Ne utaztassa euróit feleslegesen!

Ne utaztassa euróit feleslegesen!

Hétezer forintnak megfelelő valuta marad a nyaralásból hazatérő magyar turisták csaknem egyharmadánál. Tízből csupán hatan figyelnek arra, hogy ne váltsanak át a szükségesnél több külföldi készpénzt az utazás előtt. A magyar turisták hét százaléka pedig nagy címletű külföldi bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben. A többség bankkártyát és valutát is visz magával külföldre, de jelentős azoknak az aránya is, akiknek ugyan van bankkártyájuk, sem itthon, sem külföldön nem használják szívesen – derül ki a MasterCard kártyatársaság friss felméréséből, melyet a Turizmusonline publikált, és itt lehet róla tovább olvasni.

 

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Az Euromonitor idei utazási felmérését alapul véve, mely szerint 2014-ben a magyarok összesen 3,5 millió alkalommal terveznek külföldi utat, óvatos becslések szerint is elérheti a több milliárd forint értéket a magyar turisták által aprópénzben vagy kisebb-nagyobb címletű papírpénzek formájában visszahozott valuta mennyisége.

Hogyan érhetjük el, hogy mi ne tartozzunk a feleslegesen pénzt váltók csoportjába? A Talpraesett Turista szerint így:

 

1. Ahol lehet, használjuk a bankkártyánkat!

 

Utazás előtt járjunk utána, hogy a kiválasztott hotel és a meglátogatni kívánt múzeumok elfogadnak-e bankkártyát? Ha igen, felesleges kivennünk a pénzünket a bankból hogy átváltsuk valutára, majd egyből be is fizessük a szállodának, mikor bankkártyával is fizethetnénk. A múzeumokba és más látványosságokba akár online is megválthatjuk jegyünket, így hosszas sorbanállástól is megkíméljük magunkat.

Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy nem drágább-e az elővételes jegy a helyszíni áraknál? Általában nem az, de Olaszországban többször belefutottunk pár eurós elővételi felárba. Ilyenkor azt kell mérlegelnünk, megér-e nekünk plusz két eurót, hogy előre letudhattuk a jegyvásárlást és a sorbanállást is. Az olyan népszerű múzeumoknál, mint az Uffizi vagy a Vatikáni múzeum, tapasztalataink szerint a válasz egyértelmű igen.

 

2. Csak végső esetben vegyünk ki pénzt automatából!

 

Az előző ponthoz kapcsolódóan fontos még megemlíteni, hogy ha elfogyott a készpénzünk, általában a legrosszabb amit tehetünk, ha a helyi automatából veszünk ki valutát. Ennek általában súlyos díjai vannak, amit jó, ha elkerülünk.

 

3. Tervezzünk előre!

Például úgy, hogy utánanézünk a pontos áraknak, így nem váltunk a szükségesnél sem kevesebb, sem több pénzt. A Google térképén könnyedén megnézhetjük, milyen éttermek vannak szállodánk vagy bérelt apartmanunk környékén. Kis szerencsével a honlapjukon a menüt is megnézhetjük, így már otthon kiszámolhatjuk, mennyibe fog kerülni egy kellemes vacsora abban a helyes kis kockás terítősben előétellel és egy üveg borral. Az általános fogyasztói árakról pedig például a Numbeo.com-on tájékozódhatunk. Itt városra lebontva kikereshetjük, mennyibe kerül egy üveg ásványvíz, liter tej vagy egy kiló kenyér.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek