokaságából
Fotó: Enézőpont

Szeptember 4-e és 11-e között Zsidó Kulturális Fesztivált tartanak, ahol beülhetünk például Dragomán György irodalmi estjére, és ha szeretnénk, egy kicsit közelebbről is megismerkedhetünk a zsidó költészettel. A fesztiválon fellép Jónás Vera, a Ghymes és a Besh o droM. A programokat több helyszínen, többek között négy zsinagógában és a Zeneakadémián tartják, ezekből itt csemegézhetnek.

A fesztivál utolsó napjára időzítve rendezi meg az Évadnyitó Utcabálját a Bálint ház is. A közösség építő erejének és az újjáépítés szellemében 9/11-re emlékezve számos beszélgetésre és koncertre számíthatunk.

Ha azonban valaki nemcsak az emberi jogok pártfogója, de mondjuk a futásé is, akkor a kettőt könnyen ötvözheti a Run for Rights Hungary által szervezett öt kilométeres budapesti futáson, amely a Kossuth térről indul szeptember 17-én. A sport, egyenlőség és közösség elvén alapuló csoport egyébként rendszeresen rendez futóedzéseket, amelyekhez bárki bármikor csatlakozhat.

Laborlátogatás is lesz a Kutatók Éjszakáján
Galéria: Győzzenek válogatni a szeptemberi programok sokaságából
Fotó: Kutatók Éjszakája

Ugyanakkor tudományos éhségünket már a szeptember 30-i Kutatók Éjszakáján csillapíthatjuk. A kezdeményezés még 2005-ben az Európai Bizottság támogatásával jött létre, és célja, hogy a különféle tudományágakat elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében népszerűsítse. Ettől függetlenül persze bárki találhat kedvére való programot ezen az éjszakán. Fontos! Néhány program regisztrációköteles, amelyekre szeptember 9-én 0 órától lehet jelentkezni. A rendezvényhez az ország területéről számos intézmény csatlakozik, a részletekért érdemes az esemény honlapját böngészni.

Vidéki kalandozások a szüret jegyében

Ha azonban mégiscsak valami boros programra vágynak, akkor szeptember első hétvégéjén irány az Etyeki Piknik! A belépés és a programok ingyenesek, a borért viszont fizetni kell.

De mehetnek a mádi Furmint Ünnepre is, ahol a borok mellett többek között a Csík Zenekar, Rúzsa Magdi és a Parno Graszt koncertjeivel várják a látogatókat, miközben a szervezők számos kulturális és kézműves (zömében ingyenes) programmal is készülnek. Ám, ha nagyon szeretnék, a borozgatást a Szekszárdi Szüreti Napokon is folytathatják szeptember 15-e és 18-a között.

A zamatos falatokra vágyóknak azonban Szeged felé kell venniük az irányt, ahol a huszadik Nemzetközi Tiszai Halfesztivált rendezik meg szeptember első hétvégén. Bár az illetékesek napos időt ígértek, ha mégis hűvösre fordulna az idő, egy adag halászlé garantáltan felmelegít majd mindenkit.

Rosé kacsamell Esztergombóc ágyon almapüré és lilahagyma társaságában – az Esztergom étele verseny győztese 2015-ben
Galéria: Győzzenek válogatni a szeptemberi programok sokaságából
Fotó: izekkorokhangulatok.hu

Esztergomban pedig az Ízek-Korok-Hangulatok elnevezésű fesztivállal készülnek szeptember 9-e és 11-e között, amelynek csúcspontja várhatóan az autentikus tájízekre vadászó Esztergom Étele verseny lesz. A programok leírása a honlapon olvasható.

Székesfehérváron szeptember 10-én viszont egyértelműen a lecsó kap főszerepet. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság ezúttal egy vásárral is kiegészül. Bár a honlap fesztiválra vonatkozó információja inkább a versenyzőknek szól, ha egy kicsit alaposabban bogarásznak az oldalon, számos hasznos dolgot tudhatnak meg a lecsóról.

Filmfesztivál Bécsben, hagyományőrzés Szlovéniában és pop kultúra Londonban

Persze külföldön is akadnak ingyenes és érdekes programok. Bécsben szeptember negyedikéig tart a Bécsi Filmfesztivál a Rathausplatz-on, amely Európa egyik legnagyobb kulturális és kulináris fesztiválja. Számos ingyenes koncert és program várható.

Szlovénia is egy közeli és kellemes úti cél. Ha egy pénteki napon utunk Ljubljanába visz, akkor részt vehetünk azon a március közepétől októberig tartó eseményen, amelynek minden péntekén muzsikaszó közepette a helyi éttermek a szabadban készítik el fogásaikat. Ha pedig a hónap első péntekén vagy utolsó szombatján ejtjük útba a szlovén fővárost, akkor az ARTish kézműves vásáron szemezgethetünk a szlovén kisiparosok munkáiból.

Az ARTish vásáron megismerkedhetünk az árusokkal és portékájukkal is
Galéria: Győzzenek válogatni a szeptemberi programok sokaságából
Fotó: Matej Povse / visitljubljana.com

Az olcsó fapados jegyeknek és a kinti magyaroknak hála London is a közeli célpontok közé tartozik. Az újabb Harry Potter-könyv kapcsán újra mindenki Potter-lázban ég, azonban a House of Minalimába puszta nosztalgiából is betérhetünk. Az épület bolt és múzeum is egyben, ahol a felsőbb emeleten megnézhetjük, a földszinten pedig akár meg is vásárolhatjuk a filmeken dolgozó két grafikus munkáit. 

Eddig még nem publikált képeket láthatunk David Bowie-ról Londonban
Galéria: Győzzenek válogatni a szeptemberi programok sokaságából
Fotó: Snap Galleries

Ugyanakkor a Snap Galleries szeptember 24-ig látható fotókiállítását már a David Bowie-rajongók fogják igazán értékelni, amelyen az idén elhunyt legendás zenészről készült, eddig sosem látott fotókat mutatnak be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek