Megújul a szentendrei Ferenczy Múzeum

Új szervezeti rendszerben, megújult arculattal és művészeti koncepcióval működik jövő elejétől a szentendrei Ferenczy Múzeum, melynek a neve is megváltozik, Ferenczy Múzeumi Centrum lesz.

A számos szentendrei múzeumot és kiállítóhelyet összefogó centrum és az új intézményi koncepció egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészet hangsúlyosabbá tételével és kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá váljon, mondta Gulyás Gábor, az intézmény vezetője, számolt be az MTI.

Fotó: Ferenczy Múzeum

 A tervek szerint január 1-jétől felálló Ferenczy Múzeumi Centrum elsősorban a szentendrei múzeumokra koncentrál és azokat hangolja össze. Az újfajta működéshez új szervezeti és működési szabályzat készült.

A két legfontosabb változás, hogy a régészet és a képzőművészet főosztályként működik tovább, valamint létrejön két új szervezeti egység: az irodalmi, illetve a kommunikációs osztály. A szerkezeti változások látványos arculatváltással párosulnak, az arculati elemek erősítik az intézmények autonómiáját, demonstrálják azok összetartozását, tette hozzá Gulyás Gábor.

Több mint húsz új kiállítást rendeznek a következő évben

A jövő évtől a Ferenczy Múzeum épületében lesz egy új időszaki kiállítóterem is, ahol szentendrei művészek legújabb műveivel találkozhat a közönség.

A múzeum egyik legnagyobb vállalkozása egy szentendrei gyűjteményi tárlat lesz, amely a zárást követően több rangos hazai és külföldi kiállítóhelyen is megfordul majd.

Az új koncepciónak megfelelően Szentendrén is lesznek nemzetközi kortárs tárlatok, többek között az idei Velencei Biennále japán pavilonjának kiállítása, Csiharu Siota Kulcs a kézben című projektje, az argentin nemzeti pavilonból Juan Carlo Distéfano drámai plasztikái vagy az amerikai Madeline Stillwell videómunkái és a szlovák Jana Zelibska művei.

A jövő év legnagyobb vállalkozása az Art Capital - hívta fel a figyelmet a múzeumigazgató, aki szerint az évente megrendezendő biennálén és fesztiválon félszáznál is több, egymáshoz tematikusan kapcsolódó kiállítással, számos társművészeti programmal találkozhat majd a közönség. Az esemény nemcsak Magyarországon egyedülálló, de nemzetközi szempontból is jelentős.

Gulyás Gábor a hosszú távra szóló, rekonstrukciós programról is beszélt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a városban lévő múzeumok és kiállítóhelyek épületeinek állaga a legtöbb esetben nem megfelelő. A múzeum kidolgozott egy felújítási koncepciót, amelyhez anyagi forrást keresnek. A koncepció része a Szentendrei Képtár építészeti és energetikai rekonstrukciója, a MűvészetMalom átépítésének befejezése és korrekciója, valamint a "kismúzeumok" felújítása.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek