Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához

Aki különleges, egyedi élményekre vágyik, de nem akarja minden idejét bloggerek beszámolóival, és a Tripadvisor olvasgatásával tölteni, megbízhat például egy személyre szabott utakat készítő szakembert. Utazásszervezés a buszos társasutakon, és a tejesen egyedül megszervezett nyaralásokon túl.

Fizessek be egy utazási irodánál, vagy szervezzem meg magamnak a nyaralást? Ha el akarunk utazni valahova, általában ez a két megoldás jut eszünkbe. Pedig a kínálat ennél jóval sokszínűbb: hallott már például a tailor-made, azaz a személyre szabott utazásszervezőkről? Ha most magánrepülők, Louis Vuitton bőröndök, és privát idegenvezetők képei sejlettek fel lelki szemei előtt, részben téved. Persze van a személyre szabott utaknak prémium ága, de a piacon találni pénztárcabarát, mégis egyedi utazásokat kínáló céget is. Előbbiről Horváth Róbert, a Baggio Private Travel alapítója mesélt nekünk, utóbbiról pedig Kádár Tímeával, a Szállás másképp tulajdonosával beszélgettünk.

Népszerű, mert egyedi

Abban mindkét szakértőnk egyetértett, hogy az elmúlt években határozottan nyitottabbak lettek az emberek a személyre szabott utakra. „Egyre népszerűbb a dolog, az embereket érdekelni kezdték a különlegesebb megoldások, és a kevés szabadidejüket szeretnék minél jobban kihasználni" – mondja Kádár Tímea. „Mi azt tapasztaltuk, hogy a luxusra vágyók körében is egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű utakra. Aki ennyit költ utazásra, annak már messze nem elég egy utazási katalógus legdrágább ajánlata" – teszi hozzá Horváth Róbert.

A legnépszerűbb európai célpontok mellett a rejtett kincsekre is egyre nagyobb a kereslet (képünkön Cesky Krumlov)
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Jtb Photo / Europress / Getty

Bár a két cég utasainak igényei jelentősen eltérnek, a tulajdonosok szolgáltatásuk létjogosultságát hasonlóan indokolják. „Egy személyre szabott útnál a teljes kínálatból válogatunk, ami az interneten fellelhető, sőt még azon túl is, amit személyes utazásainkon fedeztünk fel. Nem az alapján ajánlunk például szállást, hogy jutalékot kapjunk. A neten sok minden fent van, de ügyfeleinknek jellemzően nincs ideje és energiája arra, hogy mindent végigböngésszenek. Ráadásul nem csak jót lehet találni. Szeretik ezt profikra bízni, akik nem évente egyszer-kétszer foglalkoznak utazástervezéssel" – jelenti ki Kádár Tímea.

„Egy olyan privát utazást, amit mi kínálunk, a legtöbb esetben nem tudja magának megszervezni az ember. Sok szolgáltatásról, ami belekerül a programba, nem is hallott az utazóközönség. Vagy egyszerűen nem elérhető az átlagos turista számára (például, a Kreml egyes részeire nem mehet be bárki). Egy privát utazásnál nem annyiból áll a tervezés, szervezés, hogy repülőjegyet és szállást kell foglalni a 'pelikánon' és 'búkingon', ennél sokkal összetettebb egy ilyen program megtervezése és kivitelezése. Egy közepesen bonyolult utazásnál is minimum 52 buktató lehet a szervezésben.

Ha a vendég úgy akarja, Argentínában, a Perito Moreno gleccseren terített asztal várja, rajta a kedvenc italával
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Baggio Private Travel

Tegyük fel, hogy el akar menni egy Laosz, Kambodzsa Thaiföld, háromhetes utazásra. A neten elkezd keresgélni, de mire képben lesz, az akár több hét időráfordítást is igénybe vehet. Egy fontos embernek, aki elfoglalt és sokat ér az ideje, vajon van ennyi ideje erre? Egyáltalán akar-e ilyesmivel foglalkozni, vagy megkeresi a szakembert, aki összeállít egy személyre szabott programot? Magánszervezésnél a nem megfelelő partner kiválasztása – legyen szó szállásról, transzferről vagy idegenvezetőről – teljesen elronthat egy utazást. Márpedig ezekre a helyekre nem megy minden évben az ember, ezek egyszeri és megismételhetetlen helyszínek többnyire, itt nincs második esély, mindennek elsőre tökéletesnek kell lenni" – mondja Horváth Róbert.

Nem luxus, de fontos a minőség

Hogyan képzeljünk el egy pénztárcabarát, mégis különleges utat? „Mi alapvetően egyedi szállásokra specializálódtunk, így e-mailben ennek az elvárásait egyeztetjük, hányan mennek, mikor, mennyit költenének rá körülbelül, és milyen egyéb kívánságok vannak. Gondos válogatás után küldünk javaslatokat, amelyek minden szempontnak megfelelnek, és vagy abban találnak jót, vagy pedig azok alapján tudunk továbbhaladni. Addig keresünk, amíg nem találunk tökéleteset. Ha megvan a szállás, igény szerint programot is összeállítunk a résztvevők kora, és érdeklődési köre szerint" – mondja Kádár Tímea. A legkülönlegesebb út egyébként, amit a Szállás másképp szervezett, egy pár 14 napos nyaralása volt. Ez idő alatt hét országban jártak, és hét különböző helyen szálltak meg.

Ha a családot a gyógynövények és mezei virágok érdeklik, ilyen túra is kerül a személyre szabott programba
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Szállás másképp

De az utasok többségének nincsenek ennyire bonyolult vágyai. Inkább családi nyaralás, hosszú hétvége szervezésére kérik Tímeát. Elmondása szerint leginkább olyan párok, családok választják, akik szeretnek utazni, sok helyet láttak már, és megvan az igényük arra, hogy valami egyedi élményben legyen részük mind a szállást, mind a programokat illetően. „Nem luxusra vágynak, de előtérbe helyezik a minőséget, és nem az ár az elsődleges szempont, hanem hogy egyedi élményt adjon" – mondja. És bár meglepő lehet, az így szervezett út állítólag nem drágább, mint egy utazási irodáé. „Igaz, hogy a szállások nem a környéken található legolcsóbbak, de ár-érték arányban mindig nagyon jók. A tanácsadásnak persze van ára, de ezt örömmel megfizetik" – teszi hozzá Tímea.

Mivel a cég Európával foglalkozik, utasaik általában a népszerű úti célokon belül keresik a különlegességeket. De kérnek ajánlást kevésbé ismert helyekre is, ilyen például Piran vagy Cesky Krumlov. Sőt, még belföldön is van igény a személyre szabott utakra, főleg családi utazások esetén. És hogy Tímea honnan tudja, mely szállásokat, programlehetőségeket érdemes ajánlani? „Személyes tapasztalat alapján. Idegenvezetőként, útikönyvíróként, újságíróként sok helyen jártam Európában, sok emberrel kerültem kapcsolatba, így tudok miből válogatni. A személyre szabott utazási tanácsadást három éve végzem, ez alatt is sok tapasztalat halmozódott fel" – mondja.

Belföldön is van igény a hangulatos, egyedi szálláshelyekre
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Szállás másképp

Kíváncsiak voltunk arra is, mit történik, ha problémája akad az utasoknak külföldön, például eltévednek, vagy éppen mégsem találják megfelelőnek a rájuk váró körülményeket. „Általában önálló utazókról van szó, akik feltalálják magukat, de természetesen elérhető vagyok számukra onnan is. Nem volt egyébként még soha nagyobb gond" – mondja a szakember.

Láblógatók kíméljenek!

Ha a fentiek nem felelnek meg valaki igényeinek, választhatja a teljes asszisztenciát és exkluzív programokat kínáló prémium tailor-made utakat. Ilyenekkel foglalkozó cég is van már itthon, a neve Baggio Private Travel. Horváth Róbert, a cég megálmodója szerint azokat az utakat, amikkel ők foglalkoznak, a hazai utazóközönségnek nagyjából öt százaléka veszi igénybe. Utasaik azért választják őket, mert meghatározott időben akarnak indulni, és nem akarnak 20-25 idegenhez alkalmazkodni, illetve azt szeretnék, ha tényleg olyan utazáson vehetnének részt, amit kifejezetten számukra terveztek. Sok utazást különleges alkalmakra (esküvő, házassági évforduló, születésnap, üzleti siker megünneplése) rendelnek, de egyszerű, szabadidős utazásokhoz is igénybe veszik őket.

Botswana, Nxai Pan lodge – privát piknik szafari közben
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Baggio Private Travel

A Baggio szolgáltatása Horváth Róbert elmondása szerint annyira különleges, hogy tíz hozzájuk fordulóból hetet elutasítanak, mert általában nem a cég profiljának megfelelő utazást keresik. „Honlapunkon, katalógusunkban is pontosan megmondjuk, kik a mi ügyfeleink és kik nem, pontosan milyen utazásokat vállalunk csak el. Sokszor megdöbbennek az utasok, amikor nem vállaljuk el őket. Ilyen akkor is előfordul, ha sok pénzt akarnak elkölteni nálunk, de sima tengerparti nyaralást, csak láblógatós pihenést keresnek. Ilyet még luxus kategóriában sem vállalunk el, mert azt meg tudja csinálni bármelyik másik iroda, ahhoz mi nem kellünk. Ebben az esetben szívesen ajánlunk más irodákat" – mondja a tulajdonos.

Hogy mitől ennyire egyedülálló ez a szolgáltatás? „Először is mi csak egyedi, személyre szabott luxusutakkal foglalkozunk, még egy ilyen iroda tudomásom szerint nincs, több olyan van, akik 'az egyszerűtől a luxusig' hirdetnek mindent: kétcsillagostól az ötcsillagos hotelig, 'buszos görög utazástól' a privát szigetig és magánrepülőig. Mi ellenben azt mondjuk, az egyedi luxusutazások szervezésében van a legnagyobb tapasztalatunk, ezért mi csak ezzel foglalkozunk. Kapcsolatainknak köszönhetően velünk eljuthat az utazó olyan helyekre is, melyek az átlagos turista előtt zárva vannak, amelyekről a legtöbb ember – és utazásszervező – még csak nem is hallott. Ezenfelül, velünk lehetősége van egy adott ország látnivalóit az átlagostól eltérő, különleges módon felfedezni, nem úgy, ahogy a nagy többség teszi. Helyi idegenvezetőinknek köszönhetően a világ minden táján utasaink egy külső szemlélőből bennfentessé válnak, így nem csak egy-egy ország turistakirakatát fedezheti fel" – magyarázza Róbert.

Mexikó – Hacienda Uyaman, meghitt esküvő zsúfolt szállodák helyett
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Baggio Private Travel

„A legfontosabb szempont, hogy a trendi tömeghelyek helyett mi mindig tudunk olyan úti célt javasolni, ami még nincs leharcolva a tömegturizmus által. Például, ha egy szafari után tengerpartra vágyik valaki, akkor a 'közelben' választhat a Seychelles-szigetek, Mauritius, Zanzibár között, ezek a legnépszerűbbek. Vagy nálunk választhatja Mozambik tengerpartját, melyet a világ legszebb partjai között tartanak számon. Én még nem találkoztam olyan utazóval, akinek más irodában is felajánlották volna ezt" – teszi hozzá. De nem csak az egzotikus célpontokon igyekeznek egyedi élményeket nyújtani. „Brüsszel legjobb csokiboltjait fel lehet fedezni úgy, hogy besétál mindegyikbe, és megnézi őket. Ezt bárki magának meg tudja szervezni. Mi viszont adunk egy saját csokiszakértőt négy órára, ő vezeti végig ezeken az utasokat izgalmas információkat, sztorikat megosztva, beviszi őket a pult túloldalára is, sőt, még csoki workshopon is részt vehetnek, ahol saját csokijukat elkészíthetik. Ilyen, és ehhez hasonló Baggio extra kalandból több mint 1200 rendelkezésre áll az egész világon, azaz mi egy sima római vagy párizsi vakációt is felejthetetlenné tudunk tenni" – meséli Róbert.

Honnan tudják, mit kell ajánlani? „Én számításaim szerint idáig személyesen 34 országban 483 nyaralóhelyet, látnivalót, várost, hotelt néztem meg, munkatársaim is hasonlóan szenvedélyes utazók. Így egyrészt van jelentős tapasztalatunk, másrészt mindenhol van helyi beutaztató partnerünk, aki kifejezetten az egyedi, személyre szabott utazások szakértője, így információink első kézből származnak. A világ minden országában vannak kapcsolataink, nem ajánlunk csak azért egy-egy úti célt, mert az trendi sőt, jellemzően velünk azok utaznak, akik pont az ilyen helyeket szeretnék elkerülni. A személyes konzultáció után partneremmel közösen állítjuk össze javaslatainkat, teljes mértékben az ügyfél igényeire szabva" – mondja a szakember.

Mint az úri szabónál – így készül az úti terv

1. Megnézik, hogy elvállalják-e az utazást, amit kérnek tőlük.
2. Személyes konzultáció következik az irodában, ahol elkészítik az ügyfél személyes profilját, felmérik utazási szokásait, elvárásait, vágyait, álmait.
3. A helyi partnerekkel konzultálva 48-72 órán belül összeáll egy részletes, személyre szabott ajánlat az utazásra, mely tulajdonképpen egy forgatókönyv, hogy érkezéstől elutazásig mi fog történni kint.
4. Ha szükséges, akkor ezt közösen addig alakítják a megrendelővel, amíg olyan program nem kerekedik ki belőle, amibe beleszeret.
„Úgy dolgozunk, mint a legjobb úri szabók, akik a legjobb minőségű szövetekből szabnak. Lemérik a szükséges paramétereket (személyes konzultáció), elkészítik az első darabot, majd próba (a megküldött személyre szóló ajánlat), amin szükség és igény szerint még alakítanak. Egy privát utazásnál önnek semmire sincs gondja (transzfer, programok, idegenvezető), ellenben pont annyi szabadsága van az utazás során, amennyit szeretne. Legtöbbször gyorsított beléptetés után már várja a privát transzfer, és saját idegenvezetője, aki odáig önnel lesz, amíg igényli. Egy körutazással egybekötött tengerparti pihenésnél a nyaralós részre már nem szoktak asszisztenciát kérni, ellenben bármikor kéznél van helyi partnerünk, amikor szükség van rá" – teszi hozzá Róbert.

A fentiek után nyilván mindenkit az foglalkoztat, mennyibe kerül egy ilyen út, de legalább is, hogy egy utazási iroda áraihoz képest hová lehet belőni a Baggio Private Travel árait, ezt azonban nagyon nehéz általánosságban megmondani. "Nálunk nincs előre beárazott utazási katalógus csoportos körutazásokkal vagy hétéjszakás turnusokkal. Mi nem ugyanazt a programot adjuk el luxushotelekkel luxusáron, mint az átlagos irodák. Minden esetben a személyes profil elkészítése után állítjuk összes személyre szabott programunkat, ezért természetesen árat is csak akkor tudok adni, ha az igényeket, elképzeléseket, álmokat és vágyakat látom, és egy konkrét időszakra ezeket beárazom. Például, még nem volt pályafutásom alatt két egyforma kubai utazás sem, így még azt sem tudom megmondani, hogy általánosságban mennyibe kerül nálunk egy kubai út – mondja Róbert.

Saját szivar megsodrása Kubában
Galéria: Csak semmi turistabusz! Személyre szabott utak minden pénztárcához
Fotó: Baggio Private Travel

"Ami a legfontosabb szerintem, ahogy említettem, sok esetben olyan élményeket biztosítunk az utazások során, amik egy csoportos programban nincsenek benne, ahova más nem juttatná be, vagy amikről nem is hallana, ha mást választana, amikhez máshol nem juthatnának hozzá, ezért szerintem nincs is viszonyítási alap, nem összehasonlítható a kettő" – teszi hozzá a szakember.

Málta, egy falatnyi paradicsom

Kristálytiszta tenger, sziklás partok, aprócska homokos öblök, szikrázó napsütés, 7000 év történelem, gasztronómiai élmények, hamisítatlan mediterrán szigetek, angol humorral, több hétre elegendő látnivalóval, forgatagos ünnepekkel, egész nyáron garantált meleggel Európa déli csücskén, Máltán. Tudjon meg többet a Földközi-tenger rejtett kincséről! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek