Budapesten a legolcsóbb turistáskodni

46 várost rangsorolt a brit hoppa.com egy egynapos tartózkodás költségei alapján. Budapest lett a legolcsóbb, Dubaj pedig a legdrágább.

A Hoppa.com weboldal – ahol repülőtéri transzferszolgáltatást lehet foglalni – listába rendezte a világ nagyvárosait. A 46 szereplős felsorolás első helyén Dubaj áll, az utolsó helyet viszont nem más, mint Budapest foglalja el, vagyis a Hoppa felmérése szerint fővárosunk a világ egyik legolcsóbb desztinációja, írja a turizmusonline.hu.

Fotó: szapetr / Indafotó

A weboldal egy egynapos – egy éjszakát is magában foglaló – tartózkodás költségeivel számolt, azt a hat tipikus szolgáltatást figyelembe véve, amelyekre általában költenek a turisták. Ebben egy szállodában eltöltött éjszaka, egy három kilométeres utazás taxival, egy étkezés, egy korsó sör, egy csésze kávé és egy üveg bor átlagára szerepel.

A Hoppa szerint ennek a hat szolgáltatásnak az igénybevétele Dubajban átlagosan 279 angol fontba (108 ezer forintba), míg Budapesten csupán 16 ezer fontba kerül. Részekre bontva a Hoppa szerint Budapesten egy taxiút 4,65 fontba, egy szállodai éjszaka 23,23, egy étkezés 19,57, egy korsó sör 1,11, egy csésze kávé 1,25, egy üveg bor pedig átlagosan 3,57 fontba kerül.

A legdrágább városok 10-es listáján Dubajt New York, Botswana, Marrakesh, Sydney, London, Szingapúr, Caracas, Cancún és Lima követi, Budapestet pedig sorrendben Tenerife, Bangkok, Hanoi, Fokváros, Faro, Auckland, Korfu, Sharm el Sheikh és Kuala Lumpur előzi meg.

Nem örülünk az utolsó helyezésnek

Bódis Gábor turisztikai szakértő, a Hungary NEXT ország-márka-műhely alapítója elmondta a turizmusonline.hu-nak, hogy nem tartja dicséretesnek, hogy a legolcsóbbak vagyunk ezen a listán, de persze az sem mindegy, hogy kik szerepelnek rajta. "Ez egy rendkívül szubjektív válogatás, ezért fenntartásokkal kell kezelni ezt és az ehhez hasonló összeállításokat akár pozitív, akár negatív színben tüntetik fel benne fővárosunkat" - fejtette ki.

"Az ilyen listák akkor a legoptimálisabbak, amikor a saját, hiteles versenytársi környezetében kerül ki valaki a legjobbnak vagy legrosszabbnak. Sokkal jobb képet adna, ha a saját régiójában vizsgálták volna Budapestet. Persze össze lehet hasonlítani az argentin szőlőt a magyarral, de nem biztos, hogy ez a legjobb összehasonlítási alap. Az érdeklődést természetesen fel lehet kelteni ezzel Budapest iránt, azért azonban tenni kellene, hogy fővárosunkat ne a legolcsóbb kategóriába sorolják be folyton."

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek