Szabadtéri lakomák: berlini grillezéstől a budapesti toszkán piknikig

A pléd, a multifunkciós evőeszköz és a hűtőtáska beszerzését akár összesen háromezer forintból megúszhatjuk, úgyhogy már csak pár finom falat, és egy szép városi park szükséges egy remek piknikhez. Mutatjuk a legtutibb lelőhelyet mindegyikhez.

Sokszor emlegettük már, hogy amikor egy új úti céllal ismerkedünk, az egyik kedvenc tevékenységünk a helyi ízek kipróbálása. Szeretünk beülni azokra a helyekre, amikre az ott lakók esküsznek (ehhez érdemes megkérdezni a szállásadónkat, ő hova jár enni, de jó forrás lehet indulás előtt rákeresni a helyi gasztrobloggerek posztjaira, így megtudhatjuk mik az új menő helyek), de a helyi boltok és piacok kínálatát is imádjuk átböngészni. 

Van, ahol mókusokkal is megoszthatjuk az ebédet (ő a Lazienki parkban lakik, Varsóban) Galéria: Nagyvárosi piknikFotó: mimi / Travelo

Viszont, ha az ember hotelben száll meg, és nincs hozzáférése konyhához, problémásnak tűnhet, hol tudja megkóstolni az élelmiszerboltokon vagy piacokon beszerezhető finomságokat. Pedig egyszerű a megoldás: piknikezzünk! Indulás előtt érdemes pár könnyű, olcsón beszerezhető piknikcuccot bedobni a bőröndbe, és kezdődhet is a lakoma valamelyik szép parkban. Mutatjuk a legolcsóbb kellékeket és a legjobb nagyvárosi piknikhelyeket.

Fontos!

Mindig tájékozódjunk a helyi szabályokról, mielőtt belevágunk a piknikezésbe. Van, ahol boldog-boldogtalan padokon vagy éppen a fűben ülve lakmározik ebédidőben, de van olyan is, ahol komolyan büntetik az ilyesmit. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Rómában például keményen büntetik az utcai evést – huszonöttől ötszáz euróig terjedhet a bírság.

Kellékek plédtől a piknikkosárig

Ha nincs szabad pad, vagy egyszerűen szívesebben piknikeznénk a fűben, szükségünk lesz valami ülőalkalmatosságra. A legegyszerűbb, ha egy sálat vagy kabátot terítünk magunk alá. De ha szeretjük jobban megadni a módját, az Ikeában már kemény 649 forintért vehetünk könnyű, vékony plédet. De praktikus a Decathlon mikroszálas, egészen kicsire összehajtható törölközője is, ami strandoláshoz és piknikezéshez is jó. Van kisebb, és nagyobb méretű is, az XL-es méret kiterítve akkora, mint egy franciaágy, és 3490 forintba kerül.

Bár sok helyen lehet műanyag evőeszközt kérni, jobb nem erre alapozni, hanem sajátot vinni magunkkal. Itt 2590 forintért hozzájuthat például egy olyanhoz, ami egyszerre villa, kanál, sörnyitó, és dögös színekben kapható. Vagy műanyagból egy kanál-kés-villa kombót 990 forintért is megvehet.

A legtöbb esetben a saját táskánk, vagy a közeli kisbolt szatyra is megfelel hordozóeszköznek. De ha nagyobb távot szeretnénk megtenni hűtést igénylő ételekkel-italokkal, akkor például érdemes lehet beszerezni egy hűtőtáskát – az Ikea puha falú, szatyor formájú kivitele például csak 1190 forintba kerül, és nem is néz ki olyan rosszul. Ha ennél vidámabbat szeretne, a Butlersben 4490 forintért vehet csíkosat.

Kicsit bonyolultabb a helyzet, ha mondjuk kerékpárral fedezzük fel a környéket és borozni támad kedvünk. A kanadai oopsmark dizájnereinek is hasonlóan égető problémáik lehettek, így aztán megalkották a bőrből készült bicajos bortartójukat. Háromféle színben, 34 dolláros (7700 forintos) áron rendelhetjük meg, a világ bármely pontjára kiszállítják. Nekünk eleinte kicsit labilisnak tűnt az eszköz, de a videó tanúsága szerint nem potyog le váratlan időpontokban a bor a vázról.

Ugyancsak bringásoknak ajánljuk a Basil márka dögös táskáit, amik amellett, hogy nagyon jól néznek ki, hasznosak is. Villámgyorsan rögzíthetők a kerékpárunkra, ha pedig leszedjük, akkor egy kényelmes válltáskaként vihetjük magunkkal tovább. Bringás és túrázó piknikezőknek egyaránt jól jöhet a Butlers piknikhátizsákja, amiben pléd, műanyag tányérok, poharak is vannak, cserében elég borsos az ára – 15 900 forintba kerül. Akinek pedig a kényelem nem számít, csakis a dizájn, akkor a gyönyörű, ám baromira nem praktikus fonott piknikkosarat ajánljuk.

A fonott piknikkosár nem praktikus, viszont szép Galéria: Nagyvárosi piknikFotó: Northfoto

Piknikhelyek Londontól Budapestig

És hogy hol vethetjük be a beszerzett kellékeinket? Évek óta a kedvenc piknikhelyünk az amszterdami Museumplein. Jó időben turisták és helyiek tucatjai ücsörögnek a Rijksmuseum előtti zöldterületen, a finom falatokért és italokért pedig csak a tér sarkában, a Stedelijk múzeum mellett, a föld alatt található Albert Heijn élelmiszerboltig kell menni. Különösen klassz, hogy az itt kapható termékekből sokat eleve piknikezésre szántak, a saláták mellé például egytől-egyig evőeszközt is csomagoltak, így elég egy kis plédet magunkkal vinni a piknik lebonyolításához, a többi adott.

Kiváló piknikhely a londoni Richmond Park is. Szabadon kószálnak a szarvasok, és a park szabályzata szerint még alkoholos italt is nyugodtan fogyaszthatunk, ha azt ingyen adjuk a velünk piknikező 18 év felettieknek. Szintén jót piknikeztünk pár éve a Dublin belvárosában található St. Stephen's Green parkban, amely zöldellő pázsitjával, hangulatos tavacskáival és szépen rendben tartott virágágyásaival vonzza a környékbeli dolgozókat és a turistákat. Ottjártunkkor a Merrion Row-i Spar kínálatát is felderítettük: a melegétel-kínálat és a gyümölcssaláta kiváló volt.

De Varsó hatalmas városi zöldterülete, a Lazienki park is remek piknikező helyeket kínál, de számítsunk rá, hogy lesz társaságunk: kíváncsi mókusok, pávák és récék személyében. Berlin parkjaiban pedig akár egy grillpartyt is csaphatunk – de vigyázzunk, ez nem minden park nem minden szegletében engedélyezett. A Kreuzberg-negyedben található régi reptéren, a Tempelhofon például több kifejezetten grillezéshez kijelölt terület is van. Egész Berlin grilltérképét pedig itt tudják átnézni.

Berlin egyik legkellemesebb parkja a Mauer Park, ahol vasárnaponként rengeteg ember gyűlik össze karaokézni, piknikezni, grillezni és bolhapiacot látogatni Galéria: Nagyvárosi piknikFotó: Vincze Barbara / Travelo

Persze nem csak északon találunk jó piknikhelyeket, sőt! Spanyolországban például rengeteg szuper piknikhely van. Ráadásul, a Restlessforkblog.com posztja szerint a spanyolok – főleg a madridiak – kifinomult piknik-ínyencek. Imádnak műanyag borospohárral, dugóhúzóval, sonkákkal, sajtokkal felszerelkezve kitelepülni a parkokba – szóval ha chipssel és pár meleg sörrel ülünk ki a madridi Retiro parkba, lehet, hogy kapunk pár megvető pillantást.

De kár is lenne ilyesmivel tömni magunkat, amikor annyi finomságot beszerezhetünk a spanyol fővárosban. Érdemes a fent emlegetett blogposztot végigolvasni, csomó jó tippet tartalmaz, melyik parkhoz melyik bolt vagy piac esik a legközelebb. De persze Barcelonában is vannak kiváló helyek, ilyen a Ciutadella park, vagy akár a parti homok a Barcelonetán. További tippek (angol nyelven) itt.

Piknikezők és napozók a madridi Retiro parkban Galéria: Nagyvárosi piknikFotó: Páth Dániel / Travelo

És végül egy hazai tipp: a budakeszi Gesztenyés Nagyvendéglő előre összeállított piknikkosarat kínál azoknak, akik szeretnék egy romantikus piknikkel meglepni a párjukat, de nincs idejük összeállítani a finomságokat. Kedvencünk a három árkategória közül a középső, toszkán kosárnak elnevezett összeállításuk, amelyben rozé habzóbort és számos olasz finomságot, például pecorino sajtot és pármai sonkát találunk. Ára 5900 forint, részletek a honlapjukon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek