Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!

Oltások, gyógyszerek, kardigánok és kendők, túraszandál, szúnyogriasztó, naptej, szalmakalap - jó pár dologra szüksége van az embernek, ha egzotikus tájakra indul. Segítünk, mi az, ami semmiképp nem hiányozhat a bőröndből.

Miután kiderült, hogy nem is kell milliomosnak lenni egy télből-nyárba típusú úthoz, kedvet kapott, hogy egy paradicsomi helyen töltsön egy-két hetet? A repjegyek megvásárlásán és a program megtervezésén túl a bőrönd összepakolására, valamint az egészségügyi kockázatokra sem árt odafigyelni.

Utazás előtt

Tájékozódjunk! Jó, ha indulás előtt legalább egy hónappal utánanézünk a kiválasztott célpontnak egészségügyi szempontból. Melyek a kötelező és ajánlott védőoltások? Milyen az általános egészségügyi helyzet? Erről például ezen a honlapon tájékozódhat. Persze ez csak előzetes információgyűjtésre szolgál, az oltóközpontokban személyre szabott oltási tervet készítenek az utazóknak.

Mielőtt elindulunk beoltatni magunkat, érdemes a pontos úti cél mellett azt is átgondolni, milyen típusú utat tervezünk. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi időt töltünk a célországban, és hogy mit fogunk ott csinálni – egy luxushotel medencéje mellől el sem mozdulót valószínűleg kevesebb kockázat fenyegeti, mint egy hátizsákos turistát, aki kalandtúrára készül a dzsungelbe.

Ne spóroljunk a védőoltásokon! Készüljünk fel rá lelkiekben, hogy az oltások beszerzése – pláne, ha ez az első ilyen típusú utunk, és semmilyen korábbi oltásunk nincs – elég költséges lesz. Viszont még mindig jobb kifizetni harmincezret az oltásokra, mint vérhassal feküdni egy kórházi ágyon tízezer kilométerre az otthonunktól.

Galéria: Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

Egy egyszerűbb egzotikus út esetén "javasolt a hepatitis oltások (A és B) megléte, egy kombinált diftéria-tetanusz-polió kombináció, tífusz, és bizonyos esetekben (30 év alatt, egy hónapnál hosszabb kint-tartózkodás esetén) egy tokos baktérium elleni védelem, amely agyhártyagyulladást okozhat. Az oltások ára eltérő lehet, hiszen az 1985 után születettek már hepatitis B-re védettek. Az oltások ára összesen 25 ezer forint körül lehet, oltóanyag típustól függően" – mondta el korábban kérdésünkre a Budai Oltóközpont védőoltás-specialistája, dr. Béres Zsuzsanna.

Állítsuk össze az úti patikánkat! Az oltások beszerzése mellett érdemes időben beszerezni azokat a gyógyszereket, amiket magunkkal fogunk vinni. A világ másik végén elég megnyugtató, ha vannak nálunk a megszokott gyógyszereinkből, és nem a patika keresésével és panaszaink elpantomimezésével töltjük a nyaralást.

Láz- és fájdalomcsillapítót, hasfogót, hasmenés utáni sópótlásra alkalmas italport, torokfájásra cukorkát, csípés vagy égés esetére nyugtató krémet, sebfertőtlenítőt és steril sebkötözőt, bélfertőtlenítőt, allergiás reakciók ellen kalcium pezsgőtablettát, illetve rándulás, ficam fájdalmának enyhítésére alkalmas krémet érdemes bepakolni. Ha nagyon rossz általános higiéniai körülményekkel rendelkező országba utazunk, nem árt steril tűt, fecskendőt is vinni magunkkal – ha injekciót kell beadni, inkább használják azt. Lehet, hogy mázlink lesz, és egyiket sem kell használnunk, de ha mégis, óriási könnyebbséget jelent, ha baj esetén van mihez nyúlni.

Galéria: Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!Fotó: Bsip / Europress / Getty

A fentiek mellett a megfelelő védelmet nyújtó naptejet, a kézfertőtlenítőt és a minimum 30%-os DEET vagy picaridin tartalmú szúnyogirtót se hagyjuk otthon. Szúnyogirtóból az egyszerű, boltban kapható termékekben tapasztalataink szerint elég alacsony a hatóanyag-tartalom, így nem mindegy melyiket vesszük meg. Malajziába például ilyet vittünk magunkkal és két hét alatt egyetlen szúnyog sem csípett meg. (Mi a Váci úton, a Nemzetközi Oltóközpontban szereztük be.)

Ha malária-fertőzött területre készülünk, informálódjunk a kockázat mértékéről, kérjük szakember segítségét! A maláriagyógyszer minden oltóponton elérhető, a szolgáltatás része. A malária megelőzésére már olyan korszerű tabletta is rendelkezésre áll, melyet elég lehet 24 órával a maláriás területre érkezés előtt alkalmazni Persze nem árt, ha előtte utánanézünk a mellékhatásoknak is, igazán meglepő dolgokat tudnak ugyanis okozni bizonyos maláriagyógyszerek. (A linkelt Lariam például kifejezetten alattomos.) Aki nem akar gyógyszert szedni, hordjon hosszú ruhát, alaposan kenje magát szúnyogriasztóval, és csakis szúnyoghálóval felszerelt házban foglaljon szállást. Jobb, ha lemond az illatos parfümökről és sprékről, melyek a közelébe csalogathatják a szúnyogokat.

Kössünk utasbiztosítást! A megfelelő utasbiztosítás fontosságát nem tudjuk elégszer hangsúlyozni. Ne spóroljanak rajta, mert ha beüt a krach, ahogyan nemrégiben Bangkok Charlie fogalmazott nekünk, az ember inge-gatyája rámehet az orvosi kezelésekre.

Pakoláskor

Ne csak bikinit és papucsot tegyünk a bőröndbe! Ha az ember nyaralni megy - pláne, ha valamilyen egzotikus álomcélpontba - hajlamos csak lenge nyári ruhákat és papucsokat bedobálni a bőröndjébe. Pedig sokszor tesz jó szolgálatot egy nagyobb kendő vagy éppen egy kardigán. Egyrészt kulturális szempontból sem rossz pont, ha van mit a vállunkra teríteni. Másrészt tapasztalataink szerint Ázsiában imádják a légkondit, a buszokat, taxikat, boltokat és éttermeket simán van, hogy kihűtik kb. 15 fokosra, úgyhogy nagyon is jól fog jönni a melegebb ruha.

Galéria: Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!Fotó: The Sydney Morning Herald / Europress / Getty

A lábbelijeink közül pedig ne csak a papucsokat tegyük el, hanem vigyünk egy bokát jól tartó túraszandált, vagy zárt cipőt is magunkkal. Kár lenne amiatt kihagyni egy izgalmas kirándulást, mert nem vittünk magunkkal alkalmas cipőt. Persze helyben is lehet venni, de nem a legjobb buli az új cipő által feltört lábbal dzsungeltúrázni.

És még egy banálisnak tűnő, mégis fontos tanács: nézzenek utána, pontosan milyen idő várható a célpontban a nyaralás ideje alatt, és eszerint pakoljanak! Az emberek többsége hajlamos azt gondolni, hogy ha nyaralni megy, akkor a célpontban feltétlenül hét ágra fog sütni a nap. Sajnos azonban az időjárás nincs tekintettel a menetrendünkre. Ha például mostanában indulnak Balira, vigyenek vízálló ruhákat is, ugyanis aktuálisan esős évszak van. A meseszép Seychelles szigeteken záporok és zivatarok az év bármelyik napján előfordulhatnak.

Galéria: Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty

Fontos, mit készítünk ki az utazás napjára! Az ember általában szeret csinosan megérkezni egy új helyre. Ugyanakkor néha muszáj kompromisszumot kötni, és a praktikumot előtérbe helyezni. Egy tízórás repülőút pont egy ilyen helyzet. Akármilyen szexi az a miniszoknya, vagy menő a szűk farmer, felejtsük el (vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, pakoljuk a kézipoggyászba, és vegyük fel a mosdóban érkezés után). A gépre viszont kényelmesen, rétegesen öltözködjünk. Eleve nehéz elaludni tízezer méter magasan egy olykor zötykölődő repülőn, ne akarjunk tovább súlyosbítani a helyzeten.

A legjobb választás egy kényelmes nadrág – csajoknak egy vastagabb leggings –, egy póló és egy hosszabb derekú pulóver vagy kardigán, hogy a legfurább testhelyzeteket felvéve se lógjon ki a derekunk. Érdemes még egy nagy sálat vagy egy vékony plédet magunkkal vinni, mert bár adnak a repülőn is, ha fázósak vagyunk, biztosan nem lesz elég. Kispárna általában szintén jár, de ha a sajátunkhoz ragaszkodunk, ezt se felejtsük otthon. Van, ahol a mamusz és a zokni is alapfelszereltség, de jobb nem a véletlenre bízni, és bedobni az úti csomagba egy zoknit, cipőből pedig fűzős helyett bebújósat választani, így könnyebb le- és felvenni azt.

Út közben

Trombózis ellen tornázzon! Hogy elkerüljük minden hosszú út rémét, a mélyvénás trombózis kialakulását, rendszeres időközönként álljunk fel, tornáztassuk meg lábainkat. Ne érezzük magunkat kellemetlenül, hogy tornagyakorlatokat végzünk, ez itt tényleg az a helyzet, amikor az a hülye, aki nem csinálja és egész úton egy helyben ücsörög. Könnyedén elvégezhető és hatásos gyakorlatokat például itt talál. Egyébként, aki még a tornázással együtt sem érzi magát teljes biztonságban, vegyen fel kifejezetten utazóknak készült kompressziós zoknit is. További tippeket maratoni repülőutakhoz pedig itt olvashat.

Könnyen megúszható a hasmenés! A hasmenés elkerülésének alapszabálya annyira jól hangzik angolul, hogy idemásoljuk: Boil it, cook it, peel it or leave it! Azaz csakis megfőzött és/vagy alaposan meghámozott ételt együnk; és ha az étel egyik feltételnek sem felel meg, mondjunk inkább le róla. Emellett csak palackozott vizet fogyasszunk, és olyan gyakran mossunk kezet, amilyen gyakran csak tudunk.

Érdekesség: a gasztroenterológusomtól hallottam nemrég, hogy a reflux-betegek a legegyszerűbben úgy tudnak védekezni a gyakran utazók hasmenése néven emlegetett tünetegyüttes ellen, ha nem szedik a gyógyszerüket, a rengeteg gyomorsav megvédi őket. (Cserébe viszont baromira ég a gyomruk a gyakran igencsak csípős kajától – mérlegelni kell, melyik a rosszabb. És persze feltétlenül egyeztessenek az orvosukkal a gyógyszer elhagyásáról!)

Galéria: Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!Fotó: Bsip / Europress / Getty

A dengue-láz borzasztó, védekezzünk ellene! A rettegett dengue-láz, vagy másik nevén csonttörő láz ellen korábban semmilyen védőoltás nem létezett. Arról, hogy milyen érzés elkapni ezt a betegséget, itt írtunk korábban. Sokáig csak az oltóanyag teszteléséről cikkeztek, de szerencsére 2015 decemberében Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában már elfogadták, és forgalomba hozták a Sanofi gyógyszergyár Dengvaxia nevű, dengue-láz elleni vakcináját. Az oltást kilenc évnél idősebbeknek lehet beadni, és teljes védettséget biztosít a fertőzött szúnyogok által terjesztett betegség ellen.

Amíg nálunk nem elérhető az oltás, addig azt tanácsoljuk, amit a malária megelőzésénél már írtunk. Rendszeresen fújják magukat erős szúnyogirtóval, viseljenek hosszú ruhát, és kerüljék az erős illatokat, amik vonzzák a szúnyogokat.

Veszettség ellen figyeljen, hova nyúl! A harapásokat – és az ebből fakadó veszettséget – úgy védhetjük ki leginkább, ha nem érünk állatokhoz, odafigyelünk, hova nyúlunk a természetben, a cipőnket pedig minden felvétel előtt alaposan kirázzuk. Trópusi nyaraláson ez különösen hasznos, a ledobott ruhákba és a földön hagyott cipőkbe ugyanis előszeretettel bújnak bele például a skorpiók és a csótányok is. Utóbbiak persze ártalmatlanok, mégsem kellemes érzés, ha a fejünkbe csapott sapkából hirtelen egy tízcentis bogár mászik ki, és szalad végig a hátunkon.

Galéria: Egzotikus helyre utazik? Ezekre mindenképp figyeljen oda!Fotó: Chinafotopress / Europress / Getty

Vigyázzunk magunkra a napsütésben! Meglepő, de még felhős napokon is le lehet égni: az UV-sugárzás ilyenkor is – kicsit kevésbé ugyan, de – ugyanúgy jelen van, mint verőfényes napsütésben. Sőt, fél méterrel a víz felszíne alatt is 50 százalékos. Mindezek miatt alaposan kenjük be magunkat UV-védelmet biztosító naptejjel, és ne feledkezzünk meg a fülekről és az ajkakról se (utóbbiakra lehet kapni UV-szűrős szőlőzsírt például). Egy könnyű nyári kalap nemcsak a leégéstől, hanem a hőgutától is megvéd. Ha mindezek ellenére valaki rosszul lesz, gyorsan feküdjön árnyékba, polcolja fel a lábait, igyon sok vizet és rakjon magára hideg kendőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek