Dubajban építik a világ legnagyobb plázáját

A földkerekség legnagyobb bevásárlóközpontját akarják felépíteni Dubajban egy valóságos külön, klimatizált város részeként, amely a tervek szerint évi 180 millió látogatót vonzana a Perzsa-öböl mentén fekvő városállamba.

Az újabb gigászi létesítmény tervét az Egyesült Arab Emírségek részét alkotó extravagáns városállam uralkodója, Mohamed bin Rasíd Ál-Maktúm sejk jelentette be vasárnap, írja az MTI.

A világ legnagyobb alapterületű bevásárlóközpontja egyébként jelenleg is Dubajban található: a belvárosi Dubai Mallban 1200 üzlet működik, és van benne tengeri akvárium és jégpálya is. A Dubai Mall egész területén több mint 50 focipálya férne el, a pláza teljes bérelhető alapterületét tekintve azonban a világranglistán csak a 15.

A Dubai Mall bejárata
Galéria: Dubai pláza
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A hivalkodó elnevezésű Mall of The World ("a világ bevásárlóközpontja") 4 millió 458 ezer négyzetméteren terülne el, és a 743 ezer négyzetméter alapterületű szuperplázán kívül magába foglalna klimatizált utcákat, egy fedett, de nyitható tetejű vidámparkot, a New York-i Broadway-hez hasonló kulturális és színházi negyedet, egy wellness-negyedet, több lakóparkot és 100 szállodát is.

A Mall of The World a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa mellett, a fedett sípályával rendelkező Mall of The Emirates-tól és a Dubai Malltól rövid autóútnyira épül fel a tervek szerint - jelentette a helyi hivatalos hírügynökség, a WAM.

Az uralkodó szerint a cél az, hogy megszűnjön a dubaji turizmus idényjellege, a város az év egészében turisztikai és üzleti központ legyen a tágabb térségben élő kétmilliárd ember számára.

Az emírséget tavaly 11 millió turista kereste fel, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 2020-ra, a világkiállításra már 20 millió látogatót várnak. A vasárnap bejelentett gigaprojekttől azt várják, hogy segít évi 180 millióra feltornászni a turisták számát.

A megaprojektet az uralkodó cégbirodalma, a Dubai Holding építi, de egyelőre nem tudni, mennyiért, és azt sem, mikorra készül el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek