A világ legdrágább pályaudvara lesz New York új jelképe

A világ legdrágább, átszámítva több mint ezermilliárd forintért felhúzott, bevásárlóközponttal és gyalogos-aluljáróval kombinált pályaudvarát adták át csütörtökön New Yorkban, a 2001-es terrortámadásban lerombolt ikertornyok helyén épülő új felhőkarcolók tövében.

A New York egyik új jelképének ígérkező, 111 méter hosszú, Oculusnak nevezett ovális épületet, amely égnek meredő gerendáival egy szárnyát kiterjesztő madárra emlékeztet, Santiago Calavatra spanyol sztárépítész tervezte, számolt be az MTI.

Europress / Getty

 A projektet kezdettől heves viták övezték részint esztétikai, részint anyagi okokból. A beruházás hét év késéssel és csaknem dupla áron készült el. A kétmilliárd dollárosra tervezett költségek 3,85 milliárd dollárra (1091 milliárd forint) emelkedtek.

George Pataki, New York állam kormányzója például kikötötte, hogy az építkezés nem zavarhatja a helyszínen áthaladó 1-es metróvonal működését, és egyedül e feltétel teljesítése 355 millió dollár többletköltséggel járt. Az építész pedig ragaszkodott az oszlop nélküli belső térhez, a munkaigényes építési módszerekhez és olyan acélelemekhez, amelyeket csak külföldről lehetett beszerezni.

Calatrava világos és légies, organikusnak ható tereket alkotott. Azon tervéből azonban, hogy nyitható legyen a tető, végül csak a tetőablakok maradtak, amelyeket kánikulai napokon és a terrortámadás évfordulóján, minden év szeptember 11-én kinyitnak.

Ha teljesen elkészül - az északkeleti részt a tavasz folyamán később adják át -, a pályaudvar a New Jersey-i regionális vonalakat köti össze 11 New York-i metróvonallal.

A komplexumban helyet kapott egy 34 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont is, a Westfield, amelynek üzletei és vendéglői majd csak augusztusban nyitnak ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek