Bírságol az étterem, ha nem eszünk meg mindent

Bírságol az étterem, ha nem eszünk meg mindent

„Egyél meg mindent, vagy perkálj"! jeligével egyre több ázsiai étteremben kell felárat fizetni a maradék ételek után Németországban. A kampány célja, hogy csökkentse az ételpazarlást.

A kezdeményezés egyik élfutára a stuttgarti Yuoki étterem, ahol 1 eurót számolnak fel, ha hagyunk valamit a tányéron. Az étterem tulajdonosánál, Guoyu Luannál akkor telt be a pohár, amikor látta, hogy az all you can eat szolgáltatás során mennyi maradék halmozódott fel.

 

Van, ahol az ételpazarlásért fizetni kellFotó: David Woolfall / Getty Images Hungary

Az ő szavaival élve a Taste 120 büfé lényege az, hogy két óra alatt annyit egyél, "amennyi beléd fér", nem annyit, "amennyit ki tudsz dobni". Guoyu Luan okos figyelemfelkeltő stratégiával a felárból származó bevételt – amely eddig 900-1000 euróra tehető – jótékonysági célokra fordítja.

A düsszeldorfi Okinii étterem is csatlakozott a kampányhoz. Nem árulnak zsákbamacskát, mivel a honlapjukon is olvasható, hogy hideg maradék esetén 1 euró, meleg maradék esetén 2 euró felárat számolnak fel.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a németek élen járnak a szelektív hulladékgyűjtésben, de egy új tanulmány szerint, amire a Lonely Planet hivatkozik cikkében, ez közel sincs így az ételek terén. A németek ugyanis fejenként közel 70-75 ezer forint értékben dobnak ki ételt éves szinten.

Már szinte minden sarkon egy all you can eat jellegű büfé Magyarországon is, így valószínűleg mindenki volt már szemtanúja a kampány által kifogásolt jelenetnek. Rengeteg étel megy pocsékba, ezért érdemes tényleg csak annyit szedni, amennyit tényleg el is fogyasztunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek