Balesetbiztosítás - nem felesleges macera

Az utazás előtti kapkodásban sokan elfeledkeznek az utasbiztosításról. Általában még az is fontosabb, nehogy otthon maradjon a telefontöltő. A megfelelő biztosítás jelentőségére pedig sajnos csak akkor döbbenünk rá, amikor már túl késő. Jogi szakértőnk tippjei.

Kifogás mindig akad, miért nem kötünk biztosítást: úgysem utazunk messzire, a horvát tengerpartról törött lábbal is haza lehet jönni, az osztrák síelés egyáltalán nem veszélyes és a többi... Aztán bekövetkezik a baj, és egy-egy orvosi kezelés – nem túlzás – még akár milliókba is kerülhet.

Rosszul végződő csúszdázás: egymillió

Az Európai Utazási Biztosító honlapján megtörtént esetek alapján mutatja be, mennyibe fájnak a kezelések, ha nincsen biztosításunk.

A horvátországi nyaralását önfeledten élvező férfi például nem is sejtette, hogy a csúszdázás törött nyakcsigolyával ér véget. Szerencsére, legalább szállítani tudták. Mentőautóval, mentőtiszt kíséretében, vákuummatraccal vitték a területileg illetékes traumatológiára, ahol folytatták a további kezelését. A három napos horvátországi kórházi kezelés és a hazaszállítás több mint egymillió forintba került volna, ha nincs biztosítása.

Galéria: Balesetbiztosítás – nem felesleges maceraFotó: Nick Laham / Europress / Getty

Akkor sem lehetünk azonban biztonságban, ha messze elkerüljük a csúszdákat, motorcsónakokat és egyéb ránk leselkedő veszélyeket. Egy nő ártalmatlan görögországi nyaralása során csúszott meg a parton, és törte el a könyökét és medencéjét. A helyszíni ellátás, az átszállítás a szárazföldre, a pár napos kezelés, a hozzátartozó szállásköltsége és végül a mentőrepülős szállítás Budapestre összesen 5,5 millió forinttal csökkentette a biztosító számláját.

Mindig kössön biztosítást!

Egy utazás során esetlegesen felmerülő problémákra az utasbiztosítás a megoldás. Az egészségkártya csak alapellátást térít egyes egészségügyi közintézményekben, míg egy teljes körű utasbiztosítás szinte bármilyen körülmények közötti mentést, orvosi beavatkozást, kezelést és rehabilitációt képes fedezni, illetve segítség az utazás meghiúsulása miatt felmerült költségek finanszírozásában is. (X)

Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Sokan használják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelynek nagy előnye a költséges biztosításokkal szemben, hogy ingyen igényelhető. A kártyát a kormányhivatal, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adja ki a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. Fontos azonban tudni, hogy minden helyzetre ez sem terjed ki.

Galéria: Balesetbiztosítás – nem felesleges maceraFotó: David Bohrer / Europress / Getty

Például csak azokat a szolgáltatásokat lehet vele igénybe venni, amit a külföldi ország társadalombiztosítással rendelkező állampolgárai számára is nyitva áll. Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi, nem terjed ki például a hazaszállításra vagy a hozzátartozó szállásának megtérítésére. És vannak olyan tagállamok, ahol az ellátások költségeit a biztosítottnak kell megelőlegeznie.

Az OEP saját tájékoztatója is kihangsúlyozza, hogy a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, ezért mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.

Érdemes böngészni

A legtöbb biztosító egyénre szabott biztosítást kínál, külön tengerparti nyaralásra, külön városlátogatásra, biciklitúrára vagy hegymászásra. Utóbbi például magában foglalja a hegyi mentés és a kutatás költségeit is, míg a városnézőknek tervezett biztosítás egy karcsúbb, de mégis minden kockázatra kiterjedő csomag. Érdemes több ajánlatot átböngészni, vagy igénybe venni az összehasonlító kalkulátorok szolgáltatásait.

Galéria: Balesetbiztosítás – nem felesleges maceraFotó: Brian Vander Brug / Europress / Getty

Megúszható a biztosításkötéssel járó ügyintézés, ha ezt a bankkártyánk mellé kapjuk. Korábban sok dombornyomott bankkártya mellé járt alapból utasbiztosítás, de az utóbbi időben már csak a felső kategóriások kiváltsága. Ugyanakkor a többi kártyához lehet éves díjért vásárolni külföldi utazásra kiterjedő baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást. Ezek valamiféle alapfedezetet nyújtanak és elegendőek is pár napos látogatásokra a környékbeli országokba, viszont ha távolabbi, egzotikusabb helyekre merészkedünk vagy sportnyaralást tervezünk, érdemesebb lehet külön biztosítást is vásárolni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek