Bulik, múzeumok, útikönyvek - teljesen ingyen

Fergeteges utcafesztiválok, piacok és múzeumok ingyen Spanyolországban, útikönyvek, szélmalmok és panoráma az ország leglátványosabb öblére egyetlen eurócent elköltése nélkül Görögországban. Így nyaral egy Talpraesett Turista, második rész.

Bár már javában augusztusban járunk, biztosan sokan vannak, akik a nyár utolsó hónapjára időzítették vakációjukat. Ha az utazás, szállás és étkezés költségein felül a programra már nem akarnak költeni, feltétlen olvassanak tovább! Ha Horvátországba, vagy Olaszországba készülnek, ingyenes tippjeinket itt találják. A Spanyolországba vagy Görögországba utazók pedig most figyeljenek.

Spanyolország

Spanyolországban rengeteg klassz programon vehetünk részt úgy, hogy a pénztárcánkat egyszer sem kell kinyitnunk hozzá. Vérpezsdítő utcafesztiválok, színpompás piacok, érdekes múzeumok várják a talpraesett turistákat.

Utcafesztiválok Barcelonában: Katalónia csodás fővárosában, Barcelonában például két utcai karneválba is belefuthatunk mostanában. Augusztus 15. és 21. között rendezik meg a város legnagyobb, teljesen ingyenes utcai fesztiválját, a Festa Major de Gráciát, az azonos nevű városrészben. A fesztivál leginkább a kreatívan feldíszített utcákról ismert - a buli időtartama alatt a Grácia-negyed este fél kilenc után a legszebb, ilyenkor kapcsolják fel ugyanis a fényeket.

Este még szebb
Galéria: Ingyenes tippek nyaralóknak II.
Francisco Goncalves / Getty Images Hungary

Mivel a fesztivált a mai napig a helybéli lakosok szervezik, és a programok többsége is a helyieknek szól, egy igazán autentikus eseményen vehet részt aki ellátogat ide. A helyiek szó nélkül beengedik a turistákat a fesztiválra, cserébe csak annyit kérnek, hogy tiszteljük meg őket annyival, hogy nem tesszük tönkre utcadíszeiket, és hajnali egy után nem randalírozunk. Igazán nem nagy ár egy ilyen élményért cserébe.

Szeptember 22. és 25. között pedig a Festes de la Mercè ünnepségsorozatának köszönhetően az egész város hatalmas népünnepéllyé változik. Lesz itt minden, jelmezes és óriási papírmasé figurás felvonulás, katalán táncosok, fényfestés, tradicionális castelleképülnek (tudják, a szédítő emberi tornyok), az egész bulit látványos tűzijáték zárja. Részletes program és további infók itt.

Piacok országszerte: Lédús, színes gyümölcsöktől és zöldségektől roskadozó pultok, jégre terített tengeri herkentyűk, frissen készült, apró falatkákat kínáló bódék – amúgy is szeretünk piacokra járni, a spanyolok viszont egyenesen kedvenceink a műfajban. Járjanak akár Barcelonában, akár Malagában,Madridban, Valenciában vagy Bilbaóban, a piacozást mindenképp tervezzék be a programba!

Piac Valenciában
Galéria: Ingyenes tippek nyaralóknak II.
Ignacio Rodriguez Santigosa / Getty Images Hungary

Nézelődni, a hangulattal töltekezni ingyenes, de persze úgysem fogjuk kibírni, hogy pár dolgot ne kóstoljunk meg. De csábuljunk el nyugodtan, sokkal olcsóbb a piacon ebédelni, mintha beülnénk egy étterembe a turisták által felkapott negyedben.

High-tech épületek Valenciában: Valencia tengerpartja és óvárosa is csodás – itt írtunk róluk bővebben –, de ami igazán különlegessé teszi a környéket, az a Művészetek és Tudományok Városa (Ciudad de los artes y las ciencias). Ezek a monumentális épületek leginkább óriási cetek csontvázaira emlékeztetnek, de a komplexum valójában egy tudományos múzeumnak, egy ócenáriumnak, és a városi operaháznak ad otthont.

Izgalmas vonalak
Galéria: Ingyenes tippek nyaralóknak II.
vitius11 / flickr

 Az épületegyüttest a várost kettészelő Turia-folyó kiszáradt medrében találjuk, égszínkék vizű medencék és egy hatalmas park ölelésében. Az épületek egy részébe (például a múzeumba vagy az ócenáriumba) belépőt kell fizetni, de jócskán van mit nézni az ingyenes részeken is.

Picasso és Dalí Alicantéban: Alicante legöregebb (1687-ben épült) magtára ma Spanyolország egyik legizgalmasabb kortárs művészeti gyűjteményének ad otthont. A Museo de Arte de Siglo XX La Aseguradában Dalí, Miró és Picasso munkáit láthatjuk, és ami a legjobb: teljesen ingyenesen.

Malaga a magasból: A malagai Alcazaba, vagyis a mór erőd a VIII. században épült, és a város kormányzóinak palotája volt. Ez Spanyolország legépebben megmaradt ilyen jellegű építménye, egzotikus arabeszkekkel, meglepő belső udvarokkal, gyönyörűen faragott famennyezetekkel és üdítő kertecskékkel. Az Alcazaba fölött magasodó, XIV. századi Gibralfaro várról remek panoráma nyílik a bikaviadal arénájára, a kikötőre és a tengerre, illetve másik oldalra nézve a hegyekre.

Alcazaba, Malaga
Galéria: Ingyenes tippek nyaralóknak II.
mimi / Travelo

Bár kívülről úgy tűnik, hogy van, valójában nincs közvetlen átjárás az Alcazaba és a Gibralfaro között. Ez utóbbit kívülről kell megközelíteni, egy meredek úton. Csúszós papucsban életveszélyes nekiindulni! Időzítsük ezt a programot vasárnap délutánra, ekkor ugyanis ingyenes mindkét helyre a belépés.

Görögország

Múzeumok, térképek, útikönyvek, pazar kilátás – egyikért sem kell fizetni, ha jókor vagyunk jó helyen Görögországban. Sőt, ha okosan foglalunk kompjegyet, még a szállásköltségen is spórolhatunk.

Ingyenes múzeumok országszerte: Nem kell fizetni a görög állami múzeumokban a belépőért augusztus 15-én, szeptember 27-én, november elseje után pedig egyik vasárnap sem.

Új Akropolisz múzeum, Athén
Galéria: Ingyenes tippek nyaralóknak II.
Wikipedia

Ingyen térképek és útikönyvek: Ha repülővel érkezünk, érdemes megkeresni a görög nemzeti turisztikai hivatal (Greek National Tourist Organization) pultját. Itt remek térképeket, Athénról, Szantoriniről, Míkonoszról szóló útikönyveket (angol nyelven) szerezhetünk be tőlük teljesen ingyenesen.

Szélmalmok Míkonoszon: A Kükládok-szigetcsoport második leghíresebb tagjának – az első egyértelműen Szantorini – ikonikus szélmalmaihoz szerencsére nem kell belépőt fizetnünk. A 16. században építették őket, és bár nem üzemelnek, 16 belőlük még mindig áll, a kilátás fantasztikus innen.

A híres szélmalmok
Galéria: Ingyenes tippek nyaralóknak II.
Sailko / Wikipedia

Kilátó az ország leghíresebb öblére: Zákinthosz szigetének legnépszerűbb látványossága egyértelműen a Navagio-öböl, ahol a türkizkék víz, a sziklák buja zöld növényzete és a hófehér homokon megfeneklett csempészhajó roncsa tökéletes fotótémát szolgáltat. Ahhoz, hogy lássuk ezt a helyet, vagy befizetünk egy drága hajókirándulásra, vagy megnézzük odaföntről, a teljesen ingyenes kilátóról.

+1 tipp, ha minden euró számít: Ha valamelyik szigeten nyaralunk, oda és visszaúton is megspórolhatjuk egy-egy éjszaka árát, ha a kompjegy megvásárlásakor odafigyelünk, hogy éjszakai járatra vegyünk jegyet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek