Hazánkban is egyre trendibb a telekocsi

Éves szinten akár félmillió forintot is spórolhat évente az az autóhopper, aki bő 200 kilométeres távon havonta négy alkalommal másokkal is megosztja gépkocsiját - hangzott el közép-kelet-európai régió vezető telekocsi közössége, az Autohop sajtóreggelijén szeptember 22-én.

A főleg Németországban és Franciaországban elterjedt közlekedési forma – melyet az említett országokban a lakosság 10 százaléka rendszeresen használ – hazánkban is egyre népszerűbb. Az eseményen elhangzott: a 2012 augusztusában indult Autohop Magyarországon már 120 ezer taggal rendelkezik, közülük majd 2000 hirdeti magát autósként. Háromnegyedük havonta, 15 százaléka hetente, 10 százalékuk heti több alkalommal szállít utasokat.

A 2012 augusztusi indulás óta utasaik rendszerükön keresztül mintegy 45 millió kilométert tettek meg. A regisztrált gépkocsik átlagéletkora 10 év, az Autohoppal bonyolított utak átlagos hossza – a sok külföldi úti cél miatt – 500 kilométer. Telekocsi-közösségük Magyarország mellett Romániában, Horvátországban, Szerbiában is működik.

Adataik alapján egy átlagos személygépkocsi éves fenntartási költsége itthon meghaladja a 842 ezer forintot. A havi 70 ezer forintos kiadás a magyar átlagfizetés 46 százaléka, így nem csoda, hogy a közlekedők itthon is egyre nyitottabbak az online platformon gyorsan és megbízhatóan lebonyolítható szolgáltatásra. Egy középkategóriás, ötszemélyes autó üzemanyagköltsége 24 forint kilométerenként, a teljes fenntartási költség viszont az 52 forintot közelíti.

Az Autohop a fuvarozás ajánlott díjaként 14 forintot kalkulál kilométerenként, ezt az összeget a sofőr felfelé, lefelé is korrigálhatja. A Budapest–Debrecen távon például az autózás teljes költsége 12 220 forint, két utassal körülbelül 6500 forintot lehet spórolni. Mivel deklaráltan költségmegosztásról van szó, a „szolgáltatás" adómentes jövedelemnek számít.

A rendszerben való részvétel az utasok számára is többféle előnnyel jár, a szolgáltatás gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb és általában olcsóbb is a tömegközlekedési alternatíváknál.

Magyarországon nem az Autohop az első: már 2007 óta működik az Oszkár nevű telekocsi szolgálat, melynek jelenleg mintegy 150 ezer regisztrált felhasználója van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek