A Zwack családdal jártuk be Budapestet

"Dr. Zwack, Das ist ein Unikum!" - kiáltott fel 225 éve II. József, és ezzel megszületett a legenda. A Zwack család az évforduló miatt a Sétaműhely csapatával együttműködve sétát szervezett. Az első alkalommal a Travelo is ott volt.

Akár szereti valaki az Unicumot, akár nem, az biztos, hogy összetéveszthetetlen illatát és ízét azonnal felismeri. A Zwack család története viszont már nem ilyen közismert. Pedig a kalandos sorsokban, és regényes fordulatokban gazdag sztori méltán megérdemelné a figyelmet.

Zwack Izabella és Sándor, valamint édesanyjuk, Anne Marshall az Úri utcai ház előtt. Anne kezében egy Zwack Pétert gyermekkorában ábrázoló fotó látható, mely ugyanezen a helyszínen készült Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

És hogy miért pont most írunk erről? Idén 225 éve annak, hogy Dr. Zwack a császári udvar orvosaként első alkalommal kínálta Unicummal II. József Habsburg uralkodót. A Zwack család ezért az alternatív városnéző sétákról ismert Sétaműhely csapatával együttműködve hívta életre az Egy csepp siker című sétáját. Ennek során a Zwackok és az Unicum 20. századi történetét ismerhetjük meg.

Unicum bringa Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

Mi a legelső túrán vettünk részt május 15-én, délelőtt. Ennek különlegessége az volt, hogy nem csak a csapat idegenvezetője, Bokros Eszter mesélt érdekeseket a család történetéről, hanem együtt sétált és buszozott velünk Zwack Izabella és Sándor, valamint édesanyjuk, Anne Marshall is. Így még személyesebbé, szerethetőbbé vált a Zwack-sztori.

Hasznos infók
A programon bárki részt vehet, aki a Sétaműhely honlapján regisztrál. A séta a budai Várban kezdődik, és a Soroksári úti Zwack látogatóközpontban ér véget. Az idegenvezető Bokros Eszter, a családtagok viszont sajnos a későbbi alkalmakon már nem lesznek jelen. A program ára 4800 forint.

Zwackék a Várnegyedben

A séta a Szentháromság tértől nem messze található, legendás Ruszwurm cukrászdában kezdődött. Ez volt ugyanis Zwack Péternek – Izabella és Sándor édesapjának – kedvenc helye. Nagyapja gyakran elhozta ide, és dobostortát vett neki, ha jó eredményt ért el az iskolában. Innen pár lépésnyire, az Úri utca 45. alatt találjuk az elegáns házat, mely a Zwack család otthonául szolgált 1927 és 1948 között.

Péter itt töltötte gyerekkorát, ezért állandó nosztalgia fűzte a házhoz. Az államszocializmus idején előbb az olasz, majd a török nagykövetség költözött ide. Amikor Péter 1987-ben hosszú emigrációja után visszatért Magyarországra, az állam felajánlotta, hogy több millió dollárért visszavásárolhatja a házat. Ő azonban pénzét inkább a vállalatba fektette. Az Úri utcától azonban nem bírt elszakadni, a 45-ös szám mellett, egy földszinti apró lakást bérelt magának, és állítólag gyakran viccelődött vele, hogy így „régi otthona ajtajában él".

A család az Úri utcai ház udvarán Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

Ma az Úri utcán leginkbb a 16-os busz húz át néha nagy robajjal, a második világháború előtti időkben azonban Buickok és Alfa Romeók jöttek-mentek itt. Több fontos ember lakott ugyanis Zwackék szomszédságában. Például gróf Széchenyi Zsigmond, akinek háza tele volt az afrikai vadászatai alkalmán összegyűjtött trófeákkal. Vagy például a híres ékszerész Cartier családnak is volt háza itt. Cartier felesége Széchenyi grófnő volt, fiuk Claude, Péter legjobb barátja volt akkoriban.

Az egykori Zwack-ház most üresen áll, évek óta eladó. A család kandallóját még látni lehet az alsó szinten, és a ház alaprajza sem változott az évek során. Ezen kívül viszont nem sok emlékeztet az egykori pompás családi fészekre. De még így is érdekes végigjárni az épületet. Reméljük, hogy a később séták alkalmával is bemehetnek majd a csoportok ide, nem csak velünk kivételeztek.

Mici néni és a Gellérthegy

A Vár után a Gellérthegyre buszoztunk át, itt, a Minerva utcában lakott Péter nagynénije, Zwack Mária, alias Mici néni. Mici néni egyebek mellett arról nevezetes, hogy egy Graz melletti szanatóriumban találkozott Ady Endrével, aki azonnal szerelmes lett belé. Egy egész kötetnyi verset írt hozzá, Mylittának becézte. Amikor a zsidóüldözés egyre nagyobb méreteket öltött, a Zwack család Mici néni pincéjében rejtőzött el.

Zwack Sándor a Mici néni házát és az egykori svéd követséget elválasztó kis utcában Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

A család nagy szerencséjére Mici néni háza közvetlenül az egykori Bayer-villában működő svéd nagykövetség mellett állt. Így mikor a Minerva utcai házban megjelentek a nyilasok, a szomszédból gyors segítséget tudtak kérni. Amikor a határozott fellépésű Lars Berg kezében pisztollyal rákiáltott a nyilasokra, hogy a ház svéd védelem alatt áll, azok ijedtükben elszaladtak. Így menekült meg a Zwack család.

Az egykori svéd nagykövetség a Minerva utcában Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

Ma Mici néni háza éppen felújítás alatt áll, ám az 1906-ban épült egykori svéd követség épületébe be tudtunk menni. Ma ugyan társasházként üzemel, ám így is megőrizte egykori különleges szépségét. Számunkra a túra egyik fénypontja volt, ha bármikor a környéken sétálnak, és lehetőségük nyílik rá, mindenképp nézzenek be a vadászkastélyra hasonlító nagy villába a Minerva és a Pipacs utca sarkán.

Gyár a Soroksári úton

Következő állomásunk, a cég Soroksári úti gyára és látogatóközpontja felé a világháborút követő időszakról esett szó. A kommunista hatalomátvételt követően a család Úri utcai házát és a Zwack likőrgyárat is államosították – a kilencvenes évek elején mindezekért összesen csupán 755 ezer forintnyi kárpótlási jegyet kaptak. Zwack János – Péter édesapja – fiával együtt Amerikába emigrált, Péter bronxi porszívóügynökként kezdte meg új életét. A család később visszaköltözött Európába, Izabella és Sándor már egy Firenze melletti házban nőtt fel.

Zwack múzeum Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

Itt, Olaszországban kezdték újra az Unicum gyártását – érdekesség, hogy az eredeti recept sosem került ki a család birtokából. Az államosításkor ugyanis direkt téves összetevőket hagytak maguk után. Így a szocializmus idején, Magyarországon készülő Unicum csak egy rossz másolat volt. Péter a nyolcvanas évek végén tért vissza az országba, majd a likőrgyár visszavásárlását követően kezdődött meg az Unicum történetének újabb fejezete. Izabella és Sándor pedig az apai örökséget gondozza tovább.

Például, a látogatóközpontban is jól látszik, hogy mennyi munkát fektetnek abba, hogy a cég és termékek hűek maradjanak a 225 éves brandhez. A kiállításon a régi, személyes tárgyak és az izgalmas történetek szinte visszarepítenek a múltba. A múzeumban látható Európa egyik legnagyobb, mintegy tizenhétezer darabból álló minipalack gyűjteménye is.

Zwack Izabella a múzeum tárgyairól mesél Galéria: Zwack sétaFotó: mimi / Travelo

A múzeum megtekintése mellett természetesen kóstolni is lehet, és az az unicumkészítés minden csínját-bínját megismerhetjük. Egyet kivéve: a receptúra pontos összetételét, amit a Zwack családon kívül senki sem ismer a világon. Sőt, gyártáskor a külföldről érkező titkos gyógynövény mixet csak és kizárólag Izabella és Sándor édesanyja, Anne Marshall teheti hozzá a főzethez.

Városnéző séták, amikről korábban írtunk

Tudta, hogy Pesten egy másik zsidónegyed is létezett? Városnézés kaszinóból lett zsinagógától esténként focipályaként üzemelő piacon át André Kertész mamájának kávéméréséig.


Gondolná, hogy megél egy kovács a Múzeum körúton? A Nagykörúton belül mintegy kétszáz kisiparos dolgozik kapualjakban és pincékben. Egy új városnéző sétának köszönhetően ezekre az izgalmas helyekre nyerhetünk bebocsátást.


Megnéztük, hol bulizott a századforduló elitje: Százéves platánok, madárcsicsergés és szecessziós villák Mátyásföldön.


Zsidó gyárosok nyomában Óbudán: Zsinagóga, ahol egykor tévéstúdió üzemelt, kastélykert, mely most bulihely, és textilgyár, ahol ma múzeum található.

Séta mókusok közt, tarka avarban a Fiumei úton: Tarka falevelek, ugrándozó mókusok, csicsergő madarak, századfordulós gyöngyszemek a temetőben.

Pesti paloták tele sztorikkal: Az egykor Mágnásfertálynak, illetve Kis Vatikánnak nevezett városrész történetéhez hozzátartoznak az arisztokrata nők önmutogató rituáléi, a bálok dekoltázsversenyei, a cselédek cinikus feljegyzései. Történelmi séta a Nyolckerben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek