Panaszt tennék, de érdemes?

Piszkos ágynemű, idegesítő fúrás-faragás a szomszédban, romlott vacsora. Egy utazás alatt joggal várhatnánk el, hogy az felhőtlen legyen. A legtöbb szolgáltató általában mindent meg is tesz ezért, de mit tehetünk, ha mégsem? Jogi szakértőnk tippjei.

Még a legtökéletesebb utazás közben is előfordulhatnak kellemetlen helyzetek. Akár a szálloda szolgáltatásainak tekintetében, akár egy rossz élményt okozó idegenvezető miatt. Sokan ilyenkor csak legyintenek, és nem csinálnak nagyobb ügyet a dologból, hiszen inkább élvezni akarják a nyaralást, és kihasználni minden percet a bosszankodás helyett. Azonban mindenképp érdemes lépéseket tennünk annak érdekében, hogy legközelebb ilyesmi ne fordulhasson elő.

Galéria: Panaszt tennék, de érdemes?Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty

Közhely, de nem árt előzetesen alaposan tájékozódni a szállodáról, az utazásról, az általános szerződési feltételekről, elolvasni a honlapon lévő ismertetőket, hiszen lehetséges, hogy már így is választ kapunk a problémáinkra. A helyszínen próbáljuk meg először józanul átgondolni a helyzetet, esetleg utastársainkkal beszélgetni, mert könnyen előfordulhat, hogy valójában nincs is semmi probléma, csak mi reagáljuk túl a dolgot, vagy csak nem vagyunk kellően tájékozottak.

Ha még ezek után is panaszt tennénk a szolgáltatónál, ő köteles azt a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései alapján haladéktalanul kivizsgálni. Ha azonnal nem tudja kivizsgálni, vagy nem vagyunk elégedettek a panasz kezelésével, köteles jegyzőkönyvet felvenni róla, és annak másolatát átadni nekünk. Ezért van a legtöbb helyen jól láthatóan kitéve a vásárlók könyve. Ez azért különösen fontos, mert később bizonyítékként szolgálhat. Innentől kezdve 30 nap áll a szolgáltató rendelkezésére, hogy a panaszt kivizsgálja és megtegye a szükséges lépéseket. A későbbi bizonyítás megkönnyítése érdekében fontos, hogy minden releváns dokumentumot megőrizzünk: szerződéseket, nyugtákat, számlákat stb., mert ha bizonyítanunk kell a tényállást, nem biztos, hogy a szóbeli állítások elégségesek lesznek.

De mit lehet tenni, ha még ekkor sem történik semmi, mi pedig változatlanul elégtételt követelünk? Ha belföldi szállodával, nyaralással kapcsolatos a panasz, bátran fordulhatunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz ahol az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton is benyújtható a panaszűrlap. Ha Európán belül történik velünk a bonyodalom, és a szolgáltatóval nem jutunk dűlőre, segítséget kérhetünk az Európai Fogyasztói Központ Magyarországi képviseletétől is.

Galéria: Panaszt tennék, de érdemes?Fotó: Design Pics / Northfoto

A panasz rendezésében a fogyasztó, a fogyasztó országa szerinti Európai Fogyasztói Központ (magyar fogyasztó esetén az Európai Fogyasztói Központ Magyarország), a külföldi (európai uniós, izlandi vagy norvég) vállalkozás, valamint a vállalkozás országa szerinti Európai Fogyasztói Központ működnek közre, és a panasz megoldásához valamennyi szereplő együttműködése szükséges. Amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóságok közreműködése sem jár eredménnyel, még nyitva áll a bírósági út, továbbá bűncselekmény gyanúja esetén a fogyasztó a rendőrséghez fordulhat. De ezek már sokkal bonyolultabb és összetettebb eljárások.

Kicsit komplikáltabb a helyzet Európán kívül, itt ugyanis a helyi szolgáltatókkal, vállalkozásokkal szemben csak a helyi hatóságoknál tehetünk panaszt, ha sikerült megértetni magunkat velük. Az eset súlyától függően mindenképp érdemes a problémákat haladéktalanul jelezni, hiszen ezzel nem csak magunkat, hanem utazó sorstársainkat is megkímélhetjük sok bosszúságtól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek