Nem szigorítják az Airbnb-re vonatkozó jogszabályokat

Nem változnak a szálláskiadás érvényben lévő szabályai, viszont jogkövető magatartást várnak el az interneten hirdető szobakiadóktól.

A hazai szállodaipar szerint a közösségi szállásközvetítő oldalak komoly fenyegetést jelentenek a legális piaci szereplők forgalmára. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban nem turisztikai kérdésnek, hanem adózási ügynek tekinti a közösségi szállásközvetítő oldalakon hirdetett magánlakások térhódítását, írja a Napi Gazdaságra hivatkozva az MTI.

Forrás: Travelo

 Az olcsó fapados légi járatokkal érkező turisták keresletének hatására az utóbbi években mind többen kezdték lakásukat az Airbnb-n turisztikai céllal hasznosítani. A jelenséggel kapcsolatban azonban nem a szabályozatlanság, hanem a szabályok esetleges be nem tartása a probléma - közölte az NGM a lap megkeresésére.

Korábban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos kifejtette, hogy ez a szálláskiadási forma az árnyékgazdaság része, nem világos, milyen szabályok, rendeletek vonatkoznak erre a területre, az adóztatási rend eltérő-e más szállásadási tevékenységtől, vagy megfelelő-e az adózási morál.

Ahogy korábban megírtuk, már a nyolcezret is eléri az Airbnb internetes felületen keresztül kínált magyarországi szálláshelyek száma, a nagyobb városokban 60-100 ajánlat érhető el. A statisztikák szerint a budapesti hotelszobák átlagára 70-120 euró éjszakánként, ezzel szemben egy magánlakásban 40 euróért megszállhat egy külföldi turista.

Az Airbnb jogi hátteréről itt talál hasznos információkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek