Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés

London, Párizs, Bacelona: mi a közös bennük? Például, hogy a téli szezonban rengeteg remek programot találnak itt a kispénzű turisták. Világhírű festmények Van Goghtól Monet-ig Barcelonában, alternatív városnézés Londonban, korcsolyázás és karácsonyi fények Párizsban - teljesen ingyen.

Lelkesen bevásárolt filléres repjegyekből, és még szállást is sikerült olcsón foglalnia, viszont kezd ráébredni, hogy fogalma sincs, mit fog csinálni olyan legendásan méregdrága városokban mint London, Párizs vagy éppen Barcelona? Ne aggódjon, a téli szezon csomó ingyenes lehetőségeket tartogat Európa nagyvárosaiban! Így az olcsó fapados kiruccanás tényleg olcsó marad. Mutatjuk ezek közül a legjobbakat.

Barcelona

Múzeumok és kiállítások

2016. január 10-ig lehet ingyenes megnézni a Mapfre Foundation új kiállítóterének (Casa Garriga i Nogués) megnyitójára rendezett kiállítást, mely a Szín diadala: Van Goghtól Matisse-ig nevet kapta. Az alkalomra 72 olyan fontos műalkotás érkezik a párizsi Musée d'Orsay gyűjteményéből, melyeket ritkán lehet a francia főváros múzeumán kívül látni.

A Casa Garriga-Nogués kiállítótér bejárata Barcelonában
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Fundación Mapfre

 Olyan szupersztár festők képeit lehet tehát teljesen ingyen megnézni, mint Van Gogh, Matisse, Seurat, Gauguin, Cezanne, Monet, Derain és Renoir. A kiállításról további infók itt. Sejtésünk szerint nagy lehet az érdeklődés a tárlat iránt, ezért érdemes előre lefoglalni az ingyenes látogatási időpontot. Figyeljenek oda, csak az egyéni látogatást dobja ki ingyenesnek a rendszer - ha szeretnénk tárlatvezetést vagy audioguide-ot, az már pénzbe kerül.

Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Gerard Puigmal Llado / Europress / Getty

 A minden részletében megújult Néprajzi múzeum (Museu Etnológic) is ingyenesen látogatható december 4-ig bármely napon. Illetve minden hónapban több olyan nap is van, amikor Barcelona városi üzemeltetésű múzeumaiba ingyenes a belépés. A Picasso Múzeum (Museu Picasso) például minden vasárnap délután háromtól ingyenes, a Katalán nemzeti múzeumba pedig (MNAC) szombatonként délután háromtól és minden hónap első vasárnapján lehet ingyen bejutni. Érdemes tehát indulás előtt a tervezett múzeumok honlapjait megnézni, hátha pont sikerül megcsípni egy ingyenes napot.

Piacok és vásárok

Barcelona piacain – például a Boqueríán, vigyázzanak nagyon a pénztárcájukra! – nézelődni amúgy is szuper és ingyenes program. Hát még milyen klassz, amikor egy piacon gyümölcsök és tengeri herkentyűk helyett dizájntárgyak és menő bútorok közt múlathatjuk az időt. November 7-én és 8-án reggel tíz és este nyolc között a bohém Grácia-negyedben, a Club Café Betahaus 250 négyzetméteres termében vintage dizájnvásárt tartanak.

Húszas, negyvenes, ötvenes, hatvanas és hetvenes évekből származó bútorok és dísztárgyak között nézelődhetünk, de lesznek hatvanas-hetvenes és nyolcvanas évekből származó zenei relikviák és bakelitlemezek is. A belépés ingyenes, a vásárlás már tényleg csak rajtunk múlik.

Adventi vásár, Barcelona
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Anadolu Agency / Europress / Getty

 És ha már a piacoknál tartunk, adventkor az ünnepi vásárokat se hagyják ki! A Sagrada Familiánál november 27-től lesz nyitva a vásár, és a város legnagyobb ilyen rendezvényén, a Feria de Santa Lucián a gótikus negyedben, a katedrális előtti téren is ekkortól lehet nézelődni.

Városi séták

Ebben az időszakban egy céltalan városi séta is új értelmet nyer a hol gyönyörű, hol vicces díszkivilágítás miatt. Hogy miért vicces? Tavaly egy komplett sugárutat világítottak ki "nyam-nyam-nyam" és "mau-mau-mau" feliratokkal.

Neonszínű fények a Placa Reialon
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
mimi / Travelo

 Ha mégis inkább konkrét céllal sétálnának, és beszélnek spanyolul vagy angolul, ismerjék meg a Raval-negyed elképesztően összetett zenei életét. Az ingyenes séta november 13-án délután ötkor kezdődik, a spektrum pedig tényleg széles: a templomoktól a díszes operaházon át az underground jazzklubokig bezárólag megmutatnak mindent, ami az itteni zenéhez köthető. További infó a sétáról itt.

Korábbi talpraesett tippek a Travelón
Bécsi, londoni, berlini, brüsszeli, madridi,isztambuli, barcelonai, athéni és dublini ingyenes tippjeinket a városok neveire kattintva olvashatják.

London

Street art túra annyiért, amennyiért ön szeretné

Kíváncsi London alternatív arcára, de nincs pénze befizetni egy városnéző túrára, ahol a helyiek osztják meg a legérdekesebb sztorikat és mutatják meg a legizgalmasabb street artokat? A "The Alternative London Walking Tour"-on Kelet-London alternatív közösségét mutatja be, azokat az arcokat, akik különlegessé teszik a várost. Ráadásul, a turistákat ismert street art művészek kalauzolják az utcákon.

És ami az egészben a legbarátságosabb egy kispénzű turistának: mindenki annyit fizet a túráért, amennyit lehetőségei engednek. Ha nem tud fizetni érte, hát nem tud. Ha csak pár fontot tud adni, adjon annyit - nem fognak csúnyán nézni önre. A túrák körülbelül két órásak, a Spitalfields Market mellől indulnak vasárnapon kívül minden nap. Népszerűsége miatt erősen ajánlott előre foglalni.

Kiállítás

December 23-ig látogatható a greenwich-i Royal Observatory kiállítása, mely az év legjobb csillagászati fotóit mutatja be. Ha elvarázsolja az éjszakai égbolt, a galaxisok, aszteroidák és egyéb égi csodák világa, mindenképp itt a helye! Több tucat gyönyörű fotót láthat profiktól és hobbifotósoktól egyaránt – sőt, még egy gyerek kategóriát is létrehoztak. A kiállítás teljesen ingyenes, naponta reggel tíz és délután öt között tart nyitva.

A People&Space kategória győztese: Sunset Peak Star Trail, a készítője Chap Him Wong Hong Kongból
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Chap Him Wong

 Karácsonyi fények

Az adventi időszakban természetesen London is ünneplőbe öltözik. A fények többségét november 12-én fogják felkapcsolni: a Bond Street délután öttől pompázik majd, a Sohóban, a Carnaby Streeten ugyanaznap bulit is rendeznek a díszkivilágítás startjának tiszteletére. Élőzenével, a boltokban ingyenes programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat délután 5 és 9 között. Az idei díszítés központi témája a partizás, így a környék 13 utcáját óriási diszkógömbökkel pakolják tele. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet megtenni.

A Bond street karácsonyi díszkivilágításban, London
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Oli Scarff / Europress / Getty

 Ugyancsak november 12-én, a Covent Garden macskaköves terén is startol az adventi szezon: itt a fagyöngy lesz a központi téma. A fénybuli itt este hatkor kezdődik, és ugyanekkor ugyanitt tartják London első forralt boros fesztiválját is. November 25-én este háromnegyed hétkor pedig a Royal Exchange előtti hatalmas karácsonyfa fényei is felragyognak majd, miközben az East London Chorus karácsonyi dalokat énekel.

Párizs

Múzeumok

Barcelonához hasonlóan Párizs állami múzeumaiban is vannak ingyenes múzeumozásnak dedikált napok. Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés olyan világhírű helyekre, mint a Musée d'Orsay vagy éppen a Louvre. Utóbbi egyébként csak októbertől márciusig vesz részt a vasárnap ingyenes akcióban – újabb ok, hogy most látogassanak el a francia fővárosba.

Musée d'Orsay
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Bertrand Rindoff Petroff / Europress / Getty

 Mondanunk sem kell, a kezdeményezés borzasztó népszerű, érdemes időben beállni a sorba, ha szeretnénk bejutni. Vagy válasszanak a Timeout.com remek listájából egy kevésbé ismert helyet, és nézzék meg azt kényelmesen.

Korcsolyapálya a város közepén

Jó, ha helyet hagy a bőröndjében egy pár korcsolyának, ugyanis december 18-tól egészen 2016 márciusáig egy hatalmas – és ingyenes! – korcsolyapálya várja Párizs szívében, az Hôtel de Ville előtt. A profik egy 1365 négyzetméteres karácsonyi koripályán csúszkálhatnak, a kicsik és a kezdők egy 208 négyzetméteres, kisebb pályán gyakorolhatnak.

A pálya megnyitását általában egy nagy bulival ünneplik – tavaly például Madagaszkár pingvinjei show-t tartottak –, de a szezon folyamán bemutatókat, koncerteket, sportversenyeket is szoktak itt tartani. Hétköznapokon déltől este tízig lehet csúszni, hétvégente pedig egészen éjfélig tart a móka. Aki nem visz magával korcsolyát, az hat euróért bérelhet.

Adventi fények

Ha Párizs és az advent kerül szóba, akkor automatikusan a gyönyörűen kivilágított Champs Elysées képei sejlenek fel lelki szemeink előtt. De persze nem csak itt van karácsonyi hangulat ilyenkor a városban: több mint 125 utca és tér úszik ilyenkor fényárban.

A hipermodern Défense-negyedben található az egész párizsi régió legnagyobb karácsonyi vására 350 házikóval. A legszebb este, amikor a környező épületek fényei egészen különleges atmoszférát teremtenek. A vásár november 19-én nyitja meg kapuit, és december 27-én lehet utoljára nézelődni egyet. Minden nap délelőtt 11-től este 8-ig várják az ünneplőket.

Champs Elysées, Párizs
Galéria: Idén télen egy eurójába sem kerül a városnézés
Chesnot / Europress / Getty

 Persze megértjük, ha az óriási üveg- és acélfelületeket felvonultató irodaházaknál klasszikusabb környezetben képzeli el a párizsi adventi andalgást. A Notre Dame előtt, a Montmartre-on, és a már emlegetett Champs Elysées-n találnak békebeli hangulatú karácsonyi vásárt. Utóbbi a körforgalomtól egészen a Concorde-térig tart, száz faházikóval, négyszáz karácsonyfával és kulináris különlegességekkel egész Franciaországból. Megkóstolásukhoz persze mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, de a karácsonyi hangulattal töltekezés legalább ingyen van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek