Mobil alkalmazást kapnak a busójárók

Az idei busójáráson mobil alkalmazás is segíti a látogatók tájékozódását. Az applikáció a programok és a helyszínek mellett a mohácsi turisztikai és kereskedelmi szolgáltatásokat, illetve az orvosi ügyeleteket is tartalmazza.

 

A látogatók tájékozódását az idén először okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás is segíti, amely a http://mohacsapp.hu/ honlapon lesz elérhető - mondta el az MTI-nek Bugarszki Norbert, a mohácsi TDM-szervezet elnöke.

Az alkalmazás napi bontásban tartalmazza a rendezvénysorozat összes programját, navigációs részlege segít a látogatóknak a helyszínek megközelítésében, illetve megjeleníti a használója közelében található programokat is. Az applikáció a Duna-parti városban elérhető turisztikai és kereskedelmi szolgáltatásokat, illetve az orvosi ügyeleteket is tartalmazza.

Fotó: Sóki Tamás - MTI/MTVA



Hegedűs Emese, az esemény egyik főszervezője az MTI-nek elmondta: az érdeklődők szórakoztatásáról 47 busócsoport 1100 busója és 100 egyéb maskarása gondoskodik, de emellett a fesztivál idejére 260 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a baranyai városban árusításra.

A busójárás hat napja alatt mintegy 34 helyszínen reggeltől estig csaknem nyolcvan programra várják az érdeklődőket. A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokacbál, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

Közös koncertet ad Szörényi Levente és a Vujicsics együttes, Tompos Kátya és Majsai Julianna, a Vizin együttes, a Dunavkinje zenekar, valamint fellép a Mohácsi Tamburaiskola összevont zenekara és mások mellett a Poklade tamburazenekar is.

A fő programokat február 7-én, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által Magyarországról elsőként az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2009-ben felvett busójárás kiemelt rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan legalább 80-100 ezer ember lesz kíváncsi.

A népszokás idei részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu internetes oldalon is megtalálható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek