Melegebb helyre utaznának százezer forintból még idén? Simán megtehetik!

Utánanéztünk, viszonylag szűk költségvetésből hová lehet elszökni még idén, ahol jobb idő van, mint itthon. Hosszú hétvége hetvenezerért egy izraeli üdülőparadicsomban két főre repjeggyel és szállással együtt, barcelonai kiruccanás hasonló paraméterekkel? Nem lehetetlen!

Ahogyan egyre közeledik a tél, úgy keressük egyre lelkesebben a hazainál kellemesebb időjárással rendelkező helyekre a fapados repjegyeket. Október elején már egyszer tucatnyi célpontba találtunk filléres jegyet Budapestről, ezen felbuzdulva most újra megnéztük, mi a helyzet. 

Kémények és szellőzők Gaudi híres épületének, a Casa Milának (vagy más néven a Pedrerának) tetején, csodás téli napsütésben Barcelonában
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: mimi / Travelo

Persze az olcsó repjegy még nem minden, valahol aludni is kell, így aztán a keresést kiterjesztettük a szálláshelyekre. Kritériumaink végül a következők lettek:

  • az egész út két főre százezer forint alatt legyen,
  • a hotel, hostel vagy apartman lehet egyszerű, de a maga kategóriájában kifejezetten jó értékelésekkel rendelkezzen.

Örömmel jelentjük, találtunk ilyet, nem is egyet. Az alábbi árak az október 28-án este aktuális állapotot tükrözik. És brutálisan gyorsan változnak, a cikk írása közben többször is javítanunk kellett az árakat. Szóval ha látnak valami igazán olcsót, ne nagyon hezitáljanak, csapjanak le rá! Szerettünk volna egyébként más Budapestről induló fapadosokat is szerepeltetni az összeállításban, de momentán a Ryanair árai tűntek a leginkább pénztárcabarátnak.

Eilat, Izrael

A hely: Eilat Izrael legdélibb csücskében, a Vörös-tenger partján fekszik, ahol még novemberben is bőven 25 fok felett van az átlaghőmérséklet, de kis szerencsével december elején is kifoghat az ember szép, a budapesti időjáráshoz képest kifejezetten nyárias napokat. A tenger sem túl hideg, esőre pedig nem kell számítani, mivel itt évente jó, ha összesen tíz napot esik. A Dolphin Reef nevű öbölben akár még delfinekkel is úszhat.

Dolphin Reef
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: israeltourism / flickr

Repjegy: A Ryanair idén nyáron bejelentett járatával például december 2. és 5. között két főre 26 ezer forintért (oda 3939 forint/fő, vissza 9089 forint/fő) találtunk retúr repjegyet. De egész november-decemberben jó árak vannak, nem ritkák a négyezer forint körüli utankénti árak, érdemes játszani a dátumokkal.

Szállás: Gyors piackutatásunk alapján úgy tűnik, a tengerparti üdülőhelyen érdemesebb Airbnb-vel próbálkozni, a hotelek elég drágák. Az Airbnb kínálatában például ebben a medencés villában egy privát szoba ajándék búvároktatással két fő részére 50 ezer forintból jön ki négy napra – a korábban itt megszállt vendégek pedig csak elismerően szólnak róla.

Eilat, Izrael
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Összesen: Repjeggyel együtt 4 napra, Airbnb-bérleményben ketten megfordulhatnak 76 ezer forintból.

További költségek

Bár egy utazás esetében a legnagyobb költséget az utazás és a szállás teszi ki, fontos, hogy ne feledkezzenek meg a költőpénzről sem. A fenti árak mellett az étkezések, a látnivalók belépői, a reptéri transzfer és a helyi közlekedés az, amivel még mindenképp számolni kell. Az élelmiszerboltok, éttermek, taxisok árairól például mi a Numbeo.com-on szoktunk tájékozódni.

Barcelona, Spanyolország

A hely: A mindig nyüzsgő katalán fővárost nyilván senkinek nem kell bemutatni. Amit viszont kevesen tudnak, az az, hogy mennyivel élhetőbb a téli hónapokban, amikor nem csak és kizárólag turisták vannak a belváros utcáin. Mi tavaly decemberben néztünk itt körül, és napsütötte, kora tavaszt idéző klímában, tornacipőben és kiskabátban sétálgattunk a pálmafák közé kifeszített karácsonyi díszkivilágítás alatt. Igaz, hogy nem volt strandidő, de így is kellőképpen mediterrán volt a hangulat.

Neonszínű fények a Placa Reialon
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: mimi / Travelo

Repjegy: Két főre december 5. és 9. között összesen 44 000 forintért találtunk retúr jegyeket. De ahogyan Eilat esetében, úgy itt is áll, hogy érdemes a dátumokkal játszani, mert nem csak ez az egy időpont, amikor jó áron van jegy.

Szállás: Érdekes módon Barcelonában a hostelek és vendégházak árai jóval barátságosabbnak tűnnek, mint az airbnb-s apartmanok árai. Akit nem zavar, ha idegenekkel kell osztoznia egy hálótermen, az hatágyas szobában, öt napra, reggelivel, két fő részére megúszhatja 35 ezer forintból a szállást. Ez a hostel például szuper értékelésekkel, fiatalos dizájnnal várja a turistákat a lehető legjobb környéken, a menő Eixample-negyedben.

Ugyanebben a városrészben, privát szobával, de közös használatú fürdőszobával egy képek és vendégvélemények alapján kifejezetten jó vendégházban két fő 44 ezer forintért szállhat meg. Aki pedig csak saját fürdőszobával boldog, az például ebben a trendi vendégházban 74 ezer forintért kap franciaágyas szobát.

Nappal az embernek eszébe se jut, hogy nem tavasz, hanem advent van
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: mimi / Travelo

Összesen: Repjeggyel együtt december elején hostelben két fő 79 ezerért, privát szobában, de közös fürdőszobával 88 ezerért, privát fürdős, kétágyas szobában 118 ezerért tölthet el négy éjszakát, azaz öt napot Barcelonában. Tapasztalataink alapján ennyi idő pont elég ahhoz, hogy felderítsük a leghíresebb látnivalókat és a legjobb bárokat, és feltöltekezve térhessünk haza a budapesti télbe.

Athén, Görögország

A hely: Jövőre jelentősen emelkednek majd a belépők árai Görögországban, így érdemes még idén megnézni az Akropoliszt egy szép napsütéses téli hétvégén. És bár Athénban sincsen gatyarohasztó meleg télen, de Európa nagy részéhez képest határozottan jobb errefelé a helyzet. November-decemberben 15 fok körül alakul az átlaghőmérséklet, így nagy eséllyel kifoghatjuk a tökéletes városnéző időt. Ráadásul télen nincs tülekedés a látnivalók előtt, bármely szögből fotózható a görög kultúra minden darabja, és az izzó napsugarak sem szédítik le az embert az Akropoliszról. Tippjeinket egy tökéletes athéni hétvégéhez itt találják.

Plaka, Athén
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: Tilemahos Efthimiadis / http://www.flickr.com/photos/telemax/4964548027/sizes/l/

Repjegy: November 25. és 30. között két fő részére 38 000 forintért találtunk retúrjegyet a görög fővárosba.

Szállás: Jó árú szállásokban nincs hiány, de érdemes odafigyelni böngészés közben, ugyanis ezek közül elég sok rendelkezik nem túl jó vendégértékelésekkel. De például a Best Western lánc Nemzeti Régészeti Múzeum mellett található hotelével elégedettek is voltak a korábban itt megszállt vendégek, és 67 ezer forintért találtunk is szobát két főre. Ebből a hasonló árkategóriájú szálloda tetőteraszáról pedig még az Akropoliszra is ráláthatunk.

Új Akropolisz Múzeum
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: Wikipedia

Összesen: Két fő repjegyekkel és szállással együtt 105 ezer forintból nézheti meg a télen is izgalmas görög fővárost.

+1 tipp: A bevállalósak átszállásban is gondolkodhatnak

Egzotikusabb helyre vágyik? Érdemes lehet átszállásban gondolkodni, bár tény, hogy ez macerásabb és drágább lesz, de nem kivitelezhetetlen. Nézzen ki egy jelentősebb légi csomópontot, ahonnan egzotikus célpontokra is repülnek gépek, és ahová Budapestről könnyen és olcsón el lehet jutni. Ilyen például Brüsszel (Charleroi), ahová a Wizz Air és a Ryanair is repül. Aktuálisan 3939 forint/fő/út ár volt a Ryanairnél a legjobb, ami felbukkant keresés közben.

Marrákes, Marokkó
Galéria: Télből nyárba 100 ezer alatt
Fotó: Christopher Lee / Europress / Getty

Brüsszelből pedig a Ryanairnek rengeteg járata van például Marokkóba, ahol decemberben is simán kifoghatunk huszonpár fokos városnézős, piacozós, teraszon teázós időt. Marrákes például december elején 188 euróból úszható meg két főre oda-vissza, Fezbe 150 euróért vehetünk retúrjegyet két utasnak. De ebben az esetben már a Budapest-Brüsszel, Brüsszel-Marrákes repjegyek megvásárlásával két főre a százezres határ közelében járunk, és ehhez jön még a szállás költsége.

Fontos!

Ha két fapados repjegyet kombinálnak, mindig tartsák észben, hogy ha valamilyen változás történik a menetrendben, vagy nem hagynak elég átszállási időt, és emiatt lekésik a csatlakozást, a légitársaságnak semmilyen kötelezettsége nincs arra vonatkozóan, hogy megtérítse a kárt és eljuttasson a célállomásba. Ezért ilyen kombinációknál érdemes a megszokottnál is hosszabb időt hagyni az átszállásra, és olyan szállást foglalni, ami büntetés nélkül lemondható, ha borulnak a terveink. De azt se felejtsük el, hogy sokszor célravezetőbb, ha egy nem fapadosnál veszünk az adott célpontba jegyet, mert így ha pl. az első szakaszt törlik, vagy későbbre rakják, a légitársaság kötelessége, hogy eljuttasson minket a végpontra. Főszerkesztőnk például nemrég így járta meg Izlandot, beszámolóit és repjegyfoglalási tippjeit itt találják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek