Meleg turisták a világ körül - börtön járhat egy liezonért

Azoknak a meleg vagy leszbikus turistáknak, akik egzotikus országokba terveznek utazást, nem árt tisztában lenniük azzal, hogy mennyire kell kordában tartani a libidójukat. Bizonyos helyeken drágán megfizethetnek akár egy kacér pillantásért is.

Az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association már tízedik éve minden évben nyilvánosságra hozza jelentését a melegjogok helyzetéről. A szervezet 110 országban van jelen, a tagjai által összeállított anyag a szexuális tevékenységek illegalitásával és a diszkriminációval éppúgy foglalkozik, mint a házasság vagy az örökbefogadás lehetőségével, minden egyes országra lebontva. Minket a turisták szempontjából most az első témakör érdekel.

Folyóparti romantika - van, ahol már ez sem törvényes
Galéria: Meleg utazók
(Fotó: Thomas Trutschel / Europress / Getty)

A világ 76 államában még mindig illegális az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat. Köztük olyan turisztikailag népszerű országokban is, mint például Egyiptom, a Seychelle-szigetek, Malajzia vagy Jamaica. A jelentést végigböngészve érdekes az is, hogy van olyan hely, ahol csak a férfiszerelmet nézik rossz szemmel, a nők egymás közti légyottja megengedett.

Afrika, ahol a pajzán fotókért is börtön jár

Ezen a kontinensen a legrosszabb a helyzet. Ha csak a magyarok által leggyakrabban látogatott Tunéziát vagy Egyiptomot nézzük, mindkét helyen pénzbüntetés és börtön sújthatja a pajkoskodókat, bár az is igaz, hogy csak a férfiakat. Ha nem a négy fal között csinálják, közerkölcs megsértése címén büntethetők.

Marokkóban hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés, és nem csak a helyieket vegzálják ezzel. Tavaly például egy 69 éves angol urat is rövid időre őrizetbe vettek, miután marokkói barátjának telefonján félre nem érthető fotókat találtak kettőjükről. Végül a brit konzulátus segített őt kimenekíteni.

Afrika első melegházassága tradicionális szertartás szerint, Dél-Afrikában
Galéria: Meleg utazók
(Fotó: Daily Sun / Europress / Getty)

A kenyai szafarira készülő meleg és leszbikus párok is jobb, ha óvatosabbak, ha szexuális tevékenységen kapják rajta őket. Akár 14 év szabadságvesztés is kiszabható egy kellemes kenyai börtönben. A férfiak esetében ezen túlmenően még öt év börtönnel sújtható az "illetlen viselkedés" – bármit takarjon is ez a kifejezés.

Mauritánia és Szudán még a halálbüntetés kiszabását is kilátásba helyezi, erre vetemedik néhány nigériai és szomáliai tartomány is. Szudánban a többszörös visszaesőkre vár ez a szankció, Mauritániában pedig a muzulmán vallású férfiak homoszexuális kapcsolata vonhat maga után halálra kövezést.

Amerika, ahol szabad a szerelem

Összességében elmondható, hogy a kontinensen szabad a szerelem. Igaz ugyan, hogy néhány karib-tengeri szigetország törvényeiben még benne maradt a konzervatív szabályozás. Például Antigua és Barbuda vagy Jamaica területén nem árt óvatosnak lenni, Dominikában pedig pár éve előállítottak és 900 dollár pénzbüntetésre ítéltek egy meleg párt, mert valaki meglátta őket a kikötőből, amint egy hajón szeretkeztek, nem mellesleg egy egyébként melegek számára szervezett körutazáson.

Egy boldog pár Hollywoodban
Galéria: Meleg utazók
(Fotó: David Buchan / Europress / Getty)

Ázsia, ahol halálbüntetés jár a visszaesőkre

Afrikához hasonlóan, sok helyen, itt is érvényesül a nemek közötti különbségtétel. Indiában, Kuvaitban vagy például Türkmenisztánban is csak a férfiakat sújtja a törvény, Indiában akár életfogytiglannal is. Érdekes, hogy – vallási okokból – az iráni törvények milyen részletességgel szabályozzák a szodómiát: külön büntetést szabnak ki az egymást megcsókoló vagy szeméremsértő módon megérintő férfiakra, de még arra is, ha két férfi indokolatlanul meztelenül tartózkodik egy helyiségben. A legsúlyosabb szankció mind a férfiak, mind a vétséget több esetben elkövető nők tekintetében a halálbüntetés.

Friss házasok Tokióban - ugyan az állam nem ismeri el a melegházasságot, a képen látható pár nagyon bízik benne, hogy hamarosan hivatalosan is elismerik őket
Galéria: Meleg utazók
(Fotó: The Asahi Shimbun)

Bár nem állami szabályozást követve, de az Iszlám Állam terroristái sem bánnak kesztyűs kézzel a melegekkel, válogatott módszerekkel próbálnak példát statuálni. Hasonlóképpen Szaúd Arábiában is, ahol ugyan a büntetőtörvénykönyv nem foglalkozik vele, az iszlám Sária jog ürügyén mégis halálbüntetéssel sújthatják a férfiak közti szexuális kapcsolatot.

A példátlan szigoráról híres Észak-Koreában viszont sose voltak büntetve az azonos neműek közötti szexuális tevékenységek. Bár az a veszély sem fenyegeti az országot, hogy túl sok turista vetődne oda.

A cikkben csak a legkirívóbb példákat szemezgettük ki, aki még tovább böngészné a jelentést, itt megteheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek